Videos

Charis
Van der Straeten
UGent

Hoe mondgewoonten je gebit vormgeven

Heb jij al eens een oude gewoonte, zoals nagelbijten, proberen af te leren? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat is ook het geval bij slechte mondgewoonten, denk aan bijvoorbeeld de tong tegen de tanden duwen bij het slikken. Dit kan voor problemen aan je gebit zorgen, zoals een verstoorde stand van je tanden. Charis Van der Straeten hoe een logopedist kinderen kan helpen hun slechte mondgewoonten af te leren.
Cheima
Amrouch
UGent

Hoe we het medicijngebruik bij ouderen met atriale fibrillatie beter kunnen beheren

Meer dan de helft van de oudere bevolking moet minstens vijf geneesmiddelen per dag innemen. Dit leidt vaak tot fouten, bijvoorbeeld als medicijnen slecht op elkaar reageren, waardoor het risico op vallen, ziekenhuisopname of zelfs overlijden toeneemt. De sleutel is medicatie-optimalisatie: artsen zouden de medicatie-inname moeten controleren, maar helaas hebben ze gewoon niet de tijd om dit voor elke patiënt te doen. Daarom werkt Cheima Amrouch aan een andere aanpak.
Freek
Van de Casteele
FWO
UGent

Trainen op maat van je spieren

Heb jij veel snelle of eerder trage spiervezels? Geen zorgen als je het antwoord niet weet. Maar voor atleten is dit wel cruciale info, want het bepaalt hoe ze best kunnen trainen. Alleen is er één groot probleem, zo'n 15 centimeter groot om precies te zijn... Zo lang is de naald die men gebruikt om een stukje van de spier weg te halen om iemands spiervezeltype te achterhalen. Klinkt pijnlijk en dat is het ook. Daarom zoekt Freek Van de Casteele naar nieuwe, betrouwbare én pijnloze methodes.
Heleen
Van Der Biest
UGent

De impact van chemotherapie op je gehoor en evenwicht

De voorbije tien jaar overwonnen in België zo'n 300.000 mensen kanker. Geweldig nieuws, maar er is een keerzijde... Zo kan chemotherapie voor blijvende schade aan het gehoor- en evenwichtszintuig zorgen, wat tot gehoorverlies, oorsuizen of evenwichtsproblemen kan leiden. Om het probleem beter in kaart te brengen, zal Heleen Van Der Biest (UGent) patiënten ruim een jaar lang opvolgen: net voor de start, tijdens én na de chemotherapie.
Yanti
De Visser
KU Leuven
UGent

Ontmantel de tijdsbom van de hersentumor

Wie een glioblastoom krijgt, heeft doorgaans maar een 15-tal maanden meer te leven. Deze kwaadaardige tumor verspreidt zich razendsnel door de hersenen en is helaas niet te genezen. Yanti De Visser werkt aan een gepersonaliseerde behandeling om de hersentumor alvast te vertragen - mét succes. "De eerste resultaten laten zien dat onze aanpak het potentieel heeft om het leven van de patiënt met jaren, in plaats van maanden, te verlengen."
Jens
Boyen
FWO
UGent

Meer omega-3 vetzuren op ons bord dankzij roeipootkreeftjes?

Eet jij vaak vis? 🐟 Via vis krijg je heel wat gezonde #omega3 vetzuren binnen. Toch danken we die omega-3 niet aan de vissen zelf. Marien bioloog Jens Boyen vertelt je over de kleine helden die voor de gezonde omega-3 zorgen.
Lara
De Deyn
UAntwerpen
VIB

De ziekte van Alzheimer: van smoothie naar fruitsalade

Genoot jij wel eens van een heerlijke smoothie? De manier waarop dit lekkere drankje wordt gemaakt, heeft overeenkomsten met de manier waarop onderzoek naar de ziekte van Alzheimer de afgelopen decennia is aangepakt. In deze video legt Lara De Deyn uit waarom ze in haar onderzoek kiest voor een fruitsalade-aanpak. Een knappe metafoor om te vertellen hoe het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer evolueert.
Alvaro
Martin Hermosilla
VIB
VUB

Nieuwe eiwitten creëren voor een toekomst zonder ziekten

Waarom krijgen mensen kanker, artritis of Alzheimer? Eigenlijk komt dit omdat een eiwitsleutel in ons lichaam niet in het bijbehorende slot past. Daarom kijkt Alvaro Martin of we geen nieuwe eiwitsleutels kunnen ontwerpen om die defecte te vervangen. Eiwitsleutels die wel passen en de noodzakelijke sloten kunnen openen, zodat bijvoorbeeld onze immuuncellen kankercellen kunnen aanvallen en doden. "Eiwitontwerp kan de sleutel zijn tot het ontgrendelen van een toekomst zonder ziekten."
Pauline
Bardet
FWO
VIB
VUB

Longkanker: we negeren sommige cellen... Is dat wel slim?

Tot wel 25% van de cellen die in longkankertumoren aanwezig zijn, wordt momenteel genegeerd. Wat de rol van die zogenaamde B-cellen is, weten we dus niet. "Het is cruciaal om dat uit te pluizen, want we kunnen niet efficiënt vechten tegen iets dat we niet volledig begrijpen", zegt Pauline Bardet (VUB - VIB - FWO).

In haar doctoraat wil zij die B-cellen doorgronden en zo achterhalen of die cellen nu 'good guys' of 'bad guys' zijn.
Jimmy
Beckers
KU Leuven
VIB

Kan goede recyclage ALS helpen genezen?

Elke 5 minuten sterft er iemand op deze planeet aan ALS en de trieste waarheid is dat we nog steeds geen effectieve behandeling hebben om deze ziekte te genezen. Het probleem ligt in het feit dat we niet volledig begrijpen wat ALS veroorzaakt. Jimmy Beckers probeert in zijn doctoraat een stukje van de puzzel op te lossen. Hij onderzoekt of een storing in ons interne cellulaire recyclingsysteem gelinkt is aan ALS.
Saar
Vermijs
FWO
UGent

Nieroperaties: een race tegen de klok

Bij het verwijderen van een niertumor heeft een chirurg slechts 20 minuten om die klus te klaren. Bij de operatie moet de chirurg de bloedtoevoer naar de nier afsluiten om een waar bloedbad te vermijden. Maar als de nier te lang zonder bloed zit, zal een te groot deel van afsterven, waardoor de nier niet meer goed werkt. Door gebruik te maken van wiskundige modellen wil Saar Vermijs chirurgen helpen in die race tegen de klok...
Joke
Deschildre
FWO
UGent

Slimme kankerbehandeling van glioblastoma via netwerken

We kunnen kanker vandaag beter dan ooit behandelen. Toch blijven sommige kankertypes erg moeilijk te bestrijden. Dat is het geval voor glioblastoma, een zeer agressieve hersenkanker waarbij slechts 7 op 100 patiënten vijf jaar na diagnose nog in leven zijn. In de hoop glioblastoma klein te helpen krijgen, doktert Joke Deschildre een uitgekiende strategie uit om de kankercellen aan te vallen.