Hoe kunnen we leraren-in-spe leren omgaan met agressief gedrag in de klas?

Share:

Over het onderzoek

"Je bent een slechte leraar - je les is echt bullsh*t". Beginnende leraren weten vaak niet hoe om te gaan met dit soort verbaal-agressief gedrag, onder meer omdat dit nog te weinig aan bod komt in hun opleiding. Om dat te tackelen werkt Delphine Franco (Universiteit Gent) aan een stappenplan en online simulaties waarmee leraren kunnen oefenen op het ontzenuwen van agressieve situaties in de klas.  

OPROEP
Voor haar onderzoek zoekt Delphine nog leraren uit de tweede en derde graad secundair onderwijs (ASO/TSO/BSO) en zorgcoördinatoren, CLB-medewerkers en anderen die bijna dagelijks in hun professioneel functioneren met verbale agressie van jongeren (15 – 18 jarigen) in contact komen. Wil je graag deelnemen, stuur dan een mail naar delphine.franco@ugent.be met vermelding van jouw naam, regio en korte schets van je professionele context.
 

Onderwijs
Taal
Delphine Franco
UGent

Wat maakt van een leerkracht een goede leraar? Die vraag stelde Delphine Franco zich na de ontmoeting met inspirerende leerkrachten in zowel haar basisschool als haar middelbare school. Ze besloot daarom pedagogie te gaan studeren. Na enkele jaren in het onderwijs keerde ze terug naar de academische wereld voor een doctoraat. Haar onderzoek aan de vakgroep Onderwijskunde (Universiteit Gent) sluit aan bij haar initiële interesses. Momenteel onderzoekt ze of en hoe student-leraren getraind kunnen worden om met agressie in de klas om te gaan door het gebruik van simulaties. Zo bereidt ze toekomstige leerkrachten voor om beter te kunnen inspelen op agressieve incidenten in hun klas.

Gerelateerde video's