Videos

Alexandre
Chevalier
KBIN

Het verleden kennen om de toekomst te voorspellen

Alexandre Chevalier bestudeert plantenresten uit het verleden. Hij is ervan overtuigd dat die kennis ons kan helpen om onze voedselproductie te verduurzamen.
Quentin
Goffette
KBIN

Lustten onze voorouders een kippetje?

Wij consumeren met z'n allen jaarlijks zo'n 98 miljoen ton kip per jaar, wat kip, na varkensvlees, tot de tweede meest gegeten vleessoort ter wereld maakt. Hoe zat dat vroeger? Wel, Quentin Goffette zoekt uit welke plaats vogels bekleedden in het dagelijkse leven van onze voorouders.
Wim
Wouters
KBIN

Visbotjes: meer dan een detail in de archeologie!

Wim Wouters is fan van visbotjes. Hij bestudeert visresten uit talloze vindplaatsen om zo de geschiedenis van de visserij van de voorbije duizenden jaren te reconstrueren. Benieuwd wat hij zoal probeert uit te vissen?
Tara
Chapman
KBIN

Konden Neanderthalers breakdancen?

Konden Neanderthalers breakdancen? We durven te wedden dat die vraag nooit eerder in u opkwam, maar dat u nu wel absoluut het antwoord wilt weten. Tara Chapman (re)construeert virtueel de skeletten van Neanderthalers en laat er bewegingen van de moderne mens op los om erachter te komen hoe ze zich destijds voortbewogen.
Lien
Speleers
KBIN

Wat plantenresten ons vertellen over de geschiedenis van Brussel

Beerputten, die laat jij ongetwijfeld ook liever dicht. Niet zo bij plantenarcheologe Lien Speleers. Voor haar bieden beerputten schatten aan informatie die haar helpen om de geschiedenis van Brussel te reconstrueren.
Stefan
L. Smith
UGent

Overleven in een droge omgeving: lessen uit het verleden

Door de klimaatverandering kampen steeds meer gebieden in de wereld met droogte. Kunnen we lessen trekken uit de Oudheid, waar mensen zich leerden aanpassen aan het leven in droge streken van het Nabije Oosten en daar hele gemeenschappen bouwden?
Stijn
Goolaerts
KBIN

Het is niet altijd de best aangepaste die overleeft

Er waren eens twee soorten inktvissen: de nautilussen en de ammonieten. Hoewel de ammonieten de veel beter aangepaste soort waren, stierven ze uit. En de nautilussen? Die zwemmen vandaag nog steeds lustig rond. Stijn Goolaerts (KBIN) bestudeert fossielen van deze fascinerende wezens en trekt een wijze les voor de mens uit het droevige lot van de ammonieten.
Katrien
Van de Vijver
KBIN

Wat vertelen skeletten ons over het verleden?

Katrien Van de Vijver is een fysisch antropologe: door skeletten en botten uit de middeleeuwen te bestuderen, probeert ze het verhaal van het verleden te reconstrueren. Bekijk wat ze daar zoal uit weet te leren
Fernando
Araujo
KU Leuven

Bubbels in rotsen: aanwijzingen uit oude vloeistoffen

"Elke rots heeft echt een verhaal te vertellen over de geschiedenis van onze planeet", aldus de Braziliaanse geoloog Fernando Araujo (KU Leuven). Luister naar zijn verhaal over fascinerende en kleurrijke pegmatietstenen