Videos

Freek
Van de Casteele
FWO
UGent

Trainen op maat van je spieren

Heb jij veel snelle of eerder trage spiervezels? Geen zorgen als je het antwoord niet weet. Maar voor atleten is dit wel cruciale info, want het bepaalt hoe ze best kunnen trainen. Alleen is er één groot probleem, zo'n 15 centimeter groot om precies te zijn... Zo lang is de naald die men gebruikt om een stukje van de spier weg te halen om iemands spiervezeltype te achterhalen. Klinkt pijnlijk en dat is het ook. Daarom zoekt Freek Van de Casteele naar nieuwe, betrouwbare én pijnloze methodes.
Jens
Boyen
FWO
UGent

Meer omega-3 vetzuren op ons bord dankzij roeipootkreeftjes?

Eet jij vaak vis? 🐟 Via vis krijg je heel wat gezonde #omega3 vetzuren binnen. Toch danken we die omega-3 niet aan de vissen zelf. Marien bioloog Jens Boyen vertelt je over de kleine helden die voor de gezonde omega-3 zorgen.
Sophie
Heymans
FWO
KU Leuven

Artsen helpen bij de behandeling van bewegende tumoren met bestraling

Dankzij geavanceerde protonentherapie kunnen artsen precies beginnen met het bestralen van hersentumoren. Helaas durven ze deze techniek nog niet toe te passen op tumoren in de buik. Waarom? Omdat het een beetje is als darten met een blinddoek, terwijl je een bewegend doel moet raken, zoals Sophie Heymans uitlegt in deze video. Ze vertelt over de techniek waaraan ze werkt om artsen te helpen deze uitdaging aan te gaan.
Elisabeth
Heremans
FWO
KU Leuven

De AI die jou zal helpen slapen

Word jij wel eens wakker met het gevoel dat je door een vrachtwagen bent overreden? Je bent niet alleen. Liefst 1 op de 5 volwassenen lijdt aan een slaapstoornis, gaande van slaapapneu tot slapeloosheid. Met een compact, draagbaar apparaatje en AI wil Elisabeth Heremans slaapproblemen bij patiënten analyseren vanuit het comfort van hun eigen bed, in plaats van hen volgeplakt met draden in een slaapkliniek te laten overnachten.
Pauline
Bardet
FWO
VIB
VUB

Longkanker: we negeren sommige cellen... Is dat wel slim?

Tot wel 25% van de cellen die in longkankertumoren aanwezig zijn, wordt momenteel genegeerd. Wat de rol van die zogenaamde B-cellen is, weten we dus niet. "Het is cruciaal om dat uit te pluizen, want we kunnen niet efficiënt vechten tegen iets dat we niet volledig begrijpen", zegt Pauline Bardet (VUB - VIB - FWO).

In haar doctoraat wil zij die B-cellen doorgronden en zo achterhalen of die cellen nu 'good guys' of 'bad guys' zijn.
Saar
Vermijs
FWO
UGent

Nieroperaties: een race tegen de klok

Bij het verwijderen van een niertumor heeft een chirurg slechts 20 minuten om die klus te klaren. Bij de operatie moet de chirurg de bloedtoevoer naar de nier afsluiten om een waar bloedbad te vermijden. Maar als de nier te lang zonder bloed zit, zal een te groot deel van afsterven, waardoor de nier niet meer goed werkt. Door gebruik te maken van wiskundige modellen wil Saar Vermijs chirurgen helpen in die race tegen de klok...
Joke
Deschildre
FWO
UGent

Slimme kankerbehandeling van glioblastoma via netwerken

We kunnen kanker vandaag beter dan ooit behandelen. Toch blijven sommige kankertypes erg moeilijk te bestrijden. Dat is het geval voor glioblastoma, een zeer agressieve hersenkanker waarbij slechts 7 op 100 patiënten vijf jaar na diagnose nog in leven zijn. In de hoop glioblastoma klein te helpen krijgen, doktert Joke Deschildre een uitgekiende strategie uit om de kankercellen aan te vallen.
Leen
Bouckaert
Arteveldehogeschool

Hoe blijf je als ergotherapeut up-to-date bij de zorg voor thuiswonende ouderen?

Hoe zorg je er als ergotherapeut voor dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen? Dat ze zelf met de wagen kunnen blijven rijden? Of dat ze gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer wanneer dat niet meer lukt? Om ergotherapeuten die werken met thuiswonende ouderen beter te ondersteunen, stelden Leen Bouckaert & haar collega's een klinische richtlijn op. Daarin gieten ze de laatste wetenschappelijke inzichten rond ouderenzorg in concrete aanbevelingen voor ergotherapeuten.
Olaya
Lara
FWO
VUB

Lionel Messi buitenspel zetten in de strijd tegen pancreaskanker

De voorbije vijf jaar werd er stevige vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker, maar dat geldt helaas niet voor pancreaskanker. Wat maakt deze kanker dan zo moeilijk te verslaan? Olaya Lara legt het je uit door de vergelijking te maken met een voetbalwedstrijd. Ze vertelt je ook welke tactiek zij uitdoktert om xCT, de Lionel Messi in het pancreaskanker-team, buitenspel te zetten. 
Sara
Op de Beeck
FWO
UAntwerpen

Ademen tijdens de slaap: veel meer dan in en uit

Snurken is op zich al erg vervelend (zeker voor huisgenoten), maar soms is er meer aan de hand. Bij sommige mensen valt de bovenste luchtweg tijdens de slaap tot 15 keer per uur dicht. Deze aandoening heeft obstructief slaapapneu en zorgt voor een verstoorde nachtrust, maar kan ook een effect hebben op het hart en de hersenen. Sara Op De Beeck werkt aan een methode om de beste behandeling te vinden voor patiënten met obstructief slaapapneu. Haar doel: ervoor zorgen dat het opnieuw stil kan worden in de slaapkamer.
GIls
Roex
FWO
UAntwerpen

Een blitse CAR in de race tegen bloedkanker

Kanker is een geniepige ziekte. Zo weten kankercellen zich soms te vermommen, waardoor ze ons afweersysteem te snel af zijn. Gils Roex (UAntwerpen - FWO) vertelt hoe onze witte bloedcellen uitrusten met een blits ontworpen CAR mogelijk zou kunnen helpen de race tegen bloedkanker te winnen. Meer weten? Fasten your seatbelts & bekijk de video 🏎
Jana
Nysten
FWO
KU Leuven

Op zoek naar een medicijn tegen levensbedreigende schimmelinfecties

Jaarlijks lopen zo'n 1 miljard een schimmelinfectie op. Vaak blijft het bij een oppervlakkige infectie, maar in bepaalde gevallen is het erger en kan de schimmel tot in de bloedbaan geraken. Als dat gebeurt, heb je slechts 1 kans op 2 om dit te overleven. Jana Nysten wil die overlevingskans helpen vergroten door te zoeken naar een medicijn. Zit ze op het juiste (schimmel)spoor?