Videos

Esther
Geukens
ILVO
KU Leuven

Is Japanse hulst een goed alternatief voor buxus?

Weg met kale buxusstruiken! De beruchte buxusmot ging de laatste jaren flink tekeer in Vlaanderen 🐛🌳 Maar geen paniek! Maak kennis met de Japanse hulst, een robuust alternatief dat immuun is voor deze vraatzuchtige rupsen. Het addertje onder het gras? De bodem in veel Vlaamse tuinen is niet zuur genoeg om deze struik goed te laten groeien. Bio-ingenieur Esther Geukens gaat daarom aan de planten en aan de bodem sleutelen zodat Japanse hulst hier wel kan gedijen.
Valerie
Dewaelheyns
KU Leuven

Hoe activeren we de klimaatkracht van onze tuinen?

In 2021 viel er een grote waterbom in Wallonië en de voorbije zomers kampten we steeds met hittegolven en periodes van droogte. Maar wist je dat onze tuinen ons kunnen helpen beschermen tegen de effecten van klimaatverandering ? Valerie Dewaelheyns licht een tipje van de sluier over hoe je van jouw tuin een klimaattuin maakt, die je helpt beschermen tegen de effecten van klimaatverandering.
Margot
Geerinck
KU Leuven

De strijd tegen de zuidelijke groene stinkwants

We zitten met een klein (nu, ja) groen probleem: de zuidelijke groene stinkwants, een insect uit Ethiopië, is aan een opmars bezig in ons land. En dat is slecht nieuws voor onze groentetelers. Gelukkig werkt Margot Geerinck aan een oplossing. De hoofdrolspelers: sluipwespen & schimmels!
Kobe
Coorevits
ILVO
KU Leuven

Slim emissies meten in melkveestallen

"Melk is goed voor elk", zo luidt het gezegde. Helaas zit er ook een luchtje aan melk. Zo produceren koeien ammoniak en methaan via hun adem en mest. Die schadelijke gassen komen vooral vrij wanneer de koeien op stal staan. In zijn doctoraat zoekt Kobe Coorevits naar een manier om de uitstoot van deze gassen op een nauwkeurige én betaalbare manier in melkveestallen te monitoren. Want, zo luidt een ander bekend gezegd, "meten is weten".
Nor
Kamariah
KU Leuven
VITO

Hoe mijnafval een tweede leven te geven

Wat als we mijnafval een tweede leven konden geven? Mijnbouw produceert veel afval. Dat mijnafval bevat nog enkele overgebleven waardevolle metalen. Nor Kamariah doet onderzoek naar nieuwe methodes om deze overgebleven metalen uit het mijnafval te halen en tegelijkertijd deze residuen ineens te reinigen. Dat proper mijnafval kan zo dan gerecycleerd worden als bouwmateriaal. 
Wouter
Deleersnyder
FWO
KU Leuven
UGent

Zoutwater in kaart brengen met een metaaldetector

Wist je dat de zee ongemerkt onze gronden en watervoorraden kan intrekken? Vandaag vinden we dat zoutwater terug in onze polders, tot wel enkele kilometers landinwaarts. Dat zoutwater kan landbouwgronden en watervoorraden onbruikbaar maken. Om na te gaan hoe ver landinwaarts en hoe diep het zoutwaterprobleem precies reikt, gebruiken Wouter Deleersnyder en zijn collega's een helikopter, een reuze metaaldetector en hun kennis van de fysica & geologie. Hoe dat alles in zijn werk gaat, legt Wouter in dit filmpje uit.
Anastasia
Papangelou
KU Leuven

De voedselkring

Onze poep en plas zijn te kostbaar om te verspillen, meent Anastasia Papangelou. Net las de mest van dieren bevatten onze uitwerpselen bevatten fosfor, een nutriënt die als voedsel voor ons voedsel kan dienen. Daarom probeert Anastasia ervoor te zorgen dat het fosfor uit onze uitwerpselen een goede bestemming vindt.
Luca
Martulli
KU Leuven

Auto's op een dieet van onderbroken koolstofvezelcomposieten

Kunnen we onze wagens lichter en dus milieuvriendelijker maken zonder daarbij onze veiligheid op het spel te zetten? Luca Martulli (KU Leuven) wendt zich tot koolstofvezelcomposieten om dit voor elkaar te krijgen.