Microbieel eiwit als duurzame vleesvervanger?

Klik op het tandwiel rechtsonder in de video om ondertiteling te activeren

Share:

Over het onderzoek

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten. Maar wist je dat je die eiwitten ook uit microben en bacteriën kan halen? Als je nu je neus ophaalt, moeten we jou met je neus op de feiten drukken: je hebt ongetwijfeld al zogenoemd microbieel eiwit gegeten, want een bekend voorbeeld is de gist die je in bouillonblokjes vindt. Janne Spanoghe wil een nieuwe microbiële eiwitbron op je bord introduceren: purperbacteriën. 

Landbouw
Janne Spanoghe
UAntwerpen

Het niet kunnen kiezen voor één specifiek wetenschappelijk vakgebied was voor Janne Spanoghe de reden om haar studie bio-ingenieurswetenschappen te starten. Het multidisciplinaire karakter van deze opleiding stimuleert haar om haar doctoraat, maar ook om dagelijkse uitdagingen, vanuit meerdere invalshoeken te benaderen. Haar doctoraat richt zich op de productie van purperbacteriën voor gebruik als eiwitrijk dierenvoer of menselijk voedsel om de steeds groeiende wereldbevolking in stand te houden. In de toekomst zal dit gedragsveranderingen in onze voedingspatroon vereisen en dus zal duidelijke communicatie de sleutel zijn om mensen zover te krijgen om bacteriën binnen te spelen. 

Gerelateerde video's