Videos

Elke
Vereecke
ILVO
FWO
UGent

Het groene goud van de toekomst

Waarom noemen wetenschappers microalgen wel eens 'het groene goud'? Wel, naast biobrandstoffen en astronautenvoeding kan je er ook zonnecrème mee maken. Zo bevatten deze kleine algen stoffen die hen beschermen tegen zonlicht, wat ook voor de mens van pas kan komen. Helaas maken ze van nature te weinig van die stofjes aan. Elke Vereecke onderzoekt hoe we microalgen kunnen telen boordevol van die zonlichtwerende stofjes.
Margot
Geerinck
KU Leuven

De strijd tegen de zuidelijke groene stinkwants

We zitten met een klein (nu, ja) groen probleem: de zuidelijke groene stinkwants, een insect uit Ethiopië, is aan een opmars bezig in ons land. En dat is slecht nieuws voor onze groentetelers. Gelukkig werkt Margot Geerinck aan een oplossing. De hoofdrolspelers: sluipwespen & schimmels!
Bin
Luo
imec
KU Leuven

Laten we onze auto's bedekken met zonnepanelen

Heb je een elektrische auto? Dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om beschikbare laadplekken te vinden. Maar waarom bedekken we elektrische auto's niet met zonnepanelen, zodat ze zichzelf kunnen opladen met de kracht van de zon? Wel, omdat conventionele zonnepanelen die op daken worden gebruikt niet in onze auto's kunnen worden geïntegreerd. Elektrotechnisch ingenieur Bin Luo onderzoekt nieuwe zonnepanelen die geschikt zijn voor onze auto's.
Jose Maria
Cuevas
imec
KU Leuven

Meer zonne-energie voor een duurzamere toekomst

Het blijft een uitdaging om hernieuwbare, goedkope energie op een robuuste manier te produceren. Jose Maria Cuevas (Imec - KU Leuven - Energyville) kijkt naar een nieuw soort zonnecel die misschien kan helpen om dit voor elkaar te krijgen: de *even ademhalen* 3 Terminal Tandem Bifaciale Zonnecel 😅

3 terminal wat⁉️ Jose legt het je kristalhelder uit in deze video. 👏
Kobe
Coorevits
ILVO
KU Leuven

Slim emissies meten in melkveestallen

"Melk is goed voor elk", zo luidt het gezegde. Helaas zit er ook een luchtje aan melk. Zo produceren koeien ammoniak en methaan via hun adem en mest. Die schadelijke gassen komen vooral vrij wanneer de koeien op stal staan. In zijn doctoraat zoekt Kobe Coorevits naar een manier om de uitstoot van deze gassen op een nauwkeurige én betaalbare manier in melkveestallen te monitoren. Want, zo luidt een ander bekend gezegd, "meten is weten".
Nor
Kamariah
KU Leuven
VITO

Hoe mijnafval een tweede leven te geven

Wat als we mijnafval een tweede leven konden geven? Mijnbouw produceert veel afval. Dat mijnafval bevat nog enkele overgebleven waardevolle metalen. Nor Kamariah doet onderzoek naar nieuwe methodes om deze overgebleven metalen uit het mijnafval te halen en tegelijkertijd deze residuen ineens te reinigen. Dat proper mijnafval kan zo dan gerecycleerd worden als bouwmateriaal. 
Kevin
Van Daele
FWO
UAntwerpen
VITO

Hoe kunnen we CO2 recycleren?

Stel je voor dat we, in plaats van schadelijke CO2 uit te stoten in de atmosfeer, dit zouden kunnen recycleren en gebruiken om je toekomstige laptop of smartphone van stroom te voorzien. Dat is wat Kevin Van Daele onderzoekt. Hij ontwikkelt nieuwe katalysatoren om CO2 efficiënt om te zetten in mierenzuur, een waardevolle chemische stof die op een dag uw toekomstige elektronische apparaten kan aandrijven. 
Marlies
Thys
FWO
VITO
VUB

Recycleerbare thermoharders uit houtafval

Wist je dat de gemiddelde levensduur van een windturbine 20 jaar is? Daarna belanden windturbines helaas op het stort omdat ze zijn gemaakt van thermoharders, materialen die (nog) niet gerecycleerd kunnen worden. "Het is tijd om daar verandering in te brengen", zegt Marlies Thys. Zij onderzoekt hoe recycleerbare thermoharders te maken door gebruik te maken van ... houtafval. 
RIshav
Phukan
FWO
UGent
VITO

Nieuwe generatie membranen voor de productie van dranken

Drink jij 's ochtends fruitsap of geniet je van een glas wijn om te ontspannen na een drukke dag? Wist je dat om de smaak te behouden en bacteriegroei te voorkomen, jouw favoriete drank verschillende bewerkingsstadia moet doorlopen? Een daarvan is het filtratieproces, een zeer dure productiefase. Om ervoor te zorgen dat jij tegen een lage(re) prijs van jouw favoriete drankje kunt genieten, ontwikkelt Rishav Phukan membranen van de volgende generatie.
Divyansh
Khurana
imec
KU Leuven

CO2 verminderen en tegelijk nuttige producten maken

"De broeikasgassen die we in de lucht pompen, werpen een dik deken over de hele planeet. Door deze broeikasgassen nuttig aan te wenden, wil mijn onderzoek helpen dit CO2-deken te verwijderen, wat tot een koelere toekomst voor ons allemaal." Divyansh Khurana (Imec - KU Leuven) vertelt je hoe hij dit wil bereiken.
Brida
Mbuwir
VITO

Hoe efficiënt gebruikmaken van groene stroom?

Wat te doen als je je auto wilt opladen en de enige energiebron die je hebt zonnepanelen zijn, maar de zon schijnt niet? In haar onderzoek zoekt Brida Mbuwir (VITO - Energyville) naar manieren om deze mismatch tussen groene stroomopwekking en elektriciteitsverbruik in grote gebouwen op te lossen.
Marina
Perdigao
VITO

Microben zetten broeikasgassen om in biobrandstoffen

Goede microben redden van de hongerdood. Dat is het doel van het onderzoek van Marina Perdigao Elisiario (VITO - TU Delft). Dat is nodig, want de microben waar zij mee werkt, kunnen ons helpen in de strijd tegen klimaatopwarming. Ze zijn erg goed in het omzetten van broeikasgassen zoals CO2 en koolstofmonoxide in biobrandstoffen. Helaas gaan ze bij de huidige technieken te vaak en snel dood door verhongering. Marina werkt aan een nieuwe techniek om die microben springlevend te houden.