Hartfalen behandelen met sport: op zoek naar het geheime ingrediënt

Share:

Over het onderzoek
 

Bij patiënten met hartfalen kan het hart nog onvoldoende bloed rondpompen. Daardoor hebben ze heel wat problemen met fysieke inspanningen. Zelfs de hond uitlaten lukt amper nog. Ziekenhuizen bieden zulke patiënten trainingsprogramma's aan om hun conditie te verbeteren, maar iets meer dan de helft van de patiënten heeft daar nauwelijks baat bij. Cardiologe in opleiding Isabel Witvrouwen zoekt uit hoe we kunnen voorspellen wie niet op de training zal reageren en waarom dat het geval is, zodat we op zoek kunnen naar een behandeling die wel werkt.

Gezondheid
Isabel Witvrouwen
FWO - UAntwerpen

Isabel Witvrouwen is cardioloog in opleiding in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, en doctoraatsstudent aan de Universiteit Antwerpen. Haar interesse in hartrevalidatie ontstond vanuit haar persoonlijke fascinatie voor de fysiologie en pathofysiologie van het hart, gecombineerd met haar liefde voor sport. Voor Isabel is de mogelijkheid om onderzoek te doen op het gebied van hartrevalidatie de ultieme combinatie van haar passies: de mogelijkheid om de gezondheid van mensen met hartproblemen te verbeteren door te bewegen. Haar werk werd ook gewaardeerd door collega-onderzoekers, zoals blijkt uit de erkenningen die ze heeft gekregen, zoals de Young Investigators Award (1e prijs) van de European Association of Preventive Cardiology in 2018 en de Young Investigators Award (1e prijs) van de Belgische Vereniging voor Cardiologie in 2021.

Isabel woont momenteel in Ekeren met haar man en twee jonge zonen. Als ze niet bezig is met haar onderzoek of cardiologieopleiding, kan je haar buiten vinden op zoek naar avontuur, omringd door haar vrienden en familie.

Gerelateerde video's