Superkrachten bij hersenchirurgie: het onzichtbare zien

Share:
Over het onderzoek

Tijdens zijn allereerste nachtdienst als hersenchirurg stond Frederick Van Gestel voor een ontmoedigende taak: het plaatsen van een levensreddende drain in het midden van de hersenen van een patiënt. Hij vroeg zich af: "Wat als ik futuristische röntgenvisie had om precies te zien waar ik heen moet?"

Nu, tijdens zijn PhD, ontwikkelt Frederick precies dat. Met behulp van Augmented Reality en een speciale bril toont zijn technologie de interne anatomie van de patiënt aan de chirurg, samen met cruciale chirurgische routepunten en oriëntatiepunten - zie het als een GPS voor het navigeren door het menselijk brein.

De eerste ziekenhuisresultaten zijn veelbelovend: grotere precisie, minder complicaties en nieuwe mogelijkheden voor hersenchirurgie.

Gezondheid
Frederick Van Gestel
VUB

Frederick Van Gestel, een jonge neurochirurg aan het UZ Brussel, wil een revolutie teweegbrengen in de neurochirurgie door gebruik te maken van geavanceerde technologieën. Zijn onderzoek naar augmented reality geeft chirurgen a.h.w. superkrachten in de vorm van 'röntgenvisie', waardoor ze in het hoofd van een patiënt kunnen kijken zonder ook maar één snede te maken. Net als een GPS voor de hersenen verbetert het de precisie en doeltreffendheid, waardoor operaties veiliger en effectiever worden. Dankzij Fredericks werk kunnen hersenchirurgen straks 'superkrachten' gebruiken om het onzichtbare te zien en het onmogelijke te doen.

Gerelateerde video's