Videos

Wout
Saelens
UAntwerpen
VUB

Lessen uit ons steenkoolverleden

Sinds we aan het einde van de 18e eeuw massaal voor steenkool kozen, zijn we nooit meer van fossiele energie afgeraakt. Waarom hebben we die stap ooit gezet? Om dat te weten te komen duikt Wout Saelens (UAntwerpen - VUB) in het verleden. Via inventarissen bestudeert hij de inboedel, denk aan haardvuren, kachels en fornuizen, van 18e eeuwse huizen.
Annelies
Augustyns
FWO
UAntwerpen
VUB

Wat dagboeken ons leren over het alledaagse leven in het 3e Rijk

"De begraafplaats was de plaats waar het joodse leven zich op het einde concentreerde. Het was de plek waar mensen gingen zonnen, kinderen moesten spelen, ..." Literatuurwetenschapper Annelies Augustyns (VUB - UAntwerpen - FWO) bestudeerde voor haar doctoraat Duits-Joodse dagboeken uit WOII. Die bieden een blik op het "alledaagse" leven van joden in het 3e Rijk.
Luc
De Munck
KU Leuven

Waarom kregen verpleegsters lange tijd geen correcte verloning?

Tijdens de eerste lockdown in 2020 applaudisseerden we met z'n allen massaal voor de helden van de zorg. Maar wist je dat verpleegkundigen in België zeer lang niet of nauwelijks werden verloond? En dat ze amper erkenning kregen? Historicus Luc De Munck vertelt hoe dat zit. Of hoe geschiedkundig onderzoek soms een antwoord kan helpen bieden op erg actuele vragen
Marisa
De Picker
KU Leuven

Vergeten oorlogshelden

Op Wapenstilstand herdenken we traditiegetrouw de tienduizenden gesneuvelde soldaten van WOI & WO II. Maar wat gebeurde er met de nagenoeg 200.000 invalide soldaten en burgers van de wereldoorlogen? Dat onderzoekt Marisa De Picker (KU Leuven) in haar doctoraat.
Fernando
Araujo
KU Leuven

Bubbels in rotsen: aanwijzingen uit oude vloeistoffen

"Elke rots heeft echt een verhaal te vertellen over de geschiedenis van onze planeet", aldus de Braziliaanse geoloog Fernando Araujo (KU Leuven). Luister naar zijn verhaal over fascinerende en kleurrijke pegmatietstenen