Videos

Sujith
Reddy
imec
UHasselt

Hoe perovskiet zonnecellen opschalen?

Sujith Reddy werkt aan perovskieten, een veelbelovende nieuwe zonneceltechnologie die meer zonlicht opvangt en minder kost dan conventionele zonnecellen. Klinkt geweldig, toch! Maar er zit een addertje onder het gras: deze perovskietzonnecellen hebben ironisch genoeg de neiging om kapot te gaan wanneer ze worden blootgesteld aan ... licht. Sujith wil de mechanismen achter deze afbraak blootleggen om perovskieten te verbeteren en op grotere schaal te kunnen gebruiken.

Hannah
Davidoff
imec
KU Leuven

Agitatie detecteren bij mensen met dementie dankzij sensoren

Wat als we konden voorspellen of een persoon met dementie op het punt staat geagiteerd te raken? Dat zou zorgverleners helpen om op tijd in te grijpen en hun aandacht op deze persoon te richten, om zo agitatie te voorkomen. Dat is wat Hannah Davidoff (KU Leuven - Imec) hoopt te bereiken. Met behulp van wearables en andere sensoren bouwt ze algoritmes om agitatie te detecteren.
Bin
Luo
imec
KU Leuven

Laten we onze auto's bedekken met zonnepanelen

Heb je een elektrische auto? Dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om beschikbare laadplekken te vinden. Maar waarom bedekken we elektrische auto's niet met zonnepanelen, zodat ze zichzelf kunnen opladen met de kracht van de zon? Wel, omdat conventionele zonnepanelen die op daken worden gebruikt niet in onze auto's kunnen worden geïntegreerd. Elektrotechnisch ingenieur Bin Luo onderzoekt nieuwe zonnepanelen die geschikt zijn voor onze auto's.
Jose Maria
Cuevas
imec
KU Leuven

Meer zonne-energie voor een duurzamere toekomst

Het blijft een uitdaging om hernieuwbare, goedkope energie op een robuuste manier te produceren. Jose Maria Cuevas (Imec - KU Leuven - Energyville) kijkt naar een nieuw soort zonnecel die misschien kan helpen om dit voor elkaar te krijgen: de *even ademhalen* 3 Terminal Tandem Bifaciale Zonnecel 😅

3 terminal wat⁉️ Jose legt het je kristalhelder uit in deze video. 👏
Adnan
Albaba
imec
VUB

Hoe radars zullen helpen bij het bezorgen van je pizza!

Het is het jaar 2040. Er landt net een drone voor je deur die je favoriete pizza aflevert die je een paar minuten geleden hebt besteld. Wat een tijd om te leven! Om dit scenario werkelijkheid te laten worden, werkt Adnan Albaba (Imec - VUB) aan radartechnologie om zelfnavigerende drones te maken.
Divyansh
Khurana
imec
KU Leuven

CO2 verminderen en tegelijk nuttige producten maken

"De broeikasgassen die we in de lucht pompen, werpen een dik deken over de hele planeet. Door deze broeikasgassen nuttig aan te wenden, wil mijn onderzoek helpen dit CO2-deken te verwijderen, wat tot een koelere toekomst voor ons allemaal." Divyansh Khurana (Imec - KU Leuven) vertelt je hoe hij dit wil bereiken.
Iakov
Goldberg
imec

Perovskietlasers kunnen leiden tot opwindende nieuwe toepassingen

Lasers zijn niet alleen speelgoed om katten te vermaken. Ze zijn te vinden in tal van toepassingen, zoals scanners in supermarkten of voor gezichtsherkenning op uw nieuwste smartphone. Maar er liggen nog meer fascinerende innovaties in het verschiet ... als we nog betere lasers kunnen bouwen ten minste. Dat is wat Iakov Goldberg (KU Leuven - Imec) hoopt te bereiken. En dat lijkt opvallend veel op het maken van een broodje 🥪 
Louis
Bagot
imec
UAntwerpen

AI-robots kunnen ook leren van kunstmatige nieuwsgierigheid

Bij ons, mensen, is nieuwsgierigheid een drijvende kracht om te leren. Maar wist u dat AI-robots ook baat kunnen hebben bij nieuwsgierigheid, dat wil zeggen 'kunstmatige nieuwsgierigheid'? Computerwetenschapper Louis Bagot (Imec - UAntwerpen) legt uit hoe dit werkt en waarom het een goed idee is om AI-robots te vertellen dat ze moeten experimenteren en plezier moeten maken.
Vaidehi
Narsingh
imec
UAntwerpen

Een verhaal over onze wereldtuin: planten slaan teveel aan CO2 op

Je herinnert het jou vast nog uit de lessen biologie: planten halen CO2 uit de lucht en zetten dit via fotosynthese om in groene bladeren. In de afgelopen 30 jaar heeft de toename van CO2 in de atmosfeer zo geleid tot een wijdverspreide toename van het aantal groene bladeren over de hele wereld. Maar de laatste tijd is er een verschuiving merkbaar: de toename van het aantal groene bladeren neemt af, ook al stijgt het CO2-niveau nog steeds. Vaidehi Narsingh (Imec - UAntwerpen) legt uit waarom zij vastbesloten is uit te zoeken wat er aan de hand is.
Wenya
Song
imec
KU Leuven

Hoe flexibele zonnecellen stroom kunnen opwekken

Stel je voor dat auto's, ramen of zelfs muren energie kunnen opwekken? Met de nieuwe, flexibele en ultradunne perovskietzonnecellen zou dit wel een snel realiteit kunnen worden, maar er is een addertje onder het gras. Perovskietzonnecellen hebben een beperkte levensduur omdat ze onder invloed van licht en warmte degraderen. Imec-onderzoeker Wenya Song probeert de levensduur van deze zonnecellen te verbeteren.
Renata
Barros
KBIN

Europese ondergrondse gegevens voor iedereen toegankelijk

"I'm going deeper underground" 🎵 De lyrics van de beroemde hit van Jamiroquai zijn Renata Barros op het lijf geschreven. Als geologe weet zij hoe waardevol de ondergrond is als leverancier van essentiële mineralen voor de hedendaagse technologie, drinkwater, enz. Via het Geoconnect3d project brengen Renata & haar collega's alle informatie van ondergrondse studies uit heel Europa samen in een toegankelijk kennissysteem.
Elodie-Laure
Jimenez
KBIN

De grote roofdieren van de ijstijd

Maak kennis met Elodie-Laure Jimenez (RBINS - Universiteit van Aberdeen). Als zoöarcheologe bestudeert ze prehistorische roofdieren en hun leven tijdens de laatste ijstijd. "De enige manier om te begrijpen wat er met deze uitgestorven soorten is gebeurd, is het bestuderen van de fossielen die de tand des tijds hebben overleefd." In België identificeerde Elodie-Laure zo een hol waar honderden grottenhyenawelpjes kort na de geboorte stierven. Ontdek meer over haar fascinerende onderzoek in de video. Ontdek meer over haar fascinerende onderzoek in de video.