Videos

Alexandre
Chevalier
KBIN

Het verleden kennen om de toekomst te voorspellen

Alexandre Chevalier bestudeert plantenresten uit het verleden. Hij is ervan overtuigd dat die kennis ons kan helpen om onze voedselproductie te verduurzamen.
Quentin
Goffette
KBIN

Lustten onze voorouders een kippetje?

Wij consumeren met z'n allen jaarlijks zo'n 98 miljoen ton kip per jaar, wat kip, na varkensvlees, tot de tweede meest gegeten vleessoort ter wereld maakt. Hoe zat dat vroeger? Wel, Quentin Goffette zoekt uit welke plaats vogels bekleedden in het dagelijkse leven van onze voorouders.
Wim
Wouters
KBIN

Visbotjes: meer dan een detail in de archeologie!

Wim Wouters is fan van visbotjes. Hij bestudeert visresten uit talloze vindplaatsen om zo de geschiedenis van de visserij van de voorbije duizenden jaren te reconstrueren. Benieuwd wat hij zoal probeert uit te vissen?
Gontran
Sonet
KBIN

Waarom DNA-onderzoek verrichten bij museumexemplaren?

Gontran Sonet legt uit waarom het voor het Museum voor Natuurwetenschappen belangrijk is om over grote verzamelingen van museumexemplaren te beschikken. Ze zijn van groots belang om een beter inzicht te krijgen in onze fascinerende planeet.
Tara
Chapman
KBIN

Konden Neanderthalers breakdancen?

Konden Neanderthalers breakdancen? We durven te wedden dat die vraag nooit eerder in u opkwam, maar dat u nu wel absoluut het antwoord wilt weten. Tara Chapman (re)construeert virtueel de skeletten van Neanderthalers en laat er bewegingen van de moderne mens op los om erachter te komen hoe ze zich destijds voortbewogen.
Lien
Speleers
KBIN

Wat plantenresten ons vertellen over de geschiedenis van Brussel

Beerputten, die laat jij ongetwijfeld ook liever dicht. Niet zo bij plantenarcheologe Lien Speleers. Voor haar bieden beerputten schatten aan informatie die haar helpen om de geschiedenis van Brussel te reconstrueren.
Sidonie
Preiss
KBIN

Granen vertellen ons een verhaal

Granen zijn alomtegenwoordig in ons leven: je vindt ze in voedsel. Dat is al zo doorheen de hele geschiedenis van de mensheid. Archeobotaniste Sidonie Preiss duikt in archeologische putten, graanschuren en zelfs latrines om er granen te recupereren en de gezamenlijke geschiedenis van plant en mens 🌱👤 te reconstrueren. 👇 🎥
Zoê
De Corte
KBIN

Verloopt evolutie soms vliegensvlug?

Evolutie wordt altijd gezien als een proces van langzame en geleidelijke veranderingen. Maar kan evolutie ook snel gebeuren? Oh, ja - vliegensvlug zelfs, zo bewijst het onderzoek van Zoë De Corte naar kevers.
Anton
Van de Putte
KBIN

Antarctica: een (ijs)berg aan data

Anton Van de Putte trok in 2006 op expeditie naar Antarctica. Dat bleek geen succes: op 3 maanden tijd haalde hij slechts 400 stalen boven, die vaak niet groter waren dan dit visje. Dankzij een simpel, maar briljant idee beschikt hij nu over meer dan 2 miljoen stalen...
Michael
Fettweis
KBIN

Een hele wereld aan deeltjes in een slokje zeewater 

Wanneer je zeewater inslikt, speel je eigenlijk duizenden deeltjes (modder, klei, fytoplankton, ...) binnen die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Michael Fettweis vertelt je meer over die wereld aan deeltjes in een slokje zeewater.
Stijn
Goolaerts
KBIN

Het is niet altijd de best aangepaste die overleeft

Er waren eens twee soorten inktvissen: de nautilussen en de ammonieten. Hoewel de ammonieten de veel beter aangepaste soort waren, stierven ze uit. En de nautilussen? Die zwemmen vandaag nog steeds lustig rond. Stijn Goolaerts (KBIN) bestudeert fossielen van deze fascinerende wezens en trekt een wijze les voor de mens uit het droevige lot van de ammonieten.
Katrien
Van de Vijver
KBIN

Wat vertelen skeletten ons over het verleden?

Katrien Van de Vijver is een fysisch antropologe: door skeletten en botten uit de middeleeuwen te bestuderen, probeert ze het verhaal van het verleden te reconstrueren. Bekijk wat ze daar zoal uit weet te leren