Videos

Alina
Cristea
KU Leuven

Boekarest: hoe maak je een iconisch beeld van de stad?

Als we Parijs zeggen, heb je waarschijnlijk een levendig beeld van de stad, en denk je aan de Eiffeltoren of de piramide van het Louvre - zelfs als je er nog nooit bent geweest. "We herinneren ons steden en zijn erdoor gefascineerd, zelfs voordat we ze bezoeken - door fotografie", zegt kunstenaar-onderzoeker Alina Cristea. Maar welk beeld heb je van het minder bekende 'Klein Parijs', de stad Boekarest? De kans is groot dat dit beeld deels gevormd is door foto's uit de communistische tijd. Cristea onderzoekt in haar Ph.D. de spanning tussen protocollair goedgekeurde fotografie en amateurfotografie. Ook wil ze een meer hedendaags beeld van Boekarest construeren door fotografie, tekst en geluid te combineren.
Victoria
Wozniak-Cole
KU Leuven

Het stigma van een slachtoffer van mensenhandel

Je denkt misschien dat slavernij iets uit het verleden is, maar dat is niet zo. Ook vandaag nog worden wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen uitgebuit via prostitutie, dwangarbeid of orgaanhandel. Er is veel onderzoek gedaan naar mensenhandel, maar er wordt weinig aandacht besteed aan de ervaringen van slachtoffers daarna. Door middel van interviews geeft Victoria Wozniak-Cole hen een stem. Ze hoopt de negatieve behandeling die ze krijgen beter te begrijpen en het stigma waarmee ze te maken hebben te doorbreken.
Laura
Drechsler
FWO
VUB

Wat gegevensbescherming voor jou kan doen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je smartphone alles over je lijkt te weten? Je praat met een vriend op Whatsapp over het aanschaffen van een nieuw koffiezetapparaat en opeens zie je overal online advertenties over koffiezetapparaten. Wat is er aan de hand en wat kunnen we eraan doen? Laura Drechsler (VUB - FWO) vertelt je in deze video meer over persoonlijke data & gegevensbeschermingsrecht.
Annelies
Augustyns
FWO
UAntwerpen
VUB

Wat dagboeken ons leren over het alledaagse leven in het 3e Rijk

"De begraafplaats was de plaats waar het joodse leven zich op het einde concentreerde. Het was de plek waar mensen gingen zonnen, kinderen moesten spelen, ..." Literatuurwetenschapper Annelies Augustyns (VUB - UAntwerpen - FWO) bestudeerde voor haar doctoraat Duits-Joodse dagboeken uit WOII. Die bieden een blik op het "alledaagse" leven van joden in het 3e Rijk.
Orpha
de Lenne
FWO
KU Leuven

Hoe effectief zijn realistische modellen in advertenties nu echt?

Slanke topmodellen en gespierde hunks ruimen steeds vaker plaats voor realistische modellen in reclamecampagnes. Een goede evolutie, al is het niet duidelijk of deze campagnes wel voor een positiever lichaamsbeeld zorgen. Orpha de Lenne (KU Leuven - FWO) onderzoekt realistische advertenties om te achterhalen hoe ze ons echt beter kunnen doen voelen over ons eigen lichaam.
Sofie
Claerhout
KU Leuven

DNA als laatste redmiddel om de dader te vinden

Sofie Claerhout zocht in haar doctoraat naar een nieuwe manier om daders in een moordzaak op te sporen op basis van DNA gevonden op de plaats van het delict. Via DNA-verwantschapsonderzoek kan ze op basis van een DNA-staal verre verwantschappen, tot wel 40 generaties ver, in kaart brengen. Dat maakt het mogelijk om de dader veel gerichter te kunnen opsporen.
Tineke
Melkebeek
FWO
UGent

De vrouw in de middeleeuwse islamitische filosofie

Wist je dat de Griekse filosoof Aristoteles de idee dat de vrouw is inferieur aan de man als een wetenschappelijk feit beschouwde? Maar hoe dachten islamitische filosofen uit de middeleeuwen, die nogal met Aristoteles dweepten, over de rol van de vrouw? Helemaal anders, zo blijkt uit het onderzoek van filosofe Tineke Melkebeek.  
Martin
Schoups
FWO
UGent

Gevechten met de politie: was het vroeger beter?

Op sociale media duiken geregeld filmpjes op van burgers die op de vuist gaan met de politie. In een mum van tijd gaan die viraal en weken ze heel wat reacties los, niet in het minst de klassieker "vroeger was het beter." Maar is dat zo? Was er vroeger minder geweld op straat? Om dat uit te zoeken duikt Martin Schoups in documenten uit het 19e-eeuwse Antwerpen.
Weiwei
Zhang
KU Leuven

Hoe gelijkaardig is de woordenschat van verschillende taalvariëteiten?

Een 'vector', dat is toch iets voor wiskundigen en fysici? Taalkundige Weiwei Zhang (KU Leuven) bewijst het tegendeel. Zij gebruikt vectoren om verwante woorden en synoniemen te bestuderen die in verschillende taalvarianten opduiken, zoals "subway" in Amerikaans-Engels en "underground" in Brits-Engels.
Evy
Meys
KU Leuven

Je sociale relaties als sleutel tot geluk

Sociale contacten zijn erg belangrijk voor ons welzijn. Helaas kunnen mensen met een beperking vaak op een veel kleiner netwerk terugvallen. Evy Meys (KU Leuven) onderzoekt hoe hun netwerk kan worden versterkt.
Pieter
Libin
FWO
VUB

Epidemieën beter onder controle houden dankzij AI

De huidige coronacrisis heeft een enorme impact op ons leven. Artificiële intelligentie kan helpen om zo'n pandemie beter onder controle te houden, met minder ingrijpende maatregelen en zo een beperktere impact op ons sociaal leven. Hoe dat werkt legt Pieter Libin in deze video uit .
Elke
Emmers
KU Leuven

Hoe reageer jij op mijn beperking?

Elke Emmers (KU Leuven) neemt je in deze video mee op een speeddate met een heuse plottwist. In haar onderzoek probeert ze de attitudes van leerkrachten, orthopedagogen en andere professionals ten aanzien van personen met een beperking bij te sturen.