De grote gevolgen van kleine beestjes in ons voedsel

Share:

Over het onderzoek

Je stootte er zonder twijfel ook al op bij het openen van je koelkast: een pakje kaas vol schimmel of een pot saus waarvan het deksel verdacht bol staat. De boosdoeners? Bacteriën, gisten en schimmels. Voedselproducenten proberen dit soort bederf zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doen ze door ervoor te zorgen dat een product zo weinig mogelijk micro-organismen bevat wanneer het de fabriek verlaat. Thijs Vackier (KU Leuven) schiet hen daarbij te hulp. Hij werkt aan nieuwe reinigingsmiddelen die de biofilms, beschermende mantels rond micro-organismen, in de voedselverwerkingsapparatuur beter kunnen afbreken.

Duurzaamheid
Thijs Vackier
KU Leuven

Hoe dingen die we niet met het blote oog kunnen zien de wereld om ons heen beïnvloeden, is de drijfveer geweest van Thijs Vackier om microbiologie te gaan studeren. De fruitige smaken van bepaalde bieren, tot hoe yoghurt wordt gemaakt, allemaal het werk van interessante microben. Maar vooral de lelijke kant van deze micro-organismen heeft hem ertoe aangezet om aan de KU Leuven een doctoraat te behalen om het effect van micro-organismen aanwezig in de voedselverwerkingsapparatuur op het bederf van voedingsproducten te bestuderen.

Gerelateerde video's