Videos

Charlotte
De Kock
UGent

Gelijkwaardige drughulpverlening voor migranten en etnische minderheden

Vluchtelingen, migranten en etnische minderheden worden geconfronteerd met complexe problemen, zoals trauma's, verlies van sociaal netwerk en discriminatie. Dit kan leiden tot psychische problemen en drugsproblemen. Maar krijgen deze mensen hier in Vlaanderen wel gelijkwaardige drughulpverlening wanneer ze die nodig hebben? Dat is waar Charlotte De Kock (Universiteit Gent) haar onderzoek aan wijdt.
Pieter
Moens
UGent

Achter de schermen van de democratie

Wist je dat in de Wetstraat 7 keer meer politieke medewerkers werken dan verkozen politici? Dat zijn er een pak meer dan in Nederland, waar een verkozene zo'n 3 politieke medewerkers telt. Hoe komt dat en is dat wel goed voor de democratie? Dat legt Pieter Moens (UGent) jou in dit filmpje uit.
Jolien
Stremersch
UGent

Hoe vind je een job die bij je past?

Veel CV's versturen biedt geen garantie op het vinden van een goede job. Toch focust heel wat onderzoek nog steeds op de kwantiteit van werkzoekgedrag, de tijd en moeite die werkzoekenden aan hun zoektocht spenderen. Jolien Stremersch (UGent) wil werkzoekenden slimmer naar een job laten zoeken, in plaats van harder.
Eva
Meersseman
UGent

Hoe een cameraperspectief ons ongezonder kan doen eten

Stel dat je mag kiezen uit deze gerechten: ga je dan voor de pizza, de pasta carbonara, of toch liever dat slaatje of het stukje vis? Wel, wist je dat het cameraperspectief in deze foto's een effect heeft op jouw (on)gezonde voedingskeuzes? Eva Meersseman (UGent) legt uit hoe dat precies zit.
Goedele
Luyten
UGent

Hack eens een gist ... voor de productie van schone zeep

Handen wassen, we doen het meer dan ooit door COVID. Maar wist je dat er een vuil kantje zit aan zeep? Bij de productie worden zware metalen en chemicaliën gebruikt. UGent-onderzoeker Goedele Luyten wil milieuvriendelijkere zeep maken en daarvoor steunt ze op ... gist. Bekijk het filmpje 🎥
Maaike
Grammens
UGent

Hoe interactief online lesgeven in een virtuele omgeving?

Door de coronapandemie moesten leraren plots een shift maken van offline naar online onderwijs. Leerlingen geboeid houden is al uitdagend in de klas, laat staan in een online context. Hoe kan een leraar het goed doen online? Dat zocht en Maaike Grammens en haar collega's uit door ruim 3.000 wetenschappelijke artikels over online lesgeven te screenen.
Elodie-Laure
Jimenez
KBIN

De grote roofdieren van de ijstijd

Maak kennis met Elodie-Laure Jimenez (RBINS - Universiteit van Aberdeen). Als zoöarcheologe bestudeert ze prehistorische roofdieren en hun leven tijdens de laatste ijstijd. "De enige manier om te begrijpen wat er met deze uitgestorven soorten is gebeurd, is het bestuderen van de fossielen die de tand des tijds hebben overleefd." In België identificeerde Elodie-Laure zo een hol waar honderden grottenhyenawelpjes kort na de geboorte stierven. Ontdek meer over haar fascinerende onderzoek in de video. Ontdek meer over haar fascinerende onderzoek in de video.  
Camille
Meeussen
UGent

Hoe houden we onze bossen koel?

Camille Meeussen (UGent) designt bosranden. Ja - dat leest u goed: 🌳 Bossen bieden veel verkoeling op warme dagen, omdat bomen zonnestralen tegenhouden. Maar de rand van een bos heeft een grote impact op dat verkoelend effect. Bekijk de video om te weten te komen hoe dat precies zit en waarom dit belangrijk is in tijden van klimaatverandering.
Sarah
Adeyinka
UGent

Mensenhandel en het welzijn van slachtoffers

"Mensenhandel is, simpel gezegd, een handel in personen. Mensen zijn de handelswaar en het is een van de snelst groeiende vormen van illegale handel in de wereld." Sarah Adeyinka's onderzoek richt zich op het welzijn van slachtoffers van mensenhandel: wat maakten ze onderweg mee? Waar staan ze nu? En hoe gingen en gaan ze nog steeds om met deze traumatische ervaringen? 
Leslie
Held
UGent

Kunnen we trainen om gemakkelijk te schakelen tussen taken?

Stel je voor: thuis werken én op de kinderen passen. Geen gemakkelijke opgave, toch? Je moet constant je aandacht verleggen van de ene taak naar de andere. Maar kunnen we mensen ertoe brengen makkelijker te switchen tussen taken? Dat is wat psychologe Leslie Held (Universiteit Gent) uitzoekt.
Wannes
Slosse
UGent

Samen sterk: Congolese koffieboeren in conflictgebied

Hou jij ook zo van koffie? Heel wat goede koffie komt uit Kivu en Ituri, streken in Oost-Congo waar al jaren hevige gevechten plaatsvinden tussen rebellengroepen en de staat. Hoe slagen koffieboeren erin om ondanks die moeilijke situatie toch koffie te produceren en te verkopen? Coöperatieven spelen daarin een belangrijke rol, legt Wannes Slosse uit. 
Philipp M.
Dau

Waar is de politie? Misdaad en patrouilles linken

Onderzoek toont aan dat de politie slechts 60% van alle patrouilletijd besteedt in hotspots van criminaliteit. Philipp M. Dau (UGent) gebruikt data om zowel politie- als misdaad hotspots te analyseren. Deze nieuwe inzichten kunnen politieafdelingen helpen efficiënter te werken, agenten te begeleiden terwijl ze op patrouille zijn en onze steden veiliger te maken.