Videos

Zoé
Jardon
VUB

Hoe kunnen we vliegtuigonderdelen slim en gezond maken?

Stel je een wereld voor waarin vliegtuigen niet alleen gecontroleerd worden, maar ons ook zelf kunnen vertellen hoe het met hen gaat! VUB-onderzoeker Zoé Jardon wil van deze droom werkelijkheid maken door slimme metalen onderdelen te ontwikkelen. Zulke slimme onderdelen kunnen zelf vertellen of ze in goede staat zijn of niet, en ons informeren over een probleem en waar het zich voordoet.
Bin
Luo
imec
KU Leuven

Laten we onze auto's bedekken met zonnepanelen

Heb je een elektrische auto? Dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om beschikbare laadplekken te vinden. Maar waarom bedekken we elektrische auto's niet met zonnepanelen, zodat ze zichzelf kunnen opladen met de kracht van de zon? Wel, omdat conventionele zonnepanelen die op daken worden gebruikt niet in onze auto's kunnen worden geïntegreerd. Elektrotechnisch ingenieur Bin Luo onderzoekt nieuwe zonnepanelen die geschikt zijn voor onze auto's.
Nor
Kamariah
KU Leuven
VITO

Hoe mijnafval een tweede leven te geven

Wat als we mijnafval een tweede leven konden geven? Mijnbouw produceert veel afval. Dat mijnafval bevat nog enkele overgebleven waardevolle metalen. Nor Kamariah doet onderzoek naar nieuwe methodes om deze overgebleven metalen uit het mijnafval te halen en tegelijkertijd deze residuen ineens te reinigen. Dat proper mijnafval kan zo dan gerecycleerd worden als bouwmateriaal. 
Kevin
Van Daele
FWO
UAntwerpen
VITO

Hoe kunnen we CO2 recycleren?

Stel je voor dat we, in plaats van schadelijke CO2 uit te stoten in de atmosfeer, dit zouden kunnen recycleren en gebruiken om je toekomstige laptop of smartphone van stroom te voorzien. Dat is wat Kevin Van Daele onderzoekt. Hij ontwikkelt nieuwe katalysatoren om CO2 efficiënt om te zetten in mierenzuur, een waardevolle chemische stof die op een dag uw toekomstige elektronische apparaten kan aandrijven. 
Michaela
Prothiwa
KU Leuven

Hoe genezen we de Pac-Mans in onze cellen?

Herinner je je Pac-Man nog, van dat old-skool computerspel? Wel, wist je dat er Pac-Mans in elke cel van ons lichaam zitten? Ze worden enzymen genoemd. Sommige van deze enzymen werken te snel of te langzaam, en dat kan ernstige ziekten veroorzaken. Michaela Prothiwa (KU Leuven) legt uit hoe ze deze slecht functionerende enzymen wil opsporen met behulp van een knap staaltje scheikunde.
Sajib
Chakraborty
VUB

Zijn elektrische voertuigen met nieuwe halfgeleiders veilig? Laat de digitale tweeling beslissen

"Als onderzoekers hebben we helaas niet het budget om honderden voertuigen te laten crashen om een nieuwe technologie te testen." Hoe kunnen onderzoekers dan testen of een nieuwe technologie, zoals een piepkleine halfgeleider, veilig is om te gebruiken in elektrische voertuigen? Daarvoor ontwikkelde Sajib Chakraborty (VUB) een digitale tweeling. Een wat? Bekijk de video om meer te weten te komen.
Sidney
Goossens
VUB

Een zenuwstelstel van glasvezels laat vliegtuigen voelen

De volgende generatie vliegtuigen zal kunnen voelen wanneer ze schade oplopen, dankzij een zenuwstelsel van glasvezels. Ingenieur Sidney Goossens (VUB) ontwikkelt deze technologie om vliegtuigen veiliger en milieuvriendelijker te maken. In deze video legt hij uit hoe dat in z'n werk gaat.
Awadesh
Mallik
FWO
imec
UHasselt

Diamanten kweken voor koele electronica

"Diamonds are a girl's best friend", zong Marlyin Monroe. Maar ook ingenieurs zijn er dol op, aldus Awadesh Malik (Universiteit Hasselt - imec - FWO). Hij legt je uit waarom dat zo is en hoe ingenieurs er zelfs in slagen om diamant te kweken in het lab.👨🏽‍🔬 💎
Pieter
Verding
FWO
UHasselt

Nooit meer vuile ramen!

Pieter Verding (Universiteit Hasselt) wil je het leven gemakkelijker maken. Zijn doel: ervoor zorgen dat je niet langer je ramen of brilglazen hoeft te kuisen. Hoe? Wel, door zelfreinigende coatings te ontwikkelen.
Jonathan
Op de Beeck
FWO
imec
KU Leuven

Hoe zie je het onzichtbare?

Heb je ooit al geprobeerd om naar iets te kijken, dat te klein is om echt te kunnen zien? Wel, wetenschappers die je smartphone verbeteren, worden dagelijks geconfronteerd met dit probleem. Jonathan Op de Beeck (imec - KU Leuven - FWO) legt uit hoe ze de onzichtbare kunnen 'zien'. 
Andrea
Itziar Pitillas Martinez
imec
KU Leuven
UGent

Hoe kunnen we de batterijen van de toekomst bouwen?

Stel je eens een toekomst voor waarin je in een uurtje van Liverpool naar Londen kunt reizen in een volledig elektrische vliegende taxi? Andrea Pitillas (imec - KU Leuven - Universiteit Gent) werkt aan de 'batterijen van de toekomst' om dit mogelijk te maken.
Boshen
Liang
imec
KU Leuven

Hoe voorbereid te zijn op de volgende pandemie

Zou het niet geweldig zijn als je thuis je eigen virusdetectiefaciliteit kon hebben, zodat je niet naar het ziekenhuis moet voor bv. een Covid-19-test? Dat is waar Boshen Liang & zijn collega's bij imec & KU Leuven aan werken via zogenaamde lab-on-chip technologie.