Videos

Nicolas
De Neuter
FWO
UAntwerpen

Je immuunsysteem gehackt

Waarom worden sommige mensen sneller ziek dan anderen? Daar zitten de verschillen in ons immuunsysteem vaak voor iets tussen. Die verschillen hoopt Nicolas De Neuter te doorgronden.
Lore
Wyers
KU Leuven
UAntwerpen

Waarom kunnen sommige kinderen moeilijk stappen?

Ooit gehoord van het syndroom van Dravet? Deze zeldzame aandoening komt voor bij 1 op de 20.000 mensen en zorgt onder meer voor stapproblemen. Lore Wyers is vastberaden om kinderen die hiermee opgroeien opnieuw beter te helpen stappen. De eerste 'stap': het analyseren van hun stappatroon.
Yixing
Sui
UAntwerpen

Microalgen, een duurzame voedselbron voor de toekomst?

Bio-ingenieur Yixing Sui is een soort landbouwer. Het 'gewas' dat hij verbouwt? Microalgen! Deze kleine levende organismen kunnen een belangrijke oplossing zijn voor de toenemende vraag naar voedsel in deze tijden van grote bevolkingsgroei.
Lieselotte
Van Bockstal
FWO
UAntwerpen

Sluit je deuren voor een tropische parasiet

Elk jaar lopen er 300.000 mensen -evenveel als het aantal inwoners van Antwerpen- de tropische ziekte Leishmaniasis op. Toch is de kans groot dat je nog nooit van de Leishmania-parasiet hoorde, want deze dodelijke ziekte krijgt weinig aandacht. Niet zo bij Lieselotte Van Bockstal: zij wijdt er haar hele doctoraat aan.
Ewa
Sieliwonczyk
FWO
UAntwerpen

Over fluorescente zebravissen en plotse dood

Wat hebben zebravissen met plots hartfalen bij mensen te maken? Dat legt Ewa Sieliwonczyk (UAntwerpen) je uit in deze video.
Jade
Pattyn
UAntwerpen

Baarmoederhalskanker opsporen via een plasje?

Baarmoederhalskanker is wereldwijd de vierde meest voorkomende kanker bij vrouwen. Jade Pattyn wil de ziekte uiterst zeldzaam maken. Ze werkt daarvoor aan een alternatief om deze kanker snel op te sporen: via een simpel plasje in plaats van een lastig uitstrijkje.
Laure
Jacquemin
UAntwerpen

Stroom sust oorsuizen

Na een festival of fuif al eens last gehad van oorsuizingen? Als dit blijft aanhouden, heb je last van tinnitus: een voortdurend -en zeer lastig- gepiep. Tinnitus is helaas niet te genezen, maar je kan je brein wel stimuleren om zo de last van het gesuis te verminderen. Daar werkt Laure Jacquemin aan.
Laure
Sorber
UAntwerpen

Bloed als boodschapper in de strijd tegen kanker

Het bloed van een kankerpati├źnt bevat waardevolle informatie over de kankertumor, die kan helpen om de beste behandeling te bepalen. Maar om die informatie in het laboratorium goed uit het bloed te kunnen halen, moeten de bloedstalen zorgvuldig worden behandeld. Laure Sorber schreef hiervoor een handleiding.