Videos

Sophie
Leemans
KU Leuven

Infrastructuur voor versnipperde regio's: kwalitatief én duurzaam?

5 miljoen Vlamingen leven niet in een stadskern, maar in dorpen, stadsranden, verkavelingen of in linten. Die versnippering zorgt voor een grote uitdaging: hoe sluit je al die huizen aan op het rioleringsnetwerk en hoe zorg je voor een vlotte en duurzame mobiliteit? Moet iedereen dan maar naar de stad verhuizen? Neen, zo legt architecte en stedenbouwkundig ontwerper Sophie Leemans (KU Leuven) in dit filmpje uit.
Alessandra
Blona
KU Leuven

Wat is een weesgeneesmiddel?

Herinner je jou baby Pia nog? Zij leed aan de zeldzame spierziekte AMS en het geneesmiddel om haar te redden kostte liefst 1,9 miljoen euro. Stel dat jij de minister van Volksgezondheid zou zijn, zou jij het geneesmiddel van Pia terugbetalen? Ook als er daardoor geen budget meer overblijft voor een ander geneesmiddel waarmee je misschien 100 mensen kan redden?
Elizaveta
Sizova
KU Leuven

Bankrisico's ontmaskeren

In 2008 namen banken te veel risico's en logen zij over hun werkelijke toestand. Hun ineenstorting leidde tot een wereldwijde financiële crisis, die een enorme impact had op de samenleving. Dat is vandaag gelukkig niet langer het geval, toch? Of lijken banken alleen maar veiliger dan ze in werkelijkheid zijn? Dat is wat Elizaveta Sizova onderzoekt.
Andrea
Menichetti
FWO
KU Leuven

Hoe maken we veiligere fietshelmen om onze hersenen te beschermen 🧠 🚴🏽

In België raken elk jaar zo'n 10.000 fietsers gewond bij verkeersongevallen. Hoewel helmen helpen om schedelfracturen te beperken, beschermen ze fietsers vaak niet tegen hersenletsels. Andrea Menichetti (KU Leuven) onderzoekt hoeveel onze hersenen kunnen vervormen voor ze gewond raken, om zo fabrikanten te helpen nog veiligere helmen te ontwikkelen.
Luca
Martulli
KU Leuven

Auto's op een dieet van onderbroken koolstofvezelcomposieten

Kunnen we onze wagens lichter en dus milieuvriendelijker maken zonder daarbij onze veiligheid op het spel te zetten? Luca Martulli (KU Leuven) wendt zich tot koolstofvezelcomposieten om dit voor elkaar te krijgen.
Katharina
Schopf
KU Leuven

Hoe leiderschap in luchtverkeer vliegen nog veiliger kan maken

Door de coronapandemie is het luchtverkeer drastisch teruggevallen. Maar wist je dat er normaal dagelijks zo'n 3.000 vliegtuigen boven België vliegen? Katharina Schopf (KU Leuven) onderzoekt de rol van de luchtverkeersleiders (en hun leiders) die ervoor zorgen dat het niet tot botsingen in de lucht komt.
Gwenny
Thomassen
UAntwerpen
UGent
UHasselt
VITO

Hoe zorgen we voor een lagere milieu-impact van nieuwe uitvindingen?

Nog te vaak houden bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe producten te weinig rekening met de milieu-impact van deze uitvindingen. Daar wil Gwenny Thomassen iets aan veranderen: zij ontwikkelde een model om bij producten op basis van micro-algen zowel de kostprijs als de impact op het milieu te berekenen.
Shari
De Baets
FWO
UGent
Vlerick

De toekomst voorspellen met computers

Wist je dat jouw supermarkt een waarzegger in dienst heeft? Nu ja, niet echt een waarzegger, maar wel een 'voorspeller': iemand die verantwoordelijk is voor het voorspellen van de toekomstige verkoop, zodat de rekken in jouw supermarkt gevuld blijven. Geen gemakkelijke taak, maar de voorspeller kan gelukkig rekenen op voorspellingssoftware voor hulp. Shari De Baets bestudeert hoe voorspellers en computers beter kunnen samenwerken om tot accuratere voorspellingen te komen.
Zoë
Imhof
KU Leuven
Vlerick

Hoe voorkom je dat investeerders afhaken?

Als ondernemer is het een hele taak om investeerders te vinden. Via zgn. pitching events kunnen ze hun onderneming voorstellen aan een groep investeerders in de hoop hen te overtuigen om hun project financieel te ondersteunen. Zoë Imhof onderzoekt hoe ondernemers daarbij het meeste kans maken om investeerders effectief aan de haak te slaan.