Videos

Saimum
Parveza
VUB

Het religieuze leven van Bengalezen in Europa

Hoe komt het dat moslimmigranten religieuzer lijken te worden na hun aankomst in Europa, in een seculiere samenleving? Dat is wat Saimum Parvez (VUB) onderzoekt. Hij onderzoekt het geval van migranten uit Bangladesh door vragen te stellen als: hoe nemen ze deel aan religieuze rituelen? Zien ze zichzelf als religieus? En welke impact heeft migratie op hun religie?
Leen
Bouckaert
Arteveldehogeschool

Hoe blijf je als ergotherapeut up-to-date bij de zorg voor thuiswonende ouderen?

Hoe zorg je er als ergotherapeut voor dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen? Dat ze zelf met de wagen kunnen blijven rijden? Of dat ze gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer wanneer dat niet meer lukt? Om ergotherapeuten die werken met thuiswonende ouderen beter te ondersteunen, stelden Leen Bouckaert & haar collega's een klinische richtlijn op. Daarin gieten ze de laatste wetenschappelijke inzichten rond ouderenzorg in concrete aanbevelingen voor ergotherapeuten.
Stefan
Chichevaliev
VUB

Sociaal ondernemerschap - 's werelds remedie

Sociale ondernemingen, die werken aan het verlichten van maatschappelijke problemen zoals armoede, uitsluiting en vervuiling, staan voor veel uitdagingen. "Ze worden vaak niet erkend, niet gesteund en ondergewaardeerd", zegt Stefan Chichevaliev (VUB). Hij onderzoekt hoe het huidige bedrijfsklimaat de dagelijkse werking van sociale ondernemingen beïnvloedt. Zijn doel is uitzoeken wat deze ondernemingen nodig hebben om deze uitdagingen aan te gaan, zodat ze de meest kwetsbaren kunnen helpen.
Micheline
Phlix
UHasselt
VUB

Wat is 'thuis' voor ouderen met een migratieachtergrond?

Onze ouderenbevolking neemt niet enkel in aantal toe, maar wordt ook steeds diverser. Arbeidsmigranten die vorige eeuw naar België kwamen, behoren vandaag de dag tot onze ouderenpopulatie. De meeste ouderen willen liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar wat is ‘thuis’ voor ouderen met een migratieachtergrond? Dat onderzocht Micheline Phlix via 45 interviews met oudere migranten. 
Michiel
De Proost
VUB

Social egg freezing: goed voor de vrouwenemancipatie?

"Freeze your eggs, free your career", zo kopte businessmagazine Bloomberg Business enkele jaren geleden. De redenering: vrouwen zouden hun eicellen kunnen invriezen, om te focussen op hun carrière en later dan misschien nog een kind te krijgen. Klinkt goed voor de emancipatie van vrouwen, maar hoe denken vrouwen daar zelf over? Filosoof Michiel De Proost ging in gesprek met 21 vrouwen om daar zicht op te krijgen.
Marijke
Wilssens
Arteveldehogeschool

De leerkracht: een superheld voor elk kind?

Hoe ga je als leraar om met diversiteit in de klas? Veel leerkrachten voelen zich op dat vlak onvoldoende opgeleid. In gesprek gaan met leerlingen, ouders en collega's helpt om samen de meest krachtige oplossingen voor deze uitdagingen uit te denken. Maar hoe begin je daaraan? Marijke Wilssens en haar collega's aan de Arteveldehogeschool ontwikkelden een doos gespreksstarters om leraren daarbij te helpen.
An
Raes
Arteveldehogeschool

Kinderopvang en werk, een (on)mogelijke combinatie?

Wie niet werkt, geraakt moeilijker aan kinderopvang. Maar wie geen kinderopvang heeft, geraakt ook moeilijker aan werk. Veel ouders, lager opgeleiden of mensen die in armoede leven, bevinden zich in deze vicieuze cirkel. An Raes onderzoekt hoe we die kunnen doorbreken.
Wendy
Eerdekens
Arteveldehogeschool

Goede samenwerking om jongeren beter te ondersteunen

Jong zijn, voor velen is het de mooiste tijd van hun leven. Maar wist je dat 1 op de 5 kinderen wordt geboren in armoede? Zij krijgen minder kansen in het leven. Om minder gegoede jongeren in Gent beter te ondersteunen, wil Wendy Eerdekens (Arteveldehogeschool) de vele initiatieven in hulpverlening en jeugdwerk beter met elkaar laten samenwerken. 

Liesbet
De Lepeleire
Arteveldehogeschool

Scheidingskoffer.be helpt je door een uitdagende tijd

Hoe vertel je jouw kind dat je gaat scheiden? Hoe regel je het ouderschap? En hoe kan jouw kind het leven in twee huizen het beste organiseren? Bij een scheiding komt er heel wat op je af. Om ouders en kinderen te ondersteunen, ontwikkelden Liesbet De Lepeleire (Arteveldehogeschool) en haar collega's de scheidingskoffer.be. Een website met een antwoord op bijna al jouw vragen. 
Tom
Demuynck
Arteveldehogeschool

Design thinking in de praktijk

"Design thinking", "co-creatie", "entrepreneurship", ... Rol jij ook met je ogen bij het horen van die hippe buzzwords? 🙄 Maar wat als Tom Demuynck (Arteveldehogeschool Gent) je vertelt dat deze begrippen wel eens dé sleutel kunnen zijn tot beter onderwijs.
Marieke
Coussens
Arteveldehogeschool
UGent

Spelen, leren en met familie op uitstap gaan. Ook als je 'anders bent'!

Voor kinderen met autisme of een aandachts- of motorische stoornis is het een hele uitdaging om deel te nemen aan activiteiten, zoals tikkertje spelen, een toets maken of bij een vriendje blijven slapen. Marieke Coussens & haar collega's brachten in kaart welke barrières zulke jonge kinderen ondervinden. Die kennis is belangrijk om de barrières te kunnen doorbreken en deze kinderen echt te laten deelnemen.
Laura
Drechsler
FWO
VUB

Wat gegevensbescherming voor jou kan doen

Heb je je ooit afgevraagd waarom je smartphone alles over je lijkt te weten? Je praat met een vriend op Whatsapp over het aanschaffen van een nieuw koffiezetapparaat en opeens zie je overal online advertenties over koffiezetapparaten. Wat is er aan de hand en wat kunnen we eraan doen? Laura Drechsler (VUB - FWO) vertelt je in deze video meer over persoonlijke data & gegevensbeschermingsrecht.