Videos

Wout
Saelens
UAntwerpen
VUB

Lessen uit ons steenkoolverleden

Sinds we aan het einde van de 18e eeuw massaal voor steenkool kozen, zijn we nooit meer van fossiele energie afgeraakt. Waarom hebben we die stap ooit gezet? Om dat te weten te komen duikt Wout Saelens (UAntwerpen - VUB) in het verleden. Via inventarissen bestudeert hij de inboedel, denk aan haardvuren, kachels en fornuizen, van 18e eeuwse huizen.
Rani
Kronenberger
VUB

Snelle en furieuze harten: op zoek naar een remedie

Eén op de 100 mensen lijdt aan een chronische hartaandoening. Hun hart slaat bijvoorbeeld zelfs in rust te snel, waardoor deze patiënten volledig uitgeput raken. Gelukkig kan een operatie helpen, maar de ingreep is riskant en kan leiden tot schade aan het hart. Om dit risico uit te sluiten, wenden Rani Kronenberger en haar collega's zich tot 3D-printen ...
Aarushi
Caro
KU Leuven
VUB

Eierstokkanker: onszelf behandelen met onze cellen!

Elke 3 minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw aan eierstokkanker. "Eierstokkanker is heel geniepig. De meeste patiënten reageren positief op de therapieën die ze in eerste instantie krijgen, maar uiteindelijk komt de kanker terug en is hij veel agressiever. Als gevolg daarvan sterft één op de twee eierstokkankerpatiënten binnen 5 jaar na de diagnose." Maar wat als we eierstokkanker zouden kunnen behandelen met een nieuwe therapie waarbij onze cellen worden gebruikt?
Flore
Van Maldeghem
FWO
VUB

Ruimtestof op je dak

Af en toe slaat er een meteoriet in op aarde, wat dan het wereldnieuws haalt. Maar wist je dat er op onze aarde eigenlijk een constante regen is van micrometeorieten? Dat zijn meteorieten kleiner dan 2 mm, die je, mits goed zoeken, op jouw plat dak kan terugvinden. Wat maakt micrometeorieten zo interessant, dat VUB-onderzoeker Flore Van Maldeghem er zelfs voor naar het verre Antarctica reist? Dat vertelt ze jou in deze video.
Carmen
Mazijn
VUB

Hoe slimme algoritmen onaanvaardbare patronen leren

Je volgende sollicitatie voor een job of aanvraag voor een lening zou wel eens door AI beoordeeld kunnen worden. Maar wat als deze AI een bias heeft is en ten onrechte redeneert dat vrouwen niet geschikt zijn voor de job of dat alleenstaanden geen lening zouden moeten krijgen? Carmen Mazijn ontwikkelde een techniek om discriminerende AI-modellen te detecteren.
Zoé
Jardon
VUB

Hoe kunnen we vliegtuigonderdelen slim en gezond maken?

Stel je een wereld voor waarin vliegtuigen niet alleen gecontroleerd worden, maar ons ook zelf kunnen vertellen hoe het met hen gaat! VUB-onderzoeker Zoé Jardon wil van deze droom werkelijkheid maken door slimme metalen onderdelen te ontwikkelen. Zulke slimme onderdelen kunnen zelf vertellen of ze in goede staat zijn of niet, en ons informeren over een probleem en waar het zich voordoet.
Kenza
Mostaqim
VUB

De bijwerkingen van een kankerbehandeling vóór zijn

Wat als er een manier zou zijn om de bijwerkingen van kankerbehandelingen, zoals vermoeidheid, chronische pijn en angst, aan te pakken nog voor de behandeling begint? Kenza Mostaqim (VUB) laat je kennismaken met 'prehabilitatie'.
Lander
Van Tricht
VUB

Gletsjers in Kirgizië verdwijnen alarmerend snel

Elke twee minuten smelt er op onze planeet genoeg ijs om maar liefst 400 olympische zwembaden te vullen. "De gletsjers over de hele wereld verdwijnen in een razendsnel tempo, en dit heeft verstrekkende gevolgen. Miljoenen mensen wereldwijd zijn afhankelijk van deze gletsjers voor hun drinkwater en landbouw." Ga in deze video mee op gletsjerexpeditie in het adembenemende Kirgizië met glacioloog Lander Van Tricht.
Lara
De Deyn
UAntwerpen
VIB

De ziekte van Alzheimer: van smoothie naar fruitsalade

Genoot jij wel eens van een heerlijke smoothie? De manier waarop dit lekkere drankje wordt gemaakt, heeft overeenkomsten met de manier waarop onderzoek naar de ziekte van Alzheimer de afgelopen decennia is aangepakt. In deze video legt Lara De Deyn uit waarom ze in haar onderzoek kiest voor een fruitsalade-aanpak. Een knappe metafoor om te vertellen hoe het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer evolueert.
Alvaro
Martin Hermosilla
VIB
VUB

Nieuwe eiwitten creëren voor een toekomst zonder ziekten

Waarom krijgen mensen kanker, artritis of Alzheimer? Eigenlijk komt dit omdat een eiwitsleutel in ons lichaam niet in het bijbehorende slot past. Daarom kijkt Alvaro Martin of we geen nieuwe eiwitsleutels kunnen ontwerpen om die defecte te vervangen. Eiwitsleutels die wel passen en de noodzakelijke sloten kunnen openen, zodat bijvoorbeeld onze immuuncellen kankercellen kunnen aanvallen en doden. "Eiwitontwerp kan de sleutel zijn tot het ontgrendelen van een toekomst zonder ziekten."
Ilse
Goyens
FWO
KU Leuven
VIB

Bacteriën in de strijd tegen de 'gekke wortelziekte'

Heb jij ooit gehoord van de mysterieuze "gekke wortelziekte"? Klinkt als iets wat je liever niet in je tuin of serre wilt hebben, toch? 🌱 Ontdek meer over deze bizarre plantenziekte en hoe het VIB en de KU Leuven vastbesloten zijn om ermee af te rekenen! 💡✨
Max
Minne
UGent
VIB

Begrijpen hoe planten groeien

Hoe komt het dat sommige planten zoals mos heel klein blijven, terwijl andere uitgroeien tot grote bomen? 🌳 "Er is nog veel dat we niet weten over hoe planten precies groeien", zegt Max Minne (VIB - UGent). Om dat mysterie verder te ontrafelen, gebruikt Max een innovatieve techniek die hem toelaat om naar elke cel in de plant te kijken en te ontrafelen hoe het hormoon cytokinine, dat verantwoordelijk is voor de groei van planten, elke cel beïnvloedt.