Videos

Simon
Lox
ILVO
UAntwerpen

Boeren leren van boeren

Boeren hebben voortdurend nieuwe kennis nodig in deze snel veranderende wereld, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met klimaatverandering of wat te doen met nieuwe plagen en ziekten die hun gewassen bedreigen. "Uit onderzoek blijkt dat boeren deze uitdagingen het beste kunnen aangaan door te leren van andere boeren," legt Simon Lox uit. Daarom organiseert Simon zogenaamde Boerderijdemonetwerken. Hij vertelt je hier meer over in deze video!
Esther
Geukens
ILVO
KU Leuven

Is Japanse hulst een goed alternatief voor buxus?

Weg met kale buxusstruiken! De beruchte buxusmot ging de laatste jaren flink tekeer in Vlaanderen 🐛🌳 Maar geen paniek! Maak kennis met de Japanse hulst, een robuust alternatief dat immuun is voor deze vraatzuchtige rupsen. Het addertje onder het gras? De bodem in veel Vlaamse tuinen is niet zuur genoeg om deze struik goed te laten groeien. Bio-ingenieur Esther Geukens gaat daarom aan de planten en aan de bodem sleutelen zodat Japanse hulst hier wel kan gedijen.
Yanti
De Visser
KU Leuven
UGent

Ontmantel de tijdsbom van de hersentumor

Wie een glioblastoom krijgt, heeft doorgaans maar een 15-tal maanden meer te leven. Deze kwaadaardige tumor verspreidt zich razendsnel door de hersenen en is helaas niet te genezen. Yanti De Visser werkt aan een gepersonaliseerde behandeling om de hersentumor alvast te vertragen - mét succes. "De eerste resultaten laten zien dat onze aanpak het potentieel heeft om het leven van de patiënt met jaren, in plaats van maanden, te verlengen."
Céline
Wessa
UAntwerpen

Waarom werken antidepressiva niet bij iedereen?

Artsen kiezen dan vaak voor therapie en medicatie, vaak antidepressiva. Toch reageert één derde van de patiënten niet echt op die antidepressiva. Voor hen biedt een combinatie met ook ontstekingsremmers mogelijk wel soelaas. Hoe dat zit, vertelt Céline Wessa (UAntwerpen) jou in deze video.
Wout
Saelens
UAntwerpen
VUB

Lessen uit ons steenkoolverleden

Sinds we aan het einde van de 18e eeuw massaal voor steenkool kozen, zijn we nooit meer van fossiele energie afgeraakt. Waarom hebben we die stap ooit gezet? Om dat te weten te komen duikt Wout Saelens (UAntwerpen - VUB) in het verleden. Via inventarissen bestudeert hij de inboedel, denk aan haardvuren, kachels en fornuizen, van 18e eeuwse huizen.
Caroline
Bossuyt
UAntwerpen

X-stralen scanners: de detectives van de haven

Elke dag komen in de haven drugs, wapens en andere gesmokkelde goederen binnen, verstopt in containers. Helaas kan de douane momenteel nog geen 10% van alle containers controleren. Daar willen Caroline Bossuyt en haar collega's verandering in brengen. Hoe? Met x-stralen scanners, de toekomstige vliegensvlugge detectives van de haven.
Joyce
Bosmans
UAntwerpen

Alzheimer brengt je uit balans

Alzheimer tast niet enkel het geheugen aan, maar ook het evenwicht en oriëntatievermogen. "Mensen met Alzheimer bewegen trager en onveiliger, waardoor ze een groter risico lopen om te vallen en botbreuken op te lopen dan hun gezonde leeftijdsgenoten", zo vertelt Joyce Bosmans. Haar pleidooi? Verwijs mensen met Alzheimer sneller door naar de kinesitherapeut om hun evenwicht te trainen.
Leonore
Vander Donck
UAntwerpen

Hoe vagina-vriendelijk is jouw ondergoed?

Wist je dat liefst 3 op de 4 vrouwen tijdens hun leven wel eens last hebben van een vaginale schimmelinfectie? Maar speelt het type ondergoed dat ze dragen daarin een rol? Dat zoekt Leonore Vander Donck (UAntwerpen) uit.
Tim
Boogaerts
UAntwerpen

Het riool als spiegel van de samenleving

Tim Boogaerts (UAntwerpen) duikt voor zijn onderzoek in het riool. "Waarom zou je dat doen?", horen we je denken. Wel, omdat rioolwater een schat aan informatie biedt over het gebruik van drugs, alcohol en medicijnen in onze samenleving. Hoe dat precies zit, legt Tim je in deze video uit.
Thomas
De Kerf
UAntwerpen

Ontdek een verborgen wereld met de hyperspectrale camera

Bijen, slangen, of vogels: zij zien dingen die wij, mensen, niet zien. Tot nu, want met de hyperspectrale camera's overtreffen we binnenkort het hele dierenrijk, zo vertelt Thomas De Kerf jou in deze video!
Aarushi
Caro
KU Leuven
VUB

Eierstokkanker: onszelf behandelen met onze cellen!

Elke 3 minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw aan eierstokkanker. "Eierstokkanker is heel geniepig. De meeste patiënten reageren positief op de therapieën die ze in eerste instantie krijgen, maar uiteindelijk komt de kanker terug en is hij veel agressiever. Als gevolg daarvan sterft één op de twee eierstokkankerpatiënten binnen 5 jaar na de diagnose." Maar wat als we eierstokkanker zouden kunnen behandelen met een nieuwe therapie waarbij onze cellen worden gebruikt?
Lara
De Deyn
UAntwerpen
VIB

De ziekte van Alzheimer: van smoothie naar fruitsalade

Genoot jij wel eens van een heerlijke smoothie? De manier waarop dit lekkere drankje wordt gemaakt, heeft overeenkomsten met de manier waarop onderzoek naar de ziekte van Alzheimer de afgelopen decennia is aangepakt. In deze video legt Lara De Deyn uit waarom ze in haar onderzoek kiest voor een fruitsalade-aanpak. Een knappe metafoor om te vertellen hoe het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer evolueert.