Prothesekokers duurzamer maken met ananasbladeren

Share:
Over het onderzoek

Prothesekokers zijn een essentieel onderdeel van kunstledematen: ze verbinden de prothese met het lichaam. Traditioneel worden ze gemaakt van koolstofvezelcomposieten — stevig, maar duur om te produceren, belastend voor het milieu en ongezond voor werknemers tijdens de productie.

Eric Gaba, postdoctoraal onderzoeker aan de VUB, werkt aan een groener alternatief: kokers op basis van natuurlijke vezels uit ananasbladeren! In combinatie met een plantaardige eco-hars vormen ze een biologisch afbreekbaar en betaalbaar alternatief, vooral voor prothesecentra in lage- en middeninkomenslanden.

Bekijk de video en ontdek hoe ananasbladeren niet alleen de gezondheidsrisico’s en ecologische impact verlagen, maar ook bijdragen aan een bredere wereldwijde toegang tot deze technologie.

Duurzaamheid
Gezondheid
Technologie
Eric Gaba
VUB

Eric is al van jongs af aan gefascineerd door hoe dingen ontworpen worden om te werken. Geïnspireerd door de film Titanic bouwde hij in de lagere school een kartonnen model van het schip voor een wetenschapsproject.

Tijdens zijn studie richtte hij zich op hoe ingenieurstechnieken kunnen bijdragen aan betere gezondheidszorg — vooral voor mensen met een amputatie. Vandaag focust zijn onderzoek zich op duurzame prothesetechnologie, waarbij hij plantaardige vezels gebruikt om prothesekokers te versterken. Zijn drijfveer: innovatie duurzamer maken.

Gerelateerde video's