Videos

Ilse
Goyens
FWO
KU Leuven
VIB

Bacteriën in de strijd tegen de 'gekke wortelziekte'

Heb jij ooit gehoord van de mysterieuze "gekke wortelziekte"? Klinkt als iets wat je liever niet in je tuin of serre wilt hebben, toch? 🌱 Ontdek meer over deze bizarre plantenziekte en hoe het VIB en de KU Leuven vastbesloten zijn om ermee af te rekenen! 💡✨
Jana
Wieme
ILVO
FWO
UGent

Een extra oog op het aardappelveld dankzij drones en AI

Aardappelplanten zijn erg vatbaar voor ziekten en plagen. Om deze gewassen beter te beschermen, zet computerwetenschapper Jana Wieme drones en artificiële intelligentie in. Met dat extra oog kunnen aardappelboeren elk individueel plantje monitoren en zo snel ingrijpen wanneer dat nodig is. In deze video legt ze uit hoe dat werkt.
Jakub
Salagovic
FWO
KU Leuven

Het hele jaar door smakelijke tomaten

Laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn: tomaten zijn technisch gezien een vrucht, zoals expert Jakub Salagovic uitlegt 😉 Jakub wijdt zijn Ph.D. onderzoek aan tomaten. Hij creëert "virtuele" tomatenplanten, om zo de perfecte groeiomstandigheden voor deze fruitsoort te vinden. Zo kan jij het hele jaar door genieten van smakelijke tomaten. 
Karimi
Solomon
FWO
KU Leuven

Betere bewaring leidt tot betere appels

Maak kennis met Karimi Solomon, een onderzoeker aan de KU Leuven - FWO. Karimi bestudeert het aroma van appels. Betekent dat dat hij de hele dag aan appels ruikt? Niet echt. Bekijk de video om Karimi te horen uitleggen waarom & hoe hij het aroma van appels bestudeert.
Maria
Culman
KU Leuven
VITO

Computers betere ogen geven voor het in kaart brengen van bomen

Bomen zijn een belangrijke bron van voedsel en brandstof voor lokale gemeenschappen over de hele wereld. Het is dus belangrijk om ze in kaart te brengen, om ze te kunnen beschermen. Maar hoe breng je miljoenen bomen in kaart? Wel, door satellietbeelden te combineren met digitale beeldverwerkingstechnologie. Probleem opgelost? Niet helemaal, want zelfs computers hebben het moeilijk om bomen te herkennen op satellietbeelden van het aardoppervlak. Maria Culman legt uit hoe zij deze uitdaging wil overwinnen. 
Sébastjen
Schoenaers
FWO
UAntwerpen

Hoe planten écht groeien

Bioloog Sébastjen Schoenaers (UAntwerpen) ziet hoe zijn zoon Ferre snel groeit. Toch groeit Ferre 150 keer trager dan een alledaags maïsblad 🌱 Hoe planten dit juist doen, begrijpen we nog steeds niet. Sébastjen zoomt in op de plant tot op moleculair niveau om uit te dokteren hoe die nu écht groeit 🔬Dat kan ons helpen om planten beter en sneller te verbouwen.
Joran
Verspreet
VITO

Microalgen: hoe maken we van ruimtevoedsel jouw dagelijkse snack?

Microalgen vormen een gezonde eiwitrijke maaltijd. Astronauten eten het tijdens hun ruimtereizen 👨‍🚀 Joran Verspreet's (VITO) doel is om dit 'fancy' ruimtevoedsel ook op jouw bord te krijgen 🍽
Karina
Rios Rios
VITO

Je superheldenbacteriën voeden met prebiotica

Je darmen zitten vol 'superheldenbacteriën' die je helpen je lichaam gezond te houden. Die superhelden zijn afhankelijk van prebiotica; stoffen die hen helpen groeien. Karina Rios Rios (VITO) haalt zulke prebiotica uit onverwachte bronnen... Ontdek hoe zij jou wil helpen je superheldenbacteriën te voeden. 
Lise
Soetemans
VITO

Meer en gezondere aardbeien dankzij insectenkwekers 🍓 🐛

Insecten en fruit, het lijkt niet meteen een geslaagde combinatie. En toch kunnen insectenkwekers en hun 'beestjes' de aardbeientelers helpen om meer en gezondere aardbeien te telen. Lise Soetemans (VITO) vertelt je hoe.
Sidonie
Preiss
KBIN

Granen vertellen ons een verhaal

Granen zijn alomtegenwoordig in ons leven: je vindt ze in voedsel. Dat is al zo doorheen de hele geschiedenis van de mensheid. Archeobotaniste Sidonie Preiss duikt in archeologische putten, graanschuren en zelfs latrines om er granen te recupereren en de gezamenlijke geschiedenis van plant en mens 🌱👤 te reconstrueren. 👇 🎥
Tom
Hellemans
FWO
UGent

Van tarwekorrel tot eindproduct

Niet alleen Fransen zijn tuk op hun baguette, ook in België eten we massaal brood. Maar door de wereldwijde tarweteelt en het steeds extremere klimaat durft de voor ons brood broodnodige tarwe wel eens sterk in samenstelling te verschillen. Daar probeert Tom Hellemans iets aan te doen.
Antoine
Persyn
FWO
UGent
VIB

De vier seizoenen: een probleem voor onze boeren

De winter is, met haar koude temperaturen, niet het favoriete seizoen van onze landbouwers. Bepaalde planten en gewassen hebben hard te lijden onder de koude. Maar wist je dat deze planten misschien wel dé oplossing in huis hebben om aan die koude te weerstaan? Antoine Persyn legt je uit hoe dat precies zit.