Videos

Elke
Vereecke
ILVO
FWO
UGent

Het groene goud van de toekomst

Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen stoffen die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes.
Esther
Geukens
ILVO
KU Leuven

Is Japanse hulst een goed alternatief voor buxus?

Weg met kale buxusstruiken! De beruchte buxusmot ging de laatste jaren flink tekeer in Vlaanderen 🐛🌳 Maar geen paniek! Maak kennis met de Japanse hulst, een robuust alternatief dat immuun is voor deze vraatzuchtige rupsen. Het addertje onder het gras? De bodem in veel Vlaamse tuinen is niet zuur genoeg om deze struik goed te laten groeien. Bio-ingenieur Esther Geukens gaat daarom aan de planten en aan de bodem sleutelen zodat Japanse hulst hier wel kan gedijen.
Freek
Van de Casteele
FWO
UGent

Trainen op maat van je spieren

Heb jij veel snelle of eerder trage spiervezels? Geen zorgen als je het antwoord niet weet. Maar voor atleten is dit wel cruciale info, want het bepaalt hoe ze best kunnen trainen. Alleen is er één groot probleem, zo'n 15 centimeter groot om precies te zijn... Zo lang is de naald die men gebruikt om een stukje van de spier weg te halen om iemands spiervezeltype te achterhalen. Klinkt pijnlijk en dat is het ook. Daarom zoekt Freek Van de Casteele naar nieuwe, betrouwbare én pijnloze methodes.
Yanti
De Visser
KU Leuven
UGent

Ontmantel de tijdsbom van de hersentumor

Wie een glioblastoom krijgt, heeft doorgaans maar een 15-tal maanden meer te leven. Deze kwaadaardige tumor verspreidt zich razendsnel door de hersenen en is helaas niet te genezen. Yanti De Visser werkt aan een gepersonaliseerde behandeling om de hersentumor alvast te vertragen - mét succes. "De eerste resultaten laten zien dat onze aanpak het potentieel heeft om het leven van de patiënt met jaren, in plaats van maanden, te verlengen."
Jens
Boyen
FWO
UGent

Meer omega-3 vetzuren op ons bord dankzij roeipootkreeftjes?

Eet jij vaak vis? 🐟 Via vis krijg je heel wat gezonde #omega3 vetzuren binnen. Toch danken we die omega-3 niet aan de vissen zelf. Marien bioloog Jens Boyen vertelt je over de kleine helden die voor de gezonde omega-3 zorgen.
Wout
Saelens
UAntwerpen
VUB

Lessen uit ons steenkoolverleden

Sinds we aan het einde van de 18e eeuw massaal voor steenkool kozen, zijn we nooit meer van fossiele energie afgeraakt. Waarom hebben we die stap ooit gezet? Om dat te weten te komen duikt Wout Saelens (UAntwerpen - VUB) in het verleden. Via inventarissen bestudeert hij de inboedel, denk aan haardvuren, kachels en fornuizen, van 18e eeuwse huizen.
Rani
Kronenberger
VUB

Snelle en furieuze harten: op zoek naar een remedie

Eén op de 100 mensen lijdt aan een chronische hartaandoening. Hun hart slaat bijvoorbeeld zelfs in rust te snel, waardoor deze patiënten volledig uitgeput raken. Gelukkig kan een operatie helpen, maar de ingreep is riskant en kan leiden tot schade aan het hart. Om dit risico uit te sluiten, wenden Rani Kronenberger en haar collega's zich tot 3D-printen ...
Aarushi
Caro
KU Leuven
VUB

Eierstokkanker: onszelf behandelen met onze cellen!

Elke 3 minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw aan eierstokkanker. "Eierstokkanker is heel geniepig. De meeste patiënten reageren positief op de therapieën die ze in eerste instantie krijgen, maar uiteindelijk komt de kanker terug en is hij veel agressiever. Als gevolg daarvan sterft één op de twee eierstokkankerpatiënten binnen 5 jaar na de diagnose." Maar wat als we eierstokkanker zouden kunnen behandelen met een nieuwe therapie waarbij onze cellen worden gebruikt?
Flore
Van Maldeghem
FWO
VUB

Ruimtestof op je dak

Af en toe slaat er een meteoriet in op aarde, wat dan het wereldnieuws haalt. Maar wist je dat er op onze aarde eigenlijk een constante regen is van micrometeorieten? Dat zijn meteorieten kleiner dan 2 mm, die je, mits goed zoeken, op jouw plat dak kan terugvinden. Wat maakt micrometeorieten zo interessant, dat VUB-onderzoeker Flore Van Maldeghem er zelfs voor naar het verre Antarctica reist? Dat vertelt ze jou in deze video.
Carmen
Mazijn
VUB

Hoe slimme algoritmen onaanvaardbare patronen leren

Je volgende sollicitatie voor een job of aanvraag voor een lening zou wel eens door AI beoordeeld kunnen worden. Maar wat als deze AI een bias heeft is en ten onrechte redeneert dat vrouwen niet geschikt zijn voor de job of dat alleenstaanden geen lening zouden moeten krijgen? Carmen Mazijn ontwikkelde een techniek om discriminerende AI-modellen te detecteren.
Zoé
Jardon
VUB

Hoe kunnen we vliegtuigonderdelen slim en gezond maken?

Stel je een wereld voor waarin vliegtuigen niet alleen gecontroleerd worden, maar ons ook zelf kunnen vertellen hoe het met hen gaat! VUB-onderzoeker Zoé Jardon wil van deze droom werkelijkheid maken door slimme metalen onderdelen te ontwikkelen. Zulke slimme onderdelen kunnen zelf vertellen of ze in goede staat zijn of niet, en ons informeren over een probleem en waar het zich voordoet.
Kenza
Mostaqim
VUB

De bijwerkingen van een kankerbehandeling vóór zijn

Wat als er een manier zou zijn om de bijwerkingen van kankerbehandelingen, zoals vermoeidheid, chronische pijn en angst, aan te pakken nog voor de behandeling begint? Kenza Mostaqim (VUB) laat je kennismaken met 'prehabilitatie'.