Videos

Charis
Van der Straeten
UGent

Hoe mondgewoonten je gebit vormgeven

Heb jij al eens een oude gewoonte, zoals nagelbijten, proberen af te leren? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat is ook het geval bij slechte mondgewoonten, denk aan bijvoorbeeld de tong tegen de tanden duwen bij het slikken. Dit kan voor problemen aan je gebit zorgen, zoals een verstoorde stand van je tanden. Charis Van der Straeten hoe een logopedist kinderen kan helpen hun slechte mondgewoonten af te leren.
Cheima
Amrouch
UGent

Hoe we het medicijngebruik bij ouderen met atriale fibrillatie beter kunnen beheren

Meer dan de helft van de oudere bevolking moet minstens vijf geneesmiddelen per dag innemen. Dit leidt vaak tot fouten, bijvoorbeeld als medicijnen slecht op elkaar reageren, waardoor het risico op vallen, ziekenhuisopname of zelfs overlijden toeneemt. De sleutel is medicatie-optimalisatie: artsen zouden de medicatie-inname moeten controleren, maar helaas hebben ze gewoon niet de tijd om dit voor elke patiënt te doen. Daarom werkt Cheima Amrouch aan een andere aanpak.
Freek
Van de Casteele
FWO
UGent

Trainen op maat van je spieren

Heb jij veel snelle of eerder trage spiervezels? Geen zorgen als je het antwoord niet weet. Maar voor atleten is dit wel cruciale info, want het bepaalt hoe ze best kunnen trainen. Alleen is er één groot probleem, zo'n 15 centimeter groot om precies te zijn... Zo lang is de naald die men gebruikt om een stukje van de spier weg te halen om iemands spiervezeltype te achterhalen. Klinkt pijnlijk en dat is het ook. Daarom zoekt Freek Van de Casteele naar nieuwe, betrouwbare én pijnloze methodes.
Heleen
Van Der Biest
UGent

De impact van chemotherapie op je gehoor en evenwicht

De voorbije tien jaar overwonnen in België zo'n 300.000 mensen kanker. Geweldig nieuws, maar er is een keerzijde... Zo kan chemotherapie voor blijvende schade aan het gehoor- en evenwichtszintuig zorgen, wat tot gehoorverlies, oorsuizen of evenwichtsproblemen kan leiden. Om het probleem beter in kaart te brengen, zal Heleen Van Der Biest (UGent) patiënten ruim een jaar lang opvolgen: net voor de start, tijdens én na de chemotherapie.
Yanti
De Visser
KU Leuven
UGent

Ontmantel de tijdsbom van de hersentumor

Wie een glioblastoom krijgt, heeft doorgaans maar een 15-tal maanden meer te leven. Deze kwaadaardige tumor verspreidt zich razendsnel door de hersenen en is helaas niet te genezen. Yanti De Visser werkt aan een gepersonaliseerde behandeling om de hersentumor alvast te vertragen - mét succes. "De eerste resultaten laten zien dat onze aanpak het potentieel heeft om het leven van de patiënt met jaren, in plaats van maanden, te verlengen."
Jens
Boyen
FWO
UGent

Meer omega-3 vetzuren op ons bord dankzij roeipootkreeftjes?

Eet jij vaak vis? 🐟 Via vis krijg je heel wat gezonde #omega3 vetzuren binnen. Toch danken we die omega-3 niet aan de vissen zelf. Marien bioloog Jens Boyen vertelt je over de kleine helden die voor de gezonde omega-3 zorgen.
Aarushi
Caro
KU Leuven
VUB

Eierstokkanker: onszelf behandelen met onze cellen!

Elke 3 minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw aan eierstokkanker. "Eierstokkanker is heel geniepig. De meeste patiënten reageren positief op de therapieën die ze in eerste instantie krijgen, maar uiteindelijk komt de kanker terug en is hij veel agressiever. Als gevolg daarvan sterft één op de twee eierstokkankerpatiënten binnen 5 jaar na de diagnose." Maar wat als we eierstokkanker zouden kunnen behandelen met een nieuwe therapie waarbij onze cellen worden gebruikt?
Joke
Borzée
KU Leuven
Vlerick

Hoe we onze financieel zieke gezondheidssector kunnen behandelen

Wist je dat 20% van alle uitgaven in de gezondheidszorg 'verspilling' is? "We geven grote sommen geld uit aan zaken die de gezondheid van patiënten niet echt verbeteren, zoals overbehandeling, administratieve efficiëntie, enzovoort", vertelt Joke Borzeé. Om onze financieel zieke gezondheidszorg te behandelen, werkt zij aan een scoringsmodel om de totale waarde van behandelingen te beoordelen.
Kenneth
Vanbrabant
UHasselt

Is een frisse neus halen altijd zo gezond als we denken?

In de paar minuten dat je naar deze video kijkt, adem je duizenden fijnstofdeeltjes in. En wist je dat dit fijnstof 24 uur later al in je hersenen terug te vinden is? Biomedicus Kenneth Vanbrabant telt fijnstofdeeltjes in hersensneden van overleden mensen. Zo wil hij voldoende bewijs verzamelen zodat overheden betere regels voor onze luchtkwaliteit kunnen opstellen.
Lena
Fonteyn
UHasselt

Train je immuunsysteem en word 100 jaar oud

Wist je dat sporten niet alleen goed is voor je gezondheid, maar ook een positieve invloed heeft op je immuunsysteem? Alleen weten wetenschappers niet precies hoe dit komt. Lena Fonteyn duikt dieper in het mysterie van myokines – stoffen die je spiercellen aanmaken tijdens het sporten. "Als we dit geheim kunnen ontrafelen, kunnen we jou helpen om je immuunsysteem te trainen en misschien wel op een gezonde manier de 100 te bereiken!"
Jolien
Van den Bosch
UHasselt

Wat hebben je wijsheidstand en kanker gemeen?

Kanker bestrijden met wijsheidstanden - het klinkt bijna als het sprookje van de tandenfee. En toch is het een sprookje dat wel eens zou kunnen uitkomen. Zo wil Jolien Van den Bosch (UHasselt) stamcellen uit wijsheidstanden gebruiken om een nieuwe therapie tegen kanker te ontwikkelen. Hoe dat werkt legt ze met hand en -jawel- tand uit in deze video!
Sarra
Zaghbouni
UHasselt

Hoe piepkleine diamanten ons kunnen helpen hersenletsel te bestuderen

Maak kennis met Sarra Zaghbouni. Zij gebruikt diamanten van nanogrootte om de geheimen van het brein te ontcijferen! 💎🧠 In samenwerking met natuurkundigen creëert ze deze minuscule koolstofhelden die temperatuur voelen en regelen, waardoor ze kan bestuderen hoe dit de groei van neuronen beïnvloedt 🌡️ Dit onderzoek kan helpen om de genezing na hersenletsel te versnellen!