Videos

Jose Maria
Cuevas
imec
KU Leuven

Meer zonne-energie voor een duurzamere toekomst

Het blijft een uitdaging om hernieuwbare, goedkope energie op een robuuste manier te produceren. Jose Maria Cuevas (Imec - KU Leuven - Energyville) kijkt naar een nieuw soort zonnecel die misschien kan helpen om dit voor elkaar te krijgen: de *even ademhalen* 3 Terminal Tandem Bifaciale Zonnecel 😅

3 terminal wat⁉️ Jose legt het je kristalhelder uit in deze video. 👏
Marlies
Thys
FWO
VITO
VUB

Recycleerbare thermoharders uit houtafval

Wist je dat de gemiddelde levensduur van een windturbine 20 jaar is? Daarna belanden windturbines helaas op het stort omdat ze zijn gemaakt van thermoharders, materialen die (nog) niet gerecycleerd kunnen worden. "Het is tijd om daar verandering in te brengen", zegt Marlies Thys. Zij onderzoekt hoe recycleerbare thermoharders te maken door gebruik te maken van ... houtafval. 
Talieh
Rajabloo
UHasselt

State-of-the-art klimaatonderzoek naar de industrie brengen

Denk je dat we in staat zullen zijn om de CO2-uitstoot tegen 2050 te stoppen? Want dat is wat we moeten doen in de strijd tegen klimaatverandering. Gelukkig werken momenteel wereldwijd naar schatting meer dan een miljoen onderzoekers aan oplossingen voor klimaatverandering. Aan de Universiteit Hasselt brengt Talieh Rajabloo state-of-the-art klimaatonderzoek & technologieën in kaart die energie-intensieve industrieën zoals de petrochemie en de metaalsector kunnen helpen hun CO2-uitstoot te verminderen.
Joren
Vanlaere
VUB

Brandbaar waterstof: waar plaatsen we onze detectoren best?

Waterstof kan een sleutelrol spelen in het verduurzamen van onze energievoorziening. Eén probleem wel: waterstof is snel ontvlambaar. Hoe slaan we waterstof dan veilig op? Joren Vanlaere werkt aan een oplossing om eventuele lekken vliegensvlug op te sporen.
Ahmed
Shafique
UHasselt
VITO

Duurzame en krachtigere batterijen

Smartphones, laptops, elektrische auto's, ... We kunnen gewoon niet zonder batterijen. Maar wist je dat de vraag naar batterijen over 5 jaar naar verwachting 15 keer groter zal zijn dan vandaag? Maar zou het niet beter zijn om, in plaats van 15 keer meer batterijen te produceren, krachtigere batterijen te maken om aan de stijgende vraag te voldoen? Ahmed Shafique werkt aan zulke nieuwe, krachtigere batterijen: lithium-zwavelbatterijen.
Jacopo
Sala
imec
KU Leuven

Zonnepanelen in ramen

Als we het hele oppervlak van Portugal zouden bedekken met zonnepanelen, zouden we genoeg energie kunnen opwekken om de hele wereld van energie te voorzien. Natuurlijk zal geen enkel Portugees dit ooit toestaan. Maar wat als we enkel hun ramen gebruiken?" Jacopo Sala vertelt je over de zonnepanelen van de toekomst.