Videos

Elke
Vereecke
ILVO
FWO
UGent

Het groene goud van de toekomst

Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen stoffen die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes.
Freek
Van de Casteele
FWO
UGent

Trainen op maat van je spieren

Heb jij veel snelle of eerder trage spiervezels? Geen zorgen als je het antwoord niet weet. Maar voor atleten is dit wel cruciale info, want het bepaalt hoe ze best kunnen trainen. Alleen is er één groot probleem, zo'n 15 centimeter groot om precies te zijn... Zo lang is de naald die men gebruikt om een stukje van de spier weg te halen om iemands spiervezeltype te achterhalen. Klinkt pijnlijk en dat is het ook. Daarom zoekt Freek Van de Casteele naar nieuwe, betrouwbare én pijnloze methodes.
Jens
Boyen
FWO
UGent

Meer omega-3 vetzuren op ons bord dankzij roeipootkreeftjes?

Eet jij vaak vis? 🐟 Via vis krijg je heel wat gezonde #omega3 vetzuren binnen. Toch danken we die omega-3 niet aan de vissen zelf. Marien bioloog Jens Boyen vertelt je over de kleine helden die voor de gezonde omega-3 zorgen.
Flore
Van Maldeghem
FWO
VUB

Ruimtestof op je dak

Af en toe slaat er een meteoriet in op aarde, wat dan het wereldnieuws haalt. Maar wist je dat er op onze aarde eigenlijk een constante regen is van micrometeorieten? Dat zijn meteorieten kleiner dan 2 mm, die je, mits goed zoeken, op jouw plat dak kan terugvinden. Wat maakt micrometeorieten zo interessant, dat VUB-onderzoeker Flore Van Maldeghem er zelfs voor naar het verre Antarctica reist? Dat vertelt ze jou in deze video.
Ilse
Goyens
FWO
KU Leuven
VIB

Bacteriën in de strijd tegen de 'gekke wortelziekte'

Heb jij ooit gehoord van de mysterieuze "gekke wortelziekte"? Klinkt als iets wat je liever niet in je tuin of serre wilt hebben, toch? 🌱 Ontdek meer over deze bizarre plantenziekte en hoe het VIB en de KU Leuven vastbesloten zijn om ermee af te rekenen! 💡✨
Sophie
Heymans
FWO
KU Leuven

Artsen helpen bij de behandeling van bewegende tumoren met bestraling

Dankzij geavanceerde protonentherapie kunnen artsen precies beginnen met het bestralen van hersentumoren. Helaas durven ze deze techniek nog niet toe te passen op tumoren in de buik. Waarom? Omdat het een beetje is als darten met een blinddoek, terwijl je een bewegend doel moet raken, zoals Sophie Heymans uitlegt in deze video. Ze vertelt over de techniek waaraan ze werkt om artsen te helpen deze uitdaging aan te gaan.
Elisabeth
Heremans
FWO
KU Leuven

De AI die jou zal helpen slapen

Word jij wel eens wakker met het gevoel dat je door een vrachtwagen bent overreden? Je bent niet alleen. Liefst 1 op de 5 volwassenen lijdt aan een slaapstoornis, gaande van slaapapneu tot slapeloosheid. Met een compact, draagbaar apparaatje en AI wil Elisabeth Heremans slaapproblemen bij patiënten analyseren vanuit het comfort van hun eigen bed, in plaats van hen volgeplakt met draden in een slaapkliniek te laten overnachten.
Pauline
Bardet
FWO
VIB
VUB

Longkanker: we negeren sommige cellen... Is dat wel slim?

Tot wel 25% van de cellen die in longkankertumoren aanwezig zijn, wordt momenteel genegeerd. Wat de rol van die zogenaamde B-cellen is, weten we dus niet. "Het is cruciaal om dat uit te pluizen, want we kunnen niet efficiënt vechten tegen iets dat we niet volledig begrijpen", zegt Pauline Bardet (VUB - VIB - FWO).

In haar doctoraat wil zij die B-cellen doorgronden en zo achterhalen of die cellen nu 'good guys' of 'bad guys' zijn.
Jana
Wieme
ILVO
FWO
UGent

Een extra oog op het aardappelveld dankzij drones en AI

Aardappelplanten zijn erg vatbaar voor ziekten en plagen. Om deze gewassen beter te beschermen, zet computerwetenschapper Jana Wieme drones en artificiële intelligentie in. Met dat extra oog kunnen aardappelboeren elk individueel plantje monitoren en zo snel ingrijpen wanneer dat nodig is. In deze video legt ze uit hoe dat werkt.
Lina
Silva-Rodriguez
VITO

Hoe het effect van onzekerheid op de elektriciteitsmarkt te minimaliseren

Wist je dat de elektriciteit die vandaag wordt opgewekt gisteren al door de producenten en detailhandelaren werd verhandeld op de 'day-ahead' elektriciteitsmarkt? ⚡️ 🤝 Maar wat gebeurt er als we morgen een winderige dag verwachten 💨 maar uiteindelijk veel minder wind, en dus minder windenergie, hebben dan verwacht? Lina Silva-Rodriguez legt uit hoe zij wiskundige modellen gebruikt om met deze onzekerheid om te gaan.
Leonie
Hallemans
KU Leuven
VITO

Van wisselstroom (AC) naar gelijkstroom (DC): op naar een toekomstbestendig elektriciteitsnet

Moderne elektrische apparaten, zoals de smartphone of de elektrische auto, werken met gelijkstroom (DC) terwijl ons elektriciteitsnet werkt met wisselstroom (AC). Daarom heb je bv. een oplader nodig, die het ene type stroom naar het andere omzet. Schakelen we dan niet beter over op een DC-elektriciteitsnet? In haar doctoraat onderzoekt Leonie Hallemans hoe we zulke nieuwe DC-netten even veilig kunnen maken als ons oude AC-net.
Murih
Pusparum
UHasselt
VITO

Van een algemene naar een gepersonaliseerde diagnose

Moet je je zorgen maken als bijvoorbeeld je cholesterolgehalte boven de 'normale' waarde ligt? Niet noodzakelijk. Zoals Murih Pusparum (VITO - UHasselt) betoogt: testresultaten worden vaak vergeleken met een standaardbereik van 'normale' waarden, terwijl elke persoon zijn eigen bereik kan hebben, afhankelijk van leeftijd, geslacht en genetische of biologische eigenschappen. Daarom werkt ze aan een meer gepersonaliseerde diagnose.