Van wisselstroom (AC) naar gelijkstroom (DC): op naar een toekomstbestendig elektriciteitsnet

Share:

Over het onderzoek

Wist je dat moderne elektrische toestellen zoals de smartphone, laptop of de elektrische auto eigenlijk 'incompatibel' zijn met ons huidige elektriciteitsnet? Die toestellen werken op gelijkstroom (DC), terwijl ons elektriciteitsnet werkt op wisselstroom (AC). Daarom kan je jouw telefoon niet zomaar inpluggen in het stopcontact, maar heb je een oplader nodig die het ene type stroom (AC) omzet naar het andere (DC). 

Schakelen we dan niet beter over op een DC-elektriciteitsnet? Zo eenvoudig is dat niet, want dat vereist een heel ander systeem en beveiliging. In haar doctoraat doet Leonie Hallemans (VITO - KU Leuven - Energyville) onderzoek naar een beveiligingssysteem om nieuwe DC-netten net zo veilig te maken als ons 'oude' AC-net.

Energie
Leonie Hallemans
KU Leuven - VITO

Leonie Hallemans was altijd al gefascineerd door het uitzoeken hoe dingen werken. In combinatie met een groeiend bewustzijn over klimaatverandering en de wens om er iets aan te doen, werd ze aangetrokken tot de master Energie aan de faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Daarop volgde een doctoraat in samenwerking met VITO met als doel ons elektriciteitsnet aan te passen aan het veranderende energielandschap, door het beter af te stemmen op het toenemende aandeel hernieuwbare energie en slimmere belastingen.

Gerelateerde video's