Videos

Nikol
Kmentová
UHasselt

Parasieten, de meest succesvolle levensvorm op aarde

Bioloog Nikol Kmentová is gefascineerd door ... parasieten. Waarom? Omdat ze de meest succesvolle levensvorm op aarde zijn. Om erachter te komen waarom zij de ware kampioenen van het leven op aarde zijn, probeert Nikol de geheimen van deze fascinerende wezens te ontrafelen in de diepten van het Tanganyikameer in Afrika. In deze video onthult ze de strategieën waardoor parasieten kunnen gedijen in een van de meest diverse ecosystemen op aarde!
Daniely
Reis Santos
UHasselt

CO2 uit de lucht omzetten in nuttige producten

Daniely Reis Santos is een plantenliefhebber. Ze houdt vooral van het vermogen van planten om aan fotosynthese te doen: CO2 uit de lucht opvangen en omzetten in suiker met behulp van de energie van de zon. In haar doctoraat is ze vastbesloten hetzelfde te doen: zonne-energie gebruiken om CO2 om te zetten in nuttige producten via een proces dat -hou je vast- foto-elektrokatalyse heet. Maar om dat te doen, zijn er enkele uitdagingen die ze moet aangaan 🎥.e 👀 🎥
Louis
Bagot
imec
UAntwerpen

AI-robots kunnen ook leren van kunstmatige nieuwsgierigheid

Bij ons, mensen, is nieuwsgierigheid een drijvende kracht om te leren. Maar wist u dat AI-robots ook baat kunnen hebben bij nieuwsgierigheid, dat wil zeggen 'kunstmatige nieuwsgierigheid'? Computerwetenschapper Louis Bagot (Imec - UAntwerpen) legt uit hoe dit werkt en waarom het een goed idee is om AI-robots te vertellen dat ze moeten experimenteren en plezier moeten maken.
Vaidehi
Narsingh
imec
UAntwerpen

Een verhaal over onze wereldtuin: planten slaan teveel aan CO2 op

Je herinnert het jou vast nog uit de lessen biologie: planten halen CO2 uit de lucht en zetten dit via fotosynthese om in groene bladeren. In de afgelopen 30 jaar heeft de toename van CO2 in de atmosfeer zo geleid tot een wijdverspreide toename van het aantal groene bladeren over de hele wereld. Maar de laatste tijd is er een verschuiving merkbaar: de toename van het aantal groene bladeren neemt af, ook al stijgt het CO2-niveau nog steeds. Vaidehi Narsingh (Imec - UAntwerpen) legt uit waarom zij vastbesloten is uit te zoeken wat er aan de hand is.
Federico
Banfi
FWO
UAntwerpen

Waarom hebben slangen hoorns?

Als je denkt aan dieren met hoorns, denk je waarschijnlijk aan koeien, geiten en neushoorns. Maar wist je dat veel slangensoorten ook hoorns hebben? Hoewel onderzoekers dit al lang in de gaten houden, is het nog steeds onduidelijk waarom sommige slangen hoorns hebben. Waar denk jij dat ze voor dienen? Federico Banfi werpt in deze video licht op de huidige hypotheses. Hij hoopt antwoorden te vinden in zijn doctoraatsonderzoek.  
Kristof
Bal
FWO
UAntwerpen

CO2 - een harde noot om te kraken

Wat heeft een notenkraker te maken met het bestrijden van klimaatverandering? Wel, dat legt Kristof Bal je uit in 150 seconden.