Videos

Saimum
Parveza
VUB

Het religieuze leven van Bengalezen in Europa

Hoe komt het dat moslimmigranten religieuzer lijken te worden na hun aankomst in Europa, in een seculiere samenleving? Dat is wat Saimum Parvez (VUB) onderzoekt. Hij onderzoekt het geval van migranten uit Bangladesh door vragen te stellen als: hoe nemen ze deel aan religieuze rituelen? Zien ze zichzelf als religieus? En welke impact heeft migratie op hun religie?
Stefan
Chichevaliev
VUB

Sociaal ondernemerschap - 's werelds remedie

Sociale ondernemingen, die werken aan het verlichten van maatschappelijke problemen zoals armoede, uitsluiting en vervuiling, staan voor veel uitdagingen. "Ze worden vaak niet erkend, niet gesteund en ondergewaardeerd", zegt Stefan Chichevaliev (VUB). Hij onderzoekt hoe het huidige bedrijfsklimaat de dagelijkse werking van sociale ondernemingen beïnvloedt. Zijn doel is uitzoeken wat deze ondernemingen nodig hebben om deze uitdagingen aan te gaan, zodat ze de meest kwetsbaren kunnen helpen.
Micheline
Phlix
UHasselt
VUB

Wat is 'thuis' voor ouderen met een migratieachtergrond?

Onze ouderenbevolking neemt niet enkel in aantal toe, maar wordt ook steeds diverser. Arbeidsmigranten die vorige eeuw naar België kwamen, behoren vandaag de dag tot onze ouderenpopulatie. De meeste ouderen willen liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar wat is ‘thuis’ voor ouderen met een migratieachtergrond? Dat onderzocht Micheline Phlix via 45 interviews met oudere migranten. 
Michiel
De Proost
VUB

Social egg freezing: goed voor de vrouwenemancipatie?

"Freeze your eggs, free your career", zo kopte businessmagazine Bloomberg Business enkele jaren geleden. De redenering: vrouwen zouden hun eicellen kunnen invriezen, om te focussen op hun carrière en later dan misschien nog een kind te krijgen. Klinkt goed voor de emancipatie van vrouwen, maar hoe denken vrouwen daar zelf over? Filosoof Michiel De Proost ging in gesprek met 21 vrouwen om daar zicht op te krijgen.
Alina
Cristea
KU Leuven

Boekarest: hoe maak je een iconisch beeld van de stad?

Als we Parijs zeggen, heb je waarschijnlijk een levendig beeld van de stad, en denk je aan de Eiffeltoren of de piramide van het Louvre - zelfs als je er nog nooit bent geweest. "We herinneren ons steden en zijn erdoor gefascineerd, zelfs voordat we ze bezoeken - door fotografie", zegt kunstenaar-onderzoeker Alina Cristea. Maar welk beeld heb je van het minder bekende 'Klein Parijs', de stad Boekarest? De kans is groot dat dit beeld deels gevormd is door foto's uit de communistische tijd. Cristea onderzoekt in haar Ph.D. de spanning tussen protocollair goedgekeurde fotografie en amateurfotografie. Ook wil ze een meer hedendaags beeld van Boekarest construeren door fotografie, tekst en geluid te combineren.
Victoria
Wozniak-Cole
KU Leuven

Het stigma van een slachtoffer van mensenhandel

Je denkt misschien dat slavernij iets uit het verleden is, maar dat is niet zo. Ook vandaag nog worden wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen uitgebuit via prostitutie, dwangarbeid of orgaanhandel. Er is veel onderzoek gedaan naar mensenhandel, maar er wordt weinig aandacht besteed aan de ervaringen van slachtoffers daarna. Door middel van interviews geeft Victoria Wozniak-Cole hen een stem. Ze hoopt de negatieve behandeling die ze krijgen beter te begrijpen en het stigma waarmee ze te maken hebben te doorbreken.
Laura
Drechsler
FWO
VUB

Wat gegevensbescherming voor jou kan doen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je smartphone alles over je lijkt te weten? Je praat met een vriend op Whatsapp over het aanschaffen van een nieuw koffiezetapparaat en opeens zie je overal online advertenties over koffiezetapparaten. Wat is er aan de hand en wat kunnen we eraan doen? Laura Drechsler (VUB - FWO) vertelt je in deze video meer over persoonlijke data & gegevensbeschermingsrecht.
Annelies
Augustyns
FWO
UAntwerpen
VUB

Wat dagboeken ons leren over het alledaagse leven in het 3e Rijk

"De begraafplaats was de plaats waar het joodse leven zich op het einde concentreerde. Het was de plek waar mensen gingen zonnen, kinderen moesten spelen, ..." Literatuurwetenschapper Annelies Augustyns (VUB - UAntwerpen - FWO) bestudeerde voor haar doctoraat Duits-Joodse dagboeken uit WOII. Die bieden een blik op het "alledaagse" leven van joden in het 3e Rijk.
Orpha
de Lenne
FWO
KU Leuven

Hoe effectief zijn realistische modellen in advertenties nu echt?

Slanke topmodellen en gespierde hunks ruimen steeds vaker plaats voor realistische modellen in reclamecampagnes. Een goede evolutie, al is het niet duidelijk of deze campagnes wel voor een positiever lichaamsbeeld zorgen. Orpha de Lenne (KU Leuven - FWO) onderzoekt realistische advertenties om te achterhalen hoe ze ons echt beter kunnen doen voelen over ons eigen lichaam.
Sofie
Claerhout
KU Leuven

DNA als laatste redmiddel om de dader te vinden

Sofie Claerhout zocht in haar doctoraat naar een nieuwe manier om daders in een moordzaak op te sporen op basis van DNA gevonden op de plaats van het delict. Via DNA-verwantschapsonderzoek kan ze op basis van een DNA-staal verre verwantschappen, tot wel 40 generaties ver, in kaart brengen. Dat maakt het mogelijk om de dader veel gerichter te kunnen opsporen.
Weiwei
Zhang
KU Leuven

Hoe gelijkaardig is de woordenschat van verschillende taalvariëteiten?

Een 'vector', dat is toch iets voor wiskundigen en fysici? Taalkundige Weiwei Zhang (KU Leuven) bewijst het tegendeel. Zij gebruikt vectoren om verwante woorden en synoniemen te bestuderen die in verschillende taalvarianten opduiken, zoals "subway" in Amerikaans-Engels en "underground" in Brits-Engels.
Evy
Meys
KU Leuven

Je sociale relaties als sleutel tot geluk

Sociale contacten zijn erg belangrijk voor ons welzijn. Helaas kunnen mensen met een beperking vaak op een veel kleiner netwerk terugvallen. Evy Meys (KU Leuven) onderzoekt hoe hun netwerk kan worden versterkt.