Videos

Heleen
Van Der Biest
UGent

De impact van chemotherapie op je gehoor en evenwicht

De voorbije tien jaar overwonnen in België zo'n 300.000 mensen kanker. Geweldig nieuws, maar er is een keerzijde... Zo kan chemotherapie voor blijvende schade aan het gehoor- en evenwichtszintuig zorgen, wat tot gehoorverlies, oorsuizen of evenwichtsproblemen kan leiden. Om het probleem beter in kaart te brengen, zal Heleen Van Der Biest (UGent) patiënten ruim een jaar lang opvolgen: net voor de start, tijdens én na de chemotherapie.
Yanti
De Visser
KU Leuven
UGent

Ontmantel de tijdsbom van de hersentumor

Wie een glioblastoom krijgt, heeft doorgaans maar een 15-tal maanden meer te leven. Deze kwaadaardige tumor verspreidt zich razendsnel door de hersenen en is helaas niet te genezen. Yanti De Visser werkt aan een gepersonaliseerde behandeling om de hersentumor alvast te vertragen - mét succes. "De eerste resultaten laten zien dat onze aanpak het potentieel heeft om het leven van de patiënt met jaren, in plaats van maanden, te verlengen."
Aarushi
Caro
KU Leuven
VUB

Eierstokkanker: onszelf behandelen met onze cellen!

Elke 3 minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw aan eierstokkanker. "Eierstokkanker is heel geniepig. De meeste patiënten reageren positief op de therapieën die ze in eerste instantie krijgen, maar uiteindelijk komt de kanker terug en is hij veel agressiever. Als gevolg daarvan sterft één op de twee eierstokkankerpatiënten binnen 5 jaar na de diagnose." Maar wat als we eierstokkanker zouden kunnen behandelen met een nieuwe therapie waarbij onze cellen worden gebruikt?
Sophie
Heymans
FWO
KU Leuven

Artsen helpen bij de behandeling van bewegende tumoren met bestraling

Dankzij geavanceerde protonentherapie kunnen artsen precies beginnen met het bestralen van hersentumoren. Helaas durven ze deze techniek nog niet toe te passen op tumoren in de buik. Waarom? Omdat het een beetje is als darten met een blinddoek, terwijl je een bewegend doel moet raken, zoals Sophie Heymans uitlegt in deze video. Ze vertelt over de techniek waaraan ze werkt om artsen te helpen deze uitdaging aan te gaan.
Saar
Vermijs
FWO
UGent

Nieroperaties: een race tegen de klok

Bij het verwijderen van een niertumor heeft een chirurg slechts 20 minuten om die klus te klaren. Bij de operatie moet de chirurg de bloedtoevoer naar de nier afsluiten om een waar bloedbad te vermijden. Maar als de nier te lang zonder bloed zit, zal een te groot deel van afsterven, waardoor de nier niet meer goed werkt. Door gebruik te maken van wiskundige modellen wil Saar Vermijs chirurgen helpen in die race tegen de klok...
Joke
Deschildre
FWO
UGent

Slimme kankerbehandeling van glioblastoma via netwerken

We kunnen kanker vandaag beter dan ooit behandelen. Toch blijven sommige kankertypes erg moeilijk te bestrijden. Dat is het geval voor glioblastoma, een zeer agressieve hersenkanker waarbij slechts 7 op 100 patiënten vijf jaar na diagnose nog in leven zijn. In de hoop glioblastoma klein te helpen krijgen, doktert Joke Deschildre een uitgekiende strategie uit om de kankercellen aan te vallen.
Rebekka
Van Hoof
KU Leuven
UHasselt
VITO

Vroege boodschappers in het bloed wijzen ons op longkanker

Zocht je ooit naar Wally? Dan weet je hoe moeilijk die te vinden is. In haar onderzoek naar longkanker staat Rebekka Van Hoof (Uhasselt - KU Leuven - VITO) voor een gelijkaardige taak: zij speurt binnen ruim 100.000 zogenaamde extracellulaire vesikels naar 2 types -zeg maar 'Wally's'- die kunnen helpen om de ziekte vroeg op te sporen. Maar ze is vastberaden om haar zoekveld te verkleinen...
GIls
Roex
FWO
UAntwerpen

Een blitse CAR in de race tegen bloedkanker

Kanker is een geniepige ziekte. Zo weten kankercellen zich soms te vermommen, waardoor ze ons afweersysteem te snel af zijn. Gils Roex (UAntwerpen - FWO) vertelt hoe onze witte bloedcellen uitrusten met een blits ontworpen CAR mogelijk zou kunnen helpen de race tegen bloedkanker te winnen. Meer weten? Fasten your seatbelts & bekijk de video 🏎
Michaela
Prothiwa
KU Leuven

Hoe genezen we de Pac-Mans in onze cellen?

Herinner je je Pac-Man nog, van dat old-skool computerspel? Wel, wist je dat er Pac-Mans in elke cel van ons lichaam zitten? Ze worden enzymen genoemd. Sommige van deze enzymen werken te snel of te langzaam, en dat kan ernstige ziekten veroorzaken. Michaela Prothiwa (KU Leuven) legt uit hoe ze deze slecht functionerende enzymen wil opsporen met behulp van een knap staaltje scheikunde.
Brecht
Decraene
KU Leuven

Goede eigenschappen van een kwaadaardige hersentumor

Wat als je maar 15 maanden meer te leven had? Een ver-van-je-bed-show? Nochtans krijgen elke dag wereldwijd zo'n 1.000 mensen dat nieuws te horen. Het verdict: glioblastoma, een kwaadaardige hersentumor. Toch slaagt een kleine groep patiënten erin om meer dan 10 jaar met zo'n hersentumor te overleven. Brecht Decraene zoekt uit hoe dat komt.
Leen
Van den Steen
FWO
UAntwerpen

Slikrevalidatie bij personen met hoofd- en halskanker

Bestraling kan het leven redden van mensen met hoofd- en halskanker. Helaas ontwikkelen heel wat patiënten door de behandeling slikstoornissen, waardoor ze geen vast voedsel meer kunnen eten. Leen Van den Steen (UAntwerpen - UZA) wil hen helpen. Hoe? Met tongkrachttraining.
Liselore
Loverix
FWO
KU Leuven

Eierstokkanker niet langer 'one-size-fits-all' behandelen

"Iedere persoon is uniek. Waarom behandelen we elke vrouw met eierstokkanker dan nog steeds op dezelfde manier?" Liselore Loverix (KU Leuven - FWO) bekijkt patiënt per patiënt en gaat op zoek naar foutjes in het DNA van hun tumorcellen. Zo bekijkt ze, nog voor de start van de behandeling, welke patiënt baat heeft bij een nieuwe, doelgerichte therapie op basis van kankermedicijnen.