Videos

Leen
Bouckaert
Arteveldehogeschool

Hoe blijf je als ergotherapeut up-to-date bij de zorg voor thuiswonende ouderen?

Hoe zorg je er als ergotherapeut voor dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen? Dat ze zelf met de wagen kunnen blijven rijden? Of dat ze gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer wanneer dat niet meer lukt? Om ergotherapeuten die werken met thuiswonende ouderen beter te ondersteunen, stelden Leen Bouckaert & haar collega's een klinische richtlijn op. Daarin gieten ze de laatste wetenschappelijke inzichten rond ouderenzorg in concrete aanbevelingen voor ergotherapeuten.
Alina
Cristea
KU Leuven

Boekarest: hoe maak je een iconisch beeld van de stad?

Als we Parijs zeggen, heb je waarschijnlijk een levendig beeld van de stad, en denk je aan de Eiffeltoren of de piramide van het Louvre - zelfs als je er nog nooit bent geweest. "We herinneren ons steden en zijn erdoor gefascineerd, zelfs voordat we ze bezoeken - door fotografie", zegt kunstenaar-onderzoeker Alina Cristea. Maar welk beeld heb je van het minder bekende 'Klein Parijs', de stad Boekarest? De kans is groot dat dit beeld deels gevormd is door foto's uit de communistische tijd. Cristea onderzoekt in haar Ph.D. de spanning tussen protocollair goedgekeurde fotografie en amateurfotografie. Ook wil ze een meer hedendaags beeld van Boekarest construeren door fotografie, tekst en geluid te combineren.
Victoria
Wozniak-Cole
KU Leuven

Het stigma van een slachtoffer van mensenhandel

Je denkt misschien dat slavernij iets uit het verleden is, maar dat is niet zo. Ook vandaag nog worden wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen uitgebuit via prostitutie, dwangarbeid of orgaanhandel. Er is veel onderzoek gedaan naar mensenhandel, maar er wordt weinig aandacht besteed aan de ervaringen van slachtoffers daarna. Door middel van interviews geeft Victoria Wozniak-Cole hen een stem. Ze hoopt de negatieve behandeling die ze krijgen beter te begrijpen en het stigma waarmee ze te maken hebben te doorbreken.
Marijke
Wilssens
Arteveldehogeschool

De leerkracht: een superheld voor elk kind?

Hoe ga je als leraar om met diversiteit in de klas? Veel leerkrachten voelen zich op dat vlak onvoldoende opgeleid. In gesprek gaan met leerlingen, ouders en collega's helpt om samen de meest krachtige oplossingen voor deze uitdagingen uit te denken. Maar hoe begin je daaraan? Marijke Wilssens en haar collega's aan de Arteveldehogeschool ontwikkelden een doos gespreksstarters om leraren daarbij te helpen.
An
Raes
Arteveldehogeschool

Kinderopvang en werk, een (on)mogelijke combinatie?

Wie niet werkt, geraakt moeilijker aan kinderopvang. Maar wie geen kinderopvang heeft, geraakt ook moeilijker aan werk. Veel ouders, lager opgeleiden of mensen die in armoede leven, bevinden zich in deze vicieuze cirkel. An Raes onderzoekt hoe we die kunnen doorbreken.
Wendy
Eerdekens
Arteveldehogeschool

Goede samenwerking om jongeren beter te ondersteunen

Jong zijn, voor velen is het de mooiste tijd van hun leven. Maar wist je dat 1 op de 5 kinderen wordt geboren in armoede? Zij krijgen minder kansen in het leven. Om minder gegoede jongeren in Gent beter te ondersteunen, wil Wendy Eerdekens (Arteveldehogeschool) de vele initiatieven in hulpverlening en jeugdwerk beter met elkaar laten samenwerken. 

Liesbet
De Lepeleire
Arteveldehogeschool

Scheidingskoffer.be helpt je door een uitdagende tijd

Hoe vertel je jouw kind dat je gaat scheiden? Hoe regel je het ouderschap? En hoe kan jouw kind het leven in twee huizen het beste organiseren? Bij een scheiding komt er heel wat op je af. Om ouders en kinderen te ondersteunen, ontwikkelden Liesbet De Lepeleire (Arteveldehogeschool) en haar collega's de scheidingskoffer.be. Een website met een antwoord op bijna al jouw vragen. 
Tom
Demuynck
Arteveldehogeschool

Design thinking in de praktijk

"Design thinking", "co-creatie", "entrepreneurship", ... Rol jij ook met je ogen bij het horen van die hippe buzzwords? 🙄 Maar wat als Tom Demuynck (Arteveldehogeschool Gent) je vertelt dat deze begrippen wel eens dé sleutel kunnen zijn tot beter onderwijs.
Marieke
Coussens
Arteveldehogeschool
UGent

Spelen, leren en met familie op uitstap gaan. Ook als je 'anders bent'!

Voor kinderen met autisme of een aandachts- of motorische stoornis is het een hele uitdaging om deel te nemen aan activiteiten, zoals tikkertje spelen, een toets maken of bij een vriendje blijven slapen. Marieke Coussens & haar collega's brachten in kaart welke barrières zulke jonge kinderen ondervinden. Die kennis is belangrijk om de barrières te kunnen doorbreken en deze kinderen echt te laten deelnemen.
Annelies
Augustyns
FWO
UAntwerpen
VUB

Wat dagboeken ons leren over het alledaagse leven in het 3e Rijk

"De begraafplaats was de plaats waar het joodse leven zich op het einde concentreerde. Het was de plek waar mensen gingen zonnen, kinderen moesten spelen, ..." Literatuurwetenschapper Annelies Augustyns (VUB - UAntwerpen - FWO) bestudeerde voor haar doctoraat Duits-Joodse dagboeken uit WOII. Die bieden een blik op het "alledaagse" leven van joden in het 3e Rijk.
Michaël
Bauwens
UAntwerpen

Waarom falen de sociale wetenschappen?

Harde wetenschappen, zoals de natuurkunde, begrijpen zeer goed hoe de materiële wereld werkt en droegen bij tot enorme technologische vooruitgang. Maar de sociale wetenschappen, zoals economie of sociologie, slagen er blijkbaar niet even goed in om te begrijpen hoe de sociale wereld -de menselijke samenleving- werkt. Zo weten we blijkbaar niet goed hoe wereldwijd een vreedzame en welvarende samenleving op te bouwen. Michael Bauwens (UAntwerpen) probeert te achterhalen welke fundamentele veronderstellingen onderzoekers moeten gebruiken om aan sociale wetenschap te doen.
Orpha
de Lenne
FWO
KU Leuven

Hoe effectief zijn realistische modellen in advertenties nu echt?

Slanke topmodellen en gespierde hunks ruimen steeds vaker plaats voor realistische modellen in reclamecampagnes. Een goede evolutie, al is het niet duidelijk of deze campagnes wel voor een positiever lichaamsbeeld zorgen. Orpha de Lenne (KU Leuven - FWO) onderzoekt realistische advertenties om te achterhalen hoe ze ons echt beter kunnen doen voelen over ons eigen lichaam.