Videos

Wout
Saelens
UAntwerpen
VUB

Lessen uit ons steenkoolverleden

Sinds we aan het einde van de 18e eeuw massaal voor steenkool kozen, zijn we nooit meer van fossiele energie afgeraakt. Waarom hebben we die stap ooit gezet? Om dat te weten te komen duikt Wout Saelens (UAntwerpen - VUB) in het verleden. Via inventarissen bestudeert hij de inboedel, denk aan haardvuren, kachels en fornuizen, van 18e eeuwse huizen.
Elodie-Laure
Jimenez
KBIN

De grote roofdieren van de ijstijd

Maak kennis met Elodie-Laure Jimenez (RBINS - Universiteit van Aberdeen). Als zoöarcheologe bestudeert ze prehistorische roofdieren en hun leven tijdens de laatste ijstijd. "De enige manier om te begrijpen wat er met deze uitgestorven soorten is gebeurd, is het bestuderen van de fossielen die de tand des tijds hebben overleefd." In België identificeerde Elodie-Laure zo een hol waar honderden grottenhyenawelpjes kort na de geboorte stierven. Ontdek meer over haar fascinerende onderzoek in de video. Ontdek meer over haar fascinerende onderzoek in de video.  
Annelies
Augustyns
FWO
UAntwerpen
VUB

Wat dagboeken ons leren over het alledaagse leven in het 3e Rijk

"De begraafplaats was de plaats waar het joodse leven zich op het einde concentreerde. Het was de plek waar mensen gingen zonnen, kinderen moesten spelen, ..." Literatuurwetenschapper Annelies Augustyns (VUB - UAntwerpen - FWO) bestudeerde voor haar doctoraat Duits-Joodse dagboeken uit WOII. Die bieden een blik op het "alledaagse" leven van joden in het 3e Rijk.
Luc
De Munck
KU Leuven

Waarom kregen verpleegsters lange tijd geen correcte verloning?

Tijdens de eerste lockdown in 2020 applaudisseerden we met z'n allen massaal voor de helden van de zorg. Maar wist je dat verpleegkundigen in België zeer lang niet of nauwelijks werden verloond? En dat ze amper erkenning kregen? Historicus Luc De Munck vertelt hoe dat zit. Of hoe geschiedkundig onderzoek soms een antwoord kan helpen bieden op erg actuele vragen
Geert
De Mol
UGent

Kon Cleopatra niet spellen? ✍ ❌

"Goedgekeurdt" staat te lezen in een Koninklijk Besluit dat mogelijk ondertekend werd door Cleopatra (of toch zeker door één van haar ministers). Maar hoe komt zo'n spelfout in zo'n belangrijk document? Konden Cleopatra en haar ministers niet spellen? Dat zoekt classicus Geert De Mol (Universiteit Gent) uit in zijn doctoraat.
Renée
Vulto
UGent

De kracht van samen zingen 🗣 🎶

Voetbalsupporters, de scouts, studenten, kerkgangers, ... allemaal houden ze ervan om samen te zingen, want samen zingen verbindt. Daar was men zich in 18e eeuw al van bewust. In haar onderzoek bekijkt Renée Vulto hoe samen zingen toen werd ingezet als politiek instrument, om de nationale identiteit te versterken en een gevoel van samenhorigheid te creëren.
Marisa
De Picker
KU Leuven

Vergeten oorlogshelden

Op Wapenstilstand herdenken we traditiegetrouw de tienduizenden gesneuvelde soldaten van WOI & WO II. Maar wat gebeurde er met de nagenoeg 200.000 invalide soldaten en burgers van de wereldoorlogen? Dat onderzoekt Marisa De Picker (KU Leuven) in haar doctoraat.
Tineke
Melkebeek
FWO
UGent

De vrouw in de middeleeuwse islamitische filosofie

Wist je dat de Griekse filosoof Aristoteles de idee dat de vrouw is inferieur aan de man als een wetenschappelijk feit beschouwde? Maar hoe dachten islamitische filosofen uit de middeleeuwen, die nogal met Aristoteles dweepten, over de rol van de vrouw? Helemaal anders, zo blijkt uit het onderzoek van filosofe Tineke Melkebeek.  
Martin
Schoups
FWO
UGent

Gevechten met de politie: was het vroeger beter?

Op sociale media duiken geregeld filmpjes op van burgers die op de vuist gaan met de politie. In een mum van tijd gaan die viraal en weken ze heel wat reacties los, niet in het minst de klassieker "vroeger was het beter." Maar is dat zo? Was er vroeger minder geweld op straat? Om dat uit te zoeken duikt Martin Schoups in documenten uit het 19e-eeuwse Antwerpen.
Stefan
L. Smith
UGent

Overleven in een droge omgeving: lessen uit het verleden

Door de klimaatverandering kampen steeds meer gebieden in de wereld met droogte. Kunnen we lessen trekken uit de Oudheid, waar mensen zich leerden aanpassen aan het leven in droge streken van het Nabije Oosten en daar hele gemeenschappen bouwden?
Stijn
Goolaerts
KBIN

Het is niet altijd de best aangepaste die overleeft

Er waren eens twee soorten inktvissen: de nautilussen en de ammonieten. Hoewel de ammonieten de veel beter aangepaste soort waren, stierven ze uit. En de nautilussen? Die zwemmen vandaag nog steeds lustig rond. Stijn Goolaerts (KBIN) bestudeert fossielen van deze fascinerende wezens en trekt een wijze les voor de mens uit het droevige lot van de ammonieten.
Katrien
Van de Vijver
KBIN

Wat vertelen skeletten ons over het verleden?

Katrien Van de Vijver is een fysisch antropologe: door skeletten en botten uit de middeleeuwen te bestuderen, probeert ze het verhaal van het verleden te reconstrueren. Bekijk wat ze daar zoal uit weet te leren