Videos

Celien
De Stercke
UGent

Politieloze steden? Afwezigheden bij de politie onderzocht

Jaarlijks is er bij de Belgische politie het equivalent van zo'n 3.600 agenten afwezig door ziekteverzuim. "Dat is alsof er een jaar lang geen agent in Antwerpen en Gent te bespeuren is", vertelt criminologe Celien De Stercke (UGent). Hoe komt het dat de afwezigheidscijfers bij de politie al jaren hoger liggen dan in andere sectoren? Door de ziekteafwezigheden uit 2019 te bekijken kreeg De Stercke een beter zicht op welke groepen binnen de politie vooral langdurig afwezig zijn en welke factoren een rol spelen.
Marieke
Coussens
Arteveldehogeschool
UGent

Spelen, leren en met familie op uitstap gaan. Ook als je 'anders bent'!

Voor kinderen met autisme of een aandachts- of motorische stoornis is het een hele uitdaging om deel te nemen aan activiteiten, zoals tikkertje spelen, een toets maken of bij een vriendje blijven slapen. Marieke Coussens & haar collega's brachten in kaart welke barrières zulke jonge kinderen ondervinden. Die kennis is belangrijk om de barrières te kunnen doorbreken en deze kinderen echt te laten deelnemen.
Charlotte
De Kock
UGent

Gelijkwaardige drughulpverlening voor migranten en etnische minderheden

Vluchtelingen, migranten en etnische minderheden worden geconfronteerd met complexe problemen, zoals trauma's, verlies van sociaal netwerk en discriminatie. Dit kan leiden tot psychische problemen en drugsproblemen. Maar krijgen deze mensen hier in Vlaanderen wel gelijkwaardige drughulpverlening wanneer ze die nodig hebben? Dat is waar Charlotte De Kock (Universiteit Gent) haar onderzoek aan wijdt.
Pieter
Moens
UGent

Achter de schermen van de democratie

Wist je dat in de Wetstraat 7 keer meer politieke medewerkers werken dan verkozen politici? Dat zijn er een pak meer dan in Nederland, waar een verkozene zo'n 3 politieke medewerkers telt. Hoe komt dat en is dat wel goed voor de democratie? Dat legt Pieter Moens (UGent) jou in dit filmpje uit.
Jolien
Stremersch
UGent

Hoe vind je een job die bij je past?

Veel CV's versturen biedt geen garantie op het vinden van een goede job. Toch focust heel wat onderzoek nog steeds op de kwantiteit van werkzoekgedrag, de tijd en moeite die werkzoekenden aan hun zoektocht spenderen. Jolien Stremersch (UGent) wil werkzoekenden slimmer naar een job laten zoeken, in plaats van harder.
Sarah
Adeyinka
UGent

Mensenhandel en het welzijn van slachtoffers

"Mensenhandel is, simpel gezegd, een handel in personen. Mensen zijn de handelswaar en het is een van de snelst groeiende vormen van illegale handel in de wereld." Sarah Adeyinka's onderzoek richt zich op het welzijn van slachtoffers van mensenhandel: wat maakten ze onderweg mee? Waar staan ze nu? En hoe gingen en gaan ze nog steeds om met deze traumatische ervaringen? 
Philipp M.
Dau
UGent

Waar is de politie? Misdaad en patrouilles linken

Onderzoek toont aan dat de politie slechts 60% van alle patrouilletijd besteedt in hotspots van criminaliteit. Philipp M. Dau (UGent) gebruikt data om zowel politie- als misdaad hotspots te analyseren. Deze nieuwe inzichten kunnen politieafdelingen helpen efficiënter te werken, agenten te begeleiden terwijl ze op patrouille zijn en onze steden veiliger te maken. 

Kristin
Van Damme
Arteveldehogeschool
UGent

Hoe Spotify een nieuwslezer wordt 📱 👨‍💼 📰

Hoe brengen we relevant nieuws tot bij jongeren, die vaak niet de gewoonte hebben om een krant te lezen of door een nieuwsapp te scrollen? Dat onderzoekt Kristin Van Damme voor én met jongeren. Wat te denken van een nieuwswekker of kan Spotify carrière maken als nieuwslezer?
Hannah
Van Borm
UGent

Aanwervingsdiscriminatie: van meten naar verklaren

Uit onderzoek is gebleken dat ouder zijn je kansen op de arbeidsmarkt bij het zoeken naar een baan aanzienlijk verlaagt. Waarom dit zo is, is in mindere mate onderzocht. Hannah Van Borm wil dit hiaat helpen vullen en onderzoekt waarom oudere sollicitanten te maken krijgen met leeftijdsdiscriminatie in het aanwervingsproces.
Renée
Vulto
UGent

De kracht van samen zingen 🗣 🎶

Voetbalsupporters, de scouts, studenten, kerkgangers, ... allemaal houden ze ervan om samen te zingen, want samen zingen verbindt. Daar was men zich in 18e eeuw al van bewust. In haar onderzoek bekijkt Renée Vulto hoe samen zingen toen werd ingezet als politiek instrument, om de nationale identiteit te versterken en een gevoel van samenhorigheid te creëren.
Brecht
Neyt
UGent

Hoe heb je succes op Tinder?

Wil je weten hoe je succes hebt op Tinder? Bekijk dan deze pitch van econoom Brecht Neyt (Universiteit Gent). Hij zocht in zijn doctoraat uit of je opleidingsniveau een rol speelt om matches te krijgen op de online datingapp Tinder. 📱💘
Tineke
Melkebeek
FWO
UGent

De vrouw in de middeleeuwse islamitische filosofie

Wist je dat de Griekse filosoof Aristoteles de idee dat de vrouw is inferieur aan de man als een wetenschappelijk feit beschouwde? Maar hoe dachten islamitische filosofen uit de middeleeuwen, die nogal met Aristoteles dweepten, over de rol van de vrouw? Helemaal anders, zo blijkt uit het onderzoek van filosofe Tineke Melkebeek.