Videos

Tine
Van den Bossche
ILVO
UGent

Hoe verlagen we de stikstofuitstoot van onze melkkoe?

Hoe laat je een melkkoe minder stikstof uitstoten, zonder dat ze minder melk gaat produceren? Tine Van Den Bossche (ILVO - UGent) doet hiervoor o.a. tests met verschillende voederadditieven die de koe helpen om melkeiwitten te maken. Haar doel: zorgen voor melk die niet alleen goed is voor elk, maar ook beter voor het milieu!
Annelore
Aerts
VITO

Plastic reïncarnatie als oplossing voor plasticvervuiling

Minder dan 10%. Zoveel van al het plastic wordt vandaag gerecycleerd. De rest wordt verbrand, of eindigt op stortplaatsen of -helaas- in onze oceanen... Het probleem is dat bij de huidige recyclagemethodes de kwaliteit van het plastic bij elke recyclagecyclus afneemt, wat recyclage economisch minder interessant maakt. Is er dan geen methode om plastic herhaaldelijk te recycleren zonder kwaliteitsverlies? Jawel: chemische recyclage, ofwel het 'reïncarneren' van plastic. Annelore Aerts (VITO) legt je uit hoe dat werkt.
Nor
Kamariah
KU Leuven
VITO

Hoe mijnafval een tweede leven te geven

Wat als we mijnafval een tweede leven konden geven? Mijnbouw produceert veel afval. Dat mijnafval bevat nog enkele overgebleven waardevolle metalen. Nor Kamariah doet onderzoek naar nieuwe methodes om deze overgebleven metalen uit het mijnafval te halen en tegelijkertijd deze residuen ineens te reinigen. Dat proper mijnafval kan zo dan gerecycleerd worden als bouwmateriaal. 
Jorn
Van de Velde
FWO
UGent

Hoe nauwkeurig zijn onze klimaatmodellen?

Vorige zomer viel er enorm veel regen in Wallonië, met dodelijke overstromingen als gevolg. Wist je dat we zo'n weer hoogstens éénmaal om de 400 jaar verwachten? Dat kunnen we berekenen omdat we de neerslag in ons land al meer dan 120 jaar meten. Maar hoe (goed) kan je met 120 jaar aan gegevens dan voorspellingen doen over 400 jaar? Dat legt Jorn Van de Velde je in dit filmpje uit. 
Wouter
Deleersnyder
FWO
KU Leuven
UGent

Zoutwater in kaart brengen met een metaaldetector

Wist je dat de zee ongemerkt onze gronden en watervoorraden kan intrekken? Vandaag vinden we dat zoutwater terug in onze polders, tot wel enkele kilometers landinwaarts. Dat zoutwater kan landbouwgronden en watervoorraden onbruikbaar maken. Om na te gaan hoe ver landinwaarts en hoe diep het zoutwaterprobleem precies reikt, gebruiken Wouter Deleersnyder en zijn collega's een helikopter, een reuze metaaldetector en hun kennis van de fysica & geologie. Hoe dat alles in zijn werk gaat, legt Wouter in dit filmpje uit.
Marina
Perdigao
VITO

Microben zetten broeikasgassen om in biobrandstoffen

Goede microben redden van de hongerdood. Dat is het doel van het onderzoek van Marina Perdigao Elisiario (VITO - TU Delft). Dat is nodig, want de microben waar zij mee werkt, kunnen ons helpen in de strijd tegen klimaatopwarming. Ze zijn erg goed in het omzetten van broeikasgassen zoals CO2 en koolstofmonoxide in biobrandstoffen. Helaas gaan ze bij de huidige technieken te vaak en snel dood door verhongering. Marina werkt aan een nieuwe techniek om die microben springlevend te houden.
Ruth
Vandeputte
VITO

"Internet van het water": slimmer meten van Vlaamse waterkwaliteit

Vlaanderen is een waterschaarse regio. We moeten dus zorgvuldig omspringen met onze watervoorraden en de kwaliteit ervan goed opvolgen. Om die reden bouwen onderzoekers zoals Ruth Vandeputte (VITO) aan het "Internet of Water", een netwerk van sensoren dat in heel Vlaanderen vanaf 2023 continu de waterkwaliteit zal meten en die in real-time doorsturen. Ruth vertelt je er meer over.
Camille
Meeussen
UGent

Hoe houden we onze bossen koel?

Camille Meeussen (UGent) designt bosranden. Ja - dat leest u goed: 🌳 Bossen bieden veel verkoeling op warme dagen, omdat bomen zonnestralen tegenhouden. Maar de rand van een bos heeft een grote impact op dat verkoelend effect. Bekijk de video om te weten te komen hoe dat precies zit en waarom dit belangrijk is in tijden van klimaatverandering.
Yoran
De Vos
VITO

Een spons om klimaatverandering tegen te gaan 🧽 🌍

Zou het niet geweldig zijn als we een spons konden gebruiken om CO2 uit de lucht te halen en zo de opwarming van de aarde een halt toe te roepen? Dat is wat Yoran De Vos (VITO) hoopt te bereiken. Maar zijn spons lijkt in niets op een gewone keukenspons.
Lise
Soetemans
VITO

Meer en gezondere aardbeien dankzij insectenkwekers 🍓 🐛

Insecten en fruit, het lijkt niet meteen een geslaagde combinatie. En toch kunnen insectenkwekers en hun 'beestjes' de aardbeientelers helpen om meer en gezondere aardbeien te telen. Lise Soetemans (VITO) vertelt je hoe.
Maroua
Grira
UGent

80.000 bomen per dag herbebossen: een onmogelijke opdracht?

Wist je dat het mogelijk is om op één jaar tijd 1 miljoen nieuwe bomen te kweken op basis van (fragmenten van) één enkele plant? Door gebruik te maken van de wonderlijke techniek van in vitro vermeerdering wil Maroua Grira boomsoorten zoals Mahogany & Dalbergia voor uitsterven behoeden.
Lisa
Van Gulck
FWO
UGent

Circulair bouwen: loont het? 🏗 👷🏻‍♀️

Om de bouwsector te overtuigen om meer circulair te bouwen, zijn harde cijfers nodig om aan te tonen dat circulaire constructies zowel ecologisch als financieel voordeliger zijn. Daar wil Lisa Van Gulck (Universiteit Gent) voor zorgen.