Videos

Charis
Van der Straeten
UGent

Hoe mondgewoonten je gebit vormgeven

Heb jij al eens een oude gewoonte, zoals nagelbijten, proberen af te leren? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat is ook het geval bij slechte mondgewoonten, denk aan bijvoorbeeld de tong tegen de tanden duwen bij het slikken. Dit kan voor problemen aan je gebit zorgen, zoals een verstoorde stand van je tanden. Charis Van der Straeten hoe een logopedist kinderen kan helpen hun slechte mondgewoonten af te leren.
Cheima
Amrouch
UGent

Hoe we het medicijngebruik bij ouderen met atriale fibrillatie beter kunnen beheren

Meer dan de helft van de oudere bevolking moet minstens vijf geneesmiddelen per dag innemen. Dit leidt vaak tot fouten, bijvoorbeeld als medicijnen slecht op elkaar reageren, waardoor het risico op vallen, ziekenhuisopname of zelfs overlijden toeneemt. De sleutel is medicatie-optimalisatie: artsen zouden de medicatie-inname moeten controleren, maar helaas hebben ze gewoon niet de tijd om dit voor elke patiënt te doen. Daarom werkt Cheima Amrouch aan een andere aanpak.
Freek
Van de Casteele
FWO
UGent

Trainen op maat van je spieren

Heb jij veel snelle of eerder trage spiervezels? Geen zorgen als je het antwoord niet weet. Maar voor atleten is dit wel cruciale info, want het bepaalt hoe ze best kunnen trainen. Alleen is er één groot probleem, zo'n 15 centimeter groot om precies te zijn... Zo lang is de naald die men gebruikt om een stukje van de spier weg te halen om iemands spiervezeltype te achterhalen. Klinkt pijnlijk en dat is het ook. Daarom zoekt Freek Van de Casteele naar nieuwe, betrouwbare én pijnloze methodes.
Heleen
Van Der Biest
UGent

De impact van chemotherapie op je gehoor en evenwicht

De voorbije tien jaar overwonnen in België zo'n 300.000 mensen kanker. Geweldig nieuws, maar er is een keerzijde... Zo kan chemotherapie voor blijvende schade aan het gehoor- en evenwichtszintuig zorgen, wat tot gehoorverlies, oorsuizen of evenwichtsproblemen kan leiden. Om het probleem beter in kaart te brengen, zal Heleen Van Der Biest (UGent) patiënten ruim een jaar lang opvolgen: net voor de start, tijdens én na de chemotherapie.
Yanti
De Visser
KU Leuven
UGent

Ontmantel de tijdsbom van de hersentumor

Wie een glioblastoom krijgt, heeft doorgaans maar een 15-tal maanden meer te leven. Deze kwaadaardige tumor verspreidt zich razendsnel door de hersenen en is helaas niet te genezen. Yanti De Visser werkt aan een gepersonaliseerde behandeling om de hersentumor alvast te vertragen - mét succes. "De eerste resultaten laten zien dat onze aanpak het potentieel heeft om het leven van de patiënt met jaren, in plaats van maanden, te verlengen."
Jens
Boyen
FWO
UGent

Meer omega-3 vetzuren op ons bord dankzij roeipootkreeftjes?

Eet jij vaak vis? 🐟 Via vis krijg je heel wat gezonde #omega3 vetzuren binnen. Toch danken we die omega-3 niet aan de vissen zelf. Marien bioloog Jens Boyen vertelt je over de kleine helden die voor de gezonde omega-3 zorgen.
Rani
Kronenberger
VUB

Snelle en furieuze harten: op zoek naar een remedie

Eén op de 100 mensen lijdt aan een chronische hartaandoening. Hun hart slaat bijvoorbeeld zelfs in rust te snel, waardoor deze patiënten volledig uitgeput raken. Gelukkig kan een operatie helpen, maar de ingreep is riskant en kan leiden tot schade aan het hart. Om dit risico uit te sluiten, wenden Rani Kronenberger en haar collega's zich tot 3D-printen ...
Aarushi
Caro
KU Leuven
VUB

Eierstokkanker: onszelf behandelen met onze cellen!

Elke 3 minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw aan eierstokkanker. "Eierstokkanker is heel geniepig. De meeste patiënten reageren positief op de therapieën die ze in eerste instantie krijgen, maar uiteindelijk komt de kanker terug en is hij veel agressiever. Als gevolg daarvan sterft één op de twee eierstokkankerpatiënten binnen 5 jaar na de diagnose." Maar wat als we eierstokkanker zouden kunnen behandelen met een nieuwe therapie waarbij onze cellen worden gebruikt?
Kenza
Mostaqim
VUB

De bijwerkingen van een kankerbehandeling vóór zijn

Wat als er een manier zou zijn om de bijwerkingen van kankerbehandelingen, zoals vermoeidheid, chronische pijn en angst, aan te pakken nog voor de behandeling begint? Kenza Mostaqim (VUB) laat je kennismaken met 'prehabilitatie'.
Alvaro
Martin Hermosilla
VIB
VUB

Nieuwe eiwitten creëren voor een toekomst zonder ziekten

Waarom krijgen mensen kanker, artritis of Alzheimer? Eigenlijk komt dit omdat een eiwitsleutel in ons lichaam niet in het bijbehorende slot past. Daarom kijkt Alvaro Martin of we geen nieuwe eiwitsleutels kunnen ontwerpen om die defecte te vervangen. Eiwitsleutels die wel passen en de noodzakelijke sloten kunnen openen, zodat bijvoorbeeld onze immuuncellen kankercellen kunnen aanvallen en doden. "Eiwitontwerp kan de sleutel zijn tot het ontgrendelen van een toekomst zonder ziekten."
Pauline
Bardet
FWO
VIB
VUB

Longkanker: we negeren sommige cellen... Is dat wel slim?

Tot wel 25% van de cellen die in longkankertumoren aanwezig zijn, wordt momenteel genegeerd. Wat de rol van die zogenaamde B-cellen is, weten we dus niet. "Het is cruciaal om dat uit te pluizen, want we kunnen niet efficiënt vechten tegen iets dat we niet volledig begrijpen", zegt Pauline Bardet (VUB - VIB - FWO).

In haar doctoraat wil zij die B-cellen doorgronden en zo achterhalen of die cellen nu 'good guys' of 'bad guys' zijn.
Myrthe
Mampay
VUB

Stamcellen in de strijd tegen hersentumoren

Bij glioblastoma, een zeer agressieve hersenkanker, heeft een patiënt gemiddeld slechts 15 maanden meer te leven. "Die vreselijke statistiek toont aan dat we dringend nieuwe behandelingsopties nodig hebben", zegt Myrthe Mampay (VUB - FWO). In haar onderzoek gaat ze op zoek naar zo'n nieuwe behandeling op basis van immunotherapie, waarbij ze stamcellen van de patiënt wil gebruiken om macrofagen te maken die de tumor aanvallen.