Videos

Tine
Van den Bossche
ILVO
UGent

Hoe verlagen we de stikstofuitstoot van onze melkkoe?

Hoe laat je een melkkoe minder stikstof uitstoten, zonder dat ze minder melk gaat produceren? Tine Van Den Bossche (ILVO - UGent) doet hiervoor o.a. tests met verschillende voederadditieven die de koe helpen om melkeiwitten te maken. Haar doel: zorgen voor melk die niet alleen goed is voor elk, maar ook beter voor het milieu!
Jorn
Van de Velde
FWO
UGent

Hoe nauwkeurig zijn onze klimaatmodellen?

Vorige zomer viel er enorm veel regen in Wallonië, met dodelijke overstromingen als gevolg. Wist je dat we zo'n weer hoogstens éénmaal om de 400 jaar verwachten? Dat kunnen we berekenen omdat we de neerslag in ons land al meer dan 120 jaar meten. Maar hoe (goed) kan je met 120 jaar aan gegevens dan voorspellingen doen over 400 jaar? Dat legt Jorn Van de Velde je in dit filmpje uit. 
Wouter
Deleersnyder
FWO
KU Leuven
UGent

Zoutwater in kaart brengen met een metaaldetector

Wist je dat de zee ongemerkt onze gronden en watervoorraden kan intrekken? Vandaag vinden we dat zoutwater terug in onze polders, tot wel enkele kilometers landinwaarts. Dat zoutwater kan landbouwgronden en watervoorraden onbruikbaar maken. Om na te gaan hoe ver landinwaarts en hoe diep het zoutwaterprobleem precies reikt, gebruiken Wouter Deleersnyder en zijn collega's een helikopter, een reuze metaaldetector en hun kennis van de fysica & geologie. Hoe dat alles in zijn werk gaat, legt Wouter in dit filmpje uit.
Camille
Meeussen
UGent

Hoe houden we onze bossen koel?

Camille Meeussen (UGent) designt bosranden. Ja - dat leest u goed: 🌳 Bossen bieden veel verkoeling op warme dagen, omdat bomen zonnestralen tegenhouden. Maar de rand van een bos heeft een grote impact op dat verkoelend effect. Bekijk de video om te weten te komen hoe dat precies zit en waarom dit belangrijk is in tijden van klimaatverandering.
Maroua
Grira
UGent

80.000 bomen per dag herbebossen: een onmogelijke opdracht?

Wist je dat het mogelijk is om op één jaar tijd 1 miljoen nieuwe bomen te kweken op basis van (fragmenten van) één enkele plant? Door gebruik te maken van de wonderlijke techniek van in vitro vermeerdering wil Maroua Grira boomsoorten zoals Mahogany & Dalbergia voor uitsterven behoeden.
Lisa
Van Gulck
FWO
UGent

Circulair bouwen: loont het? 🏗 👷🏻‍♀️

Om de bouwsector te overtuigen om meer circulair te bouwen, zijn harde cijfers nodig om aan te tonen dat circulaire constructies zowel ecologisch als financieel voordeliger zijn. Daar wil Lisa Van Gulck (Universiteit Gent) voor zorgen.
Sara
Buekens
FWO
UGent

Franse ecologische literatuur avant la lettre

Het verdwijnen van bossen is “een genocide van bomen, met bloedende stronken en geamputeerde takken.” Met deze krachtige beeldspraak trok de Franse schrijver Pierre Gascar 50 jaar geleden al aan de alarmbel over het milieu. Sara Buekens bestudeert hoe hij en z'n collega's in hun romans de milieuproblematiek een halve eeuw geleden op de agenda wilden zetten. Ben jij klaar voor een ecologische roman?
Reinhart
Van Poucke
UGent

Intelligente filters om metalen uit water te vangen

Wist je dat er kleine fracties metalen zitten in het water dat we drinken en in de lucht die we inademen? Lage dosissen zijn op zich geen probleem, maar als de hoeveelheid te hoog is, wordt het wel schadelijk voor de gezondheid. Daarom wil Reinhart Van Poucke metaaldeeltjes uit de lucht, het water en de bodem vangen, zodat ze niet in onze voedselketen terechtkomen.