Videos

Simon
Lox
ILVO
UAntwerpen

Boeren leren van boeren

Boeren hebben voortdurend nieuwe kennis nodig in deze snel veranderende wereld, bijvoorbeeld over hoe om te gaan met klimaatverandering of wat te doen met nieuwe plagen en ziekten die hun gewassen bedreigen. "Uit onderzoek blijkt dat boeren deze uitdagingen het beste kunnen aangaan door te leren van andere boeren," legt Simon Lox uit. Daarom organiseert Simon zogenaamde Boerderijdemonetwerken. Hij vertelt je hier meer over in deze video!
Elke
Vereecke
ILVO
FWO
UGent

Het groene goud van de toekomst

Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen stoffen die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes.
Freek
Van de Casteele
FWO
UGent

Trainen op maat van je spieren

Heb jij veel snelle of eerder trage spiervezels? Geen zorgen als je het antwoord niet weet. Maar voor atleten is dit wel cruciale info, want het bepaalt hoe ze best kunnen trainen. Alleen is er één groot probleem, zo'n 15 centimeter groot om precies te zijn... Zo lang is de naald die men gebruikt om een stukje van de spier weg te halen om iemands spiervezeltype te achterhalen. Klinkt pijnlijk en dat is het ook. Daarom zoekt Freek Van de Casteele naar nieuwe, betrouwbare én pijnloze methodes.
Jens
Boyen
FWO
UGent

Meer omega-3 vetzuren op ons bord dankzij roeipootkreeftjes?

Eet jij vaak vis? 🐟 Via vis krijg je heel wat gezonde #omega3 vetzuren binnen. Toch danken we die omega-3 niet aan de vissen zelf. Marien bioloog Jens Boyen vertelt je over de kleine helden die voor de gezonde omega-3 zorgen.
Céline
Wessa
UAntwerpen

Waarom werken antidepressiva niet bij iedereen?

Artsen kiezen dan vaak voor therapie en medicatie, vaak antidepressiva. Toch reageert één derde van de patiënten niet echt op die antidepressiva. Voor hen biedt een combinatie met ook ontstekingsremmers mogelijk wel soelaas. Hoe dat zit, vertelt Céline Wessa (UAntwerpen) jou in deze video.
Wout
Saelens
UAntwerpen
VUB

Lessen uit ons steenkoolverleden

Sinds we aan het einde van de 18e eeuw massaal voor steenkool kozen, zijn we nooit meer van fossiele energie afgeraakt. Waarom hebben we die stap ooit gezet? Om dat te weten te komen duikt Wout Saelens (UAntwerpen - VUB) in het verleden. Via inventarissen bestudeert hij de inboedel, denk aan haardvuren, kachels en fornuizen, van 18e eeuwse huizen.
Caroline
Bossuyt
UAntwerpen

X-stralen scanners: de detectives van de haven

Elke dag komen in de haven drugs, wapens en andere gesmokkelde goederen binnen, verstopt in containers. Helaas kan de douane momenteel nog geen 10% van alle containers controleren. Daar willen Caroline Bossuyt en haar collega's verandering in brengen. Hoe? Met x-stralen scanners, de toekomstige vliegensvlugge detectives van de haven.
Joyce
Bosmans
UAntwerpen

Alzheimer brengt je uit balans

Alzheimer tast niet enkel het geheugen aan, maar ook het evenwicht en oriëntatievermogen. "Mensen met Alzheimer bewegen trager en onveiliger, waardoor ze een groter risico lopen om te vallen en botbreuken op te lopen dan hun gezonde leeftijdsgenoten", zo vertelt Joyce Bosmans. Haar pleidooi? Verwijs mensen met Alzheimer sneller door naar de kinesitherapeut om hun evenwicht te trainen.
Leonore
Vander Donck
UAntwerpen

Hoe vagina-vriendelijk is jouw ondergoed?

Wist je dat liefst 3 op de 4 vrouwen tijdens hun leven wel eens last hebben van een vaginale schimmelinfectie? Maar speelt het type ondergoed dat ze dragen daarin een rol? Dat zoekt Leonore Vander Donck (UAntwerpen) uit.
Tim
Boogaerts
UAntwerpen

Het riool als spiegel van de samenleving

Tim Boogaerts (UAntwerpen) duikt voor zijn onderzoek in het riool. "Waarom zou je dat doen?", horen we je denken. Wel, omdat rioolwater een schat aan informatie biedt over het gebruik van drugs, alcohol en medicijnen in onze samenleving. Hoe dat precies zit, legt Tim je in deze video uit.
Thomas
De Kerf
UAntwerpen

Ontdek een verborgen wereld met de hyperspectrale camera

Bijen, slangen, of vogels: zij zien dingen die wij, mensen, niet zien. Tot nu, want met de hyperspectrale camera's overtreffen we binnenkort het hele dierenrijk, zo vertelt Thomas De Kerf jou in deze video!
Flore
Van Maldeghem
FWO
VUB

Ruimtestof op je dak

Af en toe slaat er een meteoriet in op aarde, wat dan het wereldnieuws haalt. Maar wist je dat er op onze aarde eigenlijk een constante regen is van micrometeorieten? Dat zijn meteorieten kleiner dan 2 mm, die je, mits goed zoeken, op jouw plat dak kan terugvinden. Wat maakt micrometeorieten zo interessant, dat VUB-onderzoeker Flore Van Maldeghem er zelfs voor naar het verre Antarctica reist? Dat vertelt ze jou in deze video.