Videos

Louis
Bagot
imec
UAntwerpen

AI-robots kunnen ook leren van kunstmatige nieuwsgierigheid

Bij ons, mensen, is nieuwsgierigheid een drijvende kracht om te leren. Maar wist u dat AI-robots ook baat kunnen hebben bij nieuwsgierigheid, dat wil zeggen 'kunstmatige nieuwsgierigheid'? Computerwetenschapper Louis Bagot (Imec - UAntwerpen) legt uit hoe dit werkt en waarom het een goed idee is om AI-robots te vertellen dat ze moeten experimenteren en plezier moeten maken.
Yanou
Ramon
FWO
UAntwerpen

Regels creëeren voor artificiële intelligentie

"Wat als ik je zou vertellen dat de manier waarop je je geld uitgeeft, aspecten van je geestelijke gezondheid onthult, zoals angst of depressie. We kunnen dit verband leggen dankzij artificiële intelligentie." Yanou Ramon (UAntwerpen) legt in deze video uit hoe je AI kunt laten regeren, om zo behandeling te bieden aan mensen die dat het hardst nodig hebben. 
Maaike
Grammens
UGent

Hoe interactief online lesgeven in een virtuele omgeving?

Door de coronapandemie moesten leraren plots een shift maken van offline naar online onderwijs. Leerlingen geboeid houden is al uitdagend in de klas, laat staan in een online context. Hoe kan een leraar het goed doen online? Dat zocht en Maaike Grammens en haar collega's uit door ruim 3.000 wetenschappelijke artikels over online lesgeven te screenen.
Ahmed
Shafique
UHasselt
VITO

Duurzame en krachtigere batterijen

Smartphones, laptops, elektrische auto's, ... We kunnen gewoon niet zonder batterijen. Maar wist je dat de vraag naar batterijen over 5 jaar naar verwachting 15 keer groter zal zijn dan vandaag? Maar zou het niet beter zijn om, in plaats van 15 keer meer batterijen te produceren, krachtigere batterijen te maken om aan de stijgende vraag te voldoen? Ahmed Shafique werkt aan zulke nieuwe, krachtigere batterijen: lithium-zwavelbatterijen.
Ruth
Vandeputte
VITO

"Internet van het water": slimmer meten van Vlaamse waterkwaliteit

Vlaanderen is een waterschaarse regio. We moeten dus zorgvuldig omspringen met onze watervoorraden en de kwaliteit ervan goed opvolgen. Om die reden bouwen onderzoekers zoals Ruth Vandeputte (VITO) aan het "Internet of Water", een netwerk van sensoren dat in heel Vlaanderen vanaf 2023 continu de waterkwaliteit zal meten en die in real-time doorsturen. Ruth vertelt je er meer over.
Maria
Culman
KU Leuven
VITO

Computers betere ogen geven voor het in kaart brengen van bomen

Bomen zijn een belangrijke bron van voedsel en brandstof voor lokale gemeenschappen over de hele wereld. Het is dus belangrijk om ze in kaart te brengen, om ze te kunnen beschermen. Maar hoe breng je miljoenen bomen in kaart? Wel, door satellietbeelden te combineren met digitale beeldverwerkingstechnologie. Probleem opgelost? Niet helemaal, want zelfs computers hebben het moeilijk om bomen te herkennen op satellietbeelden van het aardoppervlak. Maria Culman legt uit hoe zij deze uitdaging wil overwinnen. 
Milica
Velimirovic
FWO
UGent
VITO

Nanodeeltjes in jouw zonnecrème 🧴

Wil je genieten van een dagje op het strand , gebruik dan zeker zonnecrème om zonnebrand te voorkomen. Maar wist je dat heel wat zonnecrèmes tegenwoordig nanodeeltjes bevatten om jouw huid te helpen beschermen tegen de zon? Het gebruik van zo'n nanodeeltjes is streng gereguleerd. Om na te gaan of fabrikanten zich aan deze regels houden, ontwikkelt Milica Velimirovic een nieuwe en snelle analysemethode.
Yoran
De Vos
VITO

Een spons om klimaatverandering tegen te gaan 🧽 🌍

Zou het niet geweldig zijn als we een spons konden gebruiken om CO2 uit de lucht te halen en zo de opwarming van de aarde een halt toe te roepen? Dat is wat Yoran De Vos (VITO) hoopt te bereiken. Maar zijn spons lijkt in niets op een gewone keukenspons.
Joris
Van Houtven
UAntwerpen
UHasselt
VITO

Ziektevoorspellende eiwitten

Stel je voor dat je ziek bent en dat je je lichaam kunt vragen wat er aan de hand is en wat het nodig heeft om beter te worden? Wel, de eiwitten in ons lichaam kunnen ons dat vertellen. Maar het vergt wat tijd om die informatie te verwerken. Met zijn tool, QCquan.net, wil bio-informaticus Joris Van Houtven dat proces grondig versnellen!
Brecht
Neyt
UGent

Hoe heb je succes op Tinder?

Wil je weten hoe je succes hebt op Tinder? Bekijk dan deze pitch van econoom Brecht Neyt (Universiteit Gent). Hij zocht in zijn doctoraat uit of je opleidingsniveau een rol speelt om matches te krijgen op de online datingapp Tinder. 📱💘
Tim
Bomberna
FWO
UGent

Leverkanker: hoe krijgen we de medicijnen bij de tumor?

Alsof een kankermedicijn ontwikkelen nog niet moeilijk genoeg is, moet je vervolgens dat medicijn nog met succes tot bij de tumor zien te krijgen.Tim Bomberna (Universiteit Gent) legt uit hoe computersimulaties ons de weg tonen.
Simon
Amez
UGent

Examens en een smartphone: een toxische combo?

Een hoog smartphonegebruik zorgt voor slechtere studieprestaties, zo blijkt uit het onderzoek van Simon Amez (UGent). Zo halen studenten met een meer dan gemiddeld smartphonegebruik zelfs tot 1 punt op 20 minder op hun examens dan hun studiegenoten. 👨🏼‍🎓 📱