Videos

Lander
Van Tricht
VUB

Gletsjers in Kirgizië verdwijnen alarmerend snel

Elke twee minuten smelt er op onze planeet genoeg ijs om maar liefst 400 olympische zwembaden te vullen. "De gletsjers over de hele wereld verdwijnen in een razendsnel tempo, en dit heeft verstrekkende gevolgen. Miljoenen mensen wereldwijd zijn afhankelijk van deze gletsjers voor hun drinkwater en landbouw." Ga in deze video mee op gletsjerexpeditie in het adembenemende Kirgizië met glacioloog Lander Van Tricht.
Dries
Byloos
UHasselt

Hoe veilig zijn onze houtskelet-gebouwen?

Zag jij ooit een houtskeletgebouw? 🏠 Je vraagt je misschien af hoe veilig zo'n bouwwerk eigenlijk is. Wel, de waarheid is dat we dat nog niet helemaal weten. Bouwkundig ingenieur Dries Byloos 👷 vertelt je hoe dat komt én hoe hij aan de weg timmert voor veiligere én hogere houtskeletgebouwen.
Sujith
Reddy
imec
UHasselt

Hoe perovskiet zonnecellen opschalen?

Sujith Reddy werkt aan perovskieten, een veelbelovende nieuwe zonneceltechnologie die meer zonlicht opvangt en minder kost dan conventionele zonnecellen. Klinkt geweldig, toch! Maar er zit een addertje onder het gras: deze perovskietzonnecellen hebben ironisch genoeg de neiging om kapot te gaan wanneer ze worden blootgesteld aan ... licht. Sujith wil de mechanismen achter deze afbraak blootleggen om perovskieten te verbeteren en op grotere schaal te kunnen gebruiken.

Ante
Ivčević
VUB

Wat kunnen wetenschap en beleid van elkaar leren?

"Wetenschappelijke informatie moet een grotere rol spelen in het besluitvormingsproces van het beleid." Dat is de stellige overtuiging van Ante Ivčević. In zijn onderzoek probeert hij te begrijpen hoe beleidsmakers beslissingen nemen en, nog belangrijker, hoe we ze zover kunnen krijgen dat ze deze beslissingen nemen op basis van wetenschappelijke informatie. Om dit te onderzoeken doet hij onderzoek naar wetenschap en beleid met betrekking tot kustgebieden in het Middellandse Zeegebied.
Marlies
Thys
FWO
VITO
VUB

Recycleerbare thermoharders uit houtafval

Wist je dat de gemiddelde levensduur van een windturbine 20 jaar is? Daarna belanden windturbines helaas op het stort omdat ze zijn gemaakt van thermoharders, materialen die (nog) niet gerecycleerd kunnen worden. "Het is tijd om daar verandering in te brengen", zegt Marlies Thys. Zij onderzoekt hoe recycleerbare thermoharders te maken door gebruik te maken van ... houtafval. 
Talieh
Rajabloo
UHasselt

State-of-the-art klimaatonderzoek naar de industrie brengen

Denk je dat we in staat zullen zijn om de CO2-uitstoot tegen 2050 te stoppen? Want dat is wat we moeten doen in de strijd tegen klimaatverandering. Gelukkig werken momenteel wereldwijd naar schatting meer dan een miljoen onderzoekers aan oplossingen voor klimaatverandering. Aan de Universiteit Hasselt brengt Talieh Rajabloo state-of-the-art klimaatonderzoek & technologieën in kaart die energie-intensieve industrieën zoals de petrochemie en de metaalsector kunnen helpen hun CO2-uitstoot te verminderen.
Georgios
Outsios
VUB

Bedrijven helpen die de sleutel vormen tot een duurzame wereld

Doet de naam Boyan Slat een belletje rinkelen? Op 18-jarige leeftijd richtte hij The Ocean Cleanup op, een milieuonderneming die technologieën ontwikkelt en opschaalt om plastic afval uit de oceanen te filteren. Milieu-ondernemers zoals Slat en hun eco-innovaties vormen de hoeksteen van de overgang naar een duurzamere wereld. Maar hoe kunnen we hen helpen een grotere impact te maken? Dat is wat Georgios Outsios uitzoekt.
Yanjuan
Chen
VUB

Sterk en energiezuinig 3D-geprint beton

Wist je dat we met een 3D-printer bruggen kunnen bouwen van beton? Toch moet deze veelbelovende technologie nog een aantal hordes overwinnen vooraleer ze op grote schaal kan worden gebruikt in de bouw. VUB-onderzoeker Yanjuan Chen legt uit wat die uitdagingen zijn en hoe zij die wil helpen overwinnen.
Joren
Vanlaere
VUB

Brandbaar waterstof: waar plaatsen we onze detectoren best?

Waterstof kan een sleutelrol spelen in het verduurzamen van onze energievoorziening. Eén probleem wel: waterstof is snel ontvlambaar. Hoe slaan we waterstof dan veilig op? Joren Vanlaere werkt aan een oplossing om eventuele lekken vliegensvlug op te sporen.
Bram
Bamps
UHasselt

Betere voeding door betere verpakkingen

At je ooit al zo'n mooi verpakte fruitsalade met een easy-peel deksel? Het is een prachtig staaltje verpakkingstechnologie: de verpakking is sterk genoeg om je eten te beschermen, maar tegelijkertijd heel gemakkelijk te openen zodra je erin wil duiken. Bram Bamps (UHasselt) legt uit hoe hij zulke heat-seal verpakkingen optimaliseert om ons voedsel veilig te houden en een lange houdbaarheid te garanderen.
Radwa
Moanis
VUB

Bioplastics produceren met warmteminnende bacteriën

Wist je dat met sommige bacteriën een soort bioplastic kan worden geproduceerd? Dit biologisch afbreekbaar plastic zou een duurzaam alternatief kunnen worden voor de huidige plastics op basis van aardolie, maar momenteel is de productie van dit bacteriële bioplastic nog te duur. Microbiologe Radwa Moanis (VUB) legt uit waarom warmteminnende bacteriën dit probleem wel eens zouden kunnen oplossen 🦠 🌡
Sidney
Goossens
VUB

Een zenuwstelstel van glasvezels laat vliegtuigen voelen

De volgende generatie vliegtuigen zal kunnen voelen wanneer ze schade oplopen, dankzij een zenuwstelsel van glasvezels. Ingenieur Sidney Goossens (VUB) ontwikkelt deze technologie om vliegtuigen veiliger en milieuvriendelijker te maken. In deze video legt hij uit hoe dat in z'n werk gaat.