Videos

Aarushi
Caro
KU Leuven
VUB

Eierstokkanker: onszelf behandelen met onze cellen!

Elke 3 minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw aan eierstokkanker. "Eierstokkanker is heel geniepig. De meeste patiënten reageren positief op de therapieën die ze in eerste instantie krijgen, maar uiteindelijk komt de kanker terug en is hij veel agressiever. Als gevolg daarvan sterft één op de twee eierstokkankerpatiënten binnen 5 jaar na de diagnose." Maar wat als we eierstokkanker zouden kunnen behandelen met een nieuwe therapie waarbij onze cellen worden gebruikt?
Kenza
Mostaqim
VUB

De bijwerkingen van een kankerbehandeling vóór zijn

Wat als er een manier zou zijn om de bijwerkingen van kankerbehandelingen, zoals vermoeidheid, chronische pijn en angst, aan te pakken nog voor de behandeling begint? Kenza Mostaqim (VUB) laat je kennismaken met 'prehabilitatie'.
Alvaro
Martin Hermosilla
VIB
VUB

Nieuwe eiwitten creëren voor een toekomst zonder ziekten

Waarom krijgen mensen kanker, artritis of Alzheimer? Eigenlijk komt dit omdat een eiwitsleutel in ons lichaam niet in het bijbehorende slot past. Daarom kijkt Alvaro Martin of we geen nieuwe eiwitsleutels kunnen ontwerpen om die defecte te vervangen. Eiwitsleutels die wel passen en de noodzakelijke sloten kunnen openen, zodat bijvoorbeeld onze immuuncellen kankercellen kunnen aanvallen en doden. "Eiwitontwerp kan de sleutel zijn tot het ontgrendelen van een toekomst zonder ziekten."
Pauline
Bardet
FWO
VIB
VUB

Longkanker: we negeren sommige cellen... Is dat wel slim?

Tot wel 25% van de cellen die in longkankertumoren aanwezig zijn, wordt momenteel genegeerd. Wat de rol van die zogenaamde B-cellen is, weten we dus niet. "Het is cruciaal om dat uit te pluizen, want we kunnen niet efficiënt vechten tegen iets dat we niet volledig begrijpen", zegt Pauline Bardet (VUB - VIB - FWO).

In haar doctoraat wil zij die B-cellen doorgronden en zo achterhalen of die cellen nu 'good guys' of 'bad guys' zijn.
Myrthe
Mampay
VUB

Stamcellen in de strijd tegen hersentumoren

Bij glioblastoma, een zeer agressieve hersenkanker, heeft een patiënt gemiddeld slechts 15 maanden meer te leven. "Die vreselijke statistiek toont aan dat we dringend nieuwe behandelingsopties nodig hebben", zegt Myrthe Mampay (VUB - FWO). In haar onderzoek gaat ze op zoek naar zo'n nieuwe behandeling op basis van immunotherapie, waarbij ze stamcellen van de patiënt wil gebruiken om macrofagen te maken die de tumor aanvallen.
Carlos Leonidas
Leiva
VUB

Hoe beïnvloeden natuurbranden jouw gezondheid?

In het afgelopen decennium zagen we een recordaantal bosbranden in verschillende landen over de hele wereld. Deze branden vernietigen huizen en branden bossen af, maar hebben ook andere belangrijke "onzichtbare" gevolgen. "Rook van bosbranden leidt tot sterke luchtverontreiniging, die in verband wordt gebracht met risico's op korte en lange termijn, zoals hart- en luchtwegaandoeningen", legt biotechnoloog Leonidas Leiva uit. Hij werkt aan nieuwe materialen om deze schadelijke stoffen te herkennen, op te vangen en te neutraliseren.
Olaya
Lara
FWO
VUB

Lionel Messi buitenspel zetten in de strijd tegen pancreaskanker

De voorbije vijf jaar werd er stevige vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker, maar dat geldt helaas niet voor pancreaskanker. Wat maakt deze kanker dan zo moeilijk te verslaan? Olaya Lara legt het je uit door de vergelijking te maken met een voetbalwedstrijd. Ze vertelt je ook welke tactiek zij uitdoktert om xCT, de Lionel Messi in het pancreaskanker-team, buitenspel te zetten. 
Eva
Roose
VUB

De strijd tegen pijn na borstkanker: het voelt zo oneerlijk!

De strijd tegen borstkanker stopt niet bij het overwinnen van de kanker. Bij 1 op de 3 vrouwen is hun 'pijn-alarm' ontregeld, waardoor ze zelfs bij een onschuldige activiteit zoals fietsen pijnklachten blijven ervaren. Kinesitherapeute Eva Roose (VUB) wil deze borstkankeroverlevers helpen hun pijn-alarm te resetten.
Kim
De Veirman
FWO
VUB

Bloed van kamelen valt slapende kankercellen aan

Hoe komt het dat kankerpatiënten ondanks het volgen van een behandeling toch hervallen? Vaak heeft dat te maken met slapende kankercellen. Die houden zich schuil in het lichaam en weten zo aan de behandeling, bijvoorbeeld chemotherapie, te ontsnappen. Kunnen stofjes uit het bloed van kamelen en lama's voor een doorbraak zorgen?
Heleen
Hanssens
FWO
VUB

Hoe we je lichaam leren om kanker te ontmaskeren

Wist je dat kankercellen niet zo hard verschillen van onze gezonde cellen? Dat maakt het voor T-cellen, belangrijke afweercellen in ons lichaam, niet gemakkelijk om kankercellen te herkennen en te bestrijden. Kankeronderzoekster Heleen Hanssens (VUB-FWO) wil de T-cellen een handje helpen door hen uit rusten met gevoeligere receptoren, zeg maar antennes, die voorgeprogrammeerd zijn om kankercellen te ontmaskeren. In het lab zoekt ze naar de perfecte vorm voor deze CAR-antennes, zodat ze stabieler en beter worden in het opsporen van kankercellen. 
Jolien
De Munck
VUB

Virussen in de strijd tegen kanker

Door de huidige coronapandemie worden virussen meer dan ooit als iets gevaarlijk gezien. Maar wist je dat sommige virussen ons kunnen helpen in de strijd tegen kanker? Jolien De Munck (VUB) vertelt je meer over deze 'oncolytische virussen'.
Joeri
Lambrecht
VUB

Leverfibrose snel opsporen via het bloed

Joeri Lambrecht ontwikkelde een test om leverfibrose sneller, veiliger en goedkoper op te sporen.