Genetisch bewerkte gist zorgt voor groenere producten

Share:
Over het onderzoek

Wist je dat veel producten in je winkelkarretje 'surfactanten' bevatten? Zo zorgt dit 'magisch' ingrediënt voor schuimende zeep tot langer houdbare voeding! Maar wist je ook dat bijna de helft van de surfactanten uit aardolie komt?

In haar onderzoek werkt bio-ingenieur Elvira Bytyqi (UGent - FWO) aan een milieuvriendelijk alternatief: biosurfactanten! 🌱 Ze vertrekt hiervoor van een gist die van nature biosurfactanten maakt, maar helaas op veel te kleine schaal. Door deze gisten in het lab genetisch te optimaliseren, wil Elvira ze efficiënter laten groeien en meer duurzame biosurfactanten produceren. Goed voor jou én voor de planeet!

Duurzaamheid
Landbouw
Elvira Bytyqi
FWO - UGent

Met een master in Bio-ingenieurswetenschappen, cel- en genbiotechnologie werkt Elvira Bytyqi als doctoraatonderzoekster bij het Centrum voor Industriële Biotechnologie en Biocatalyse in Gent. Met de steun van het FWO onderzoekt ze hoe gisten genetisch gemodificeerd kunnen worden voor de productie van biosurfactanten.

Gerelateerde video's