Videos

Adnan
Albaba
imec
VUB

Hoe radars zullen helpen bij het bezorgen van je pizza!

Het is het jaar 2040. Er landt net een drone voor je deur die je favoriete pizza aflevert die je een paar minuten geleden hebt besteld. Wat een tijd om te leven! Om dit scenario werkelijkheid te laten worden, werkt Adnan Albaba (Imec - VUB) aan radartechnologie om zelfnavigerende drones te maken.
Olga
Gkotsopoulou
VUB

Maak informatie over onze persoonsgegevens voor iedereen toegankelijk

"Verschillende mensen met een visuele beperking gebruiken screenreaders. Als een app of een website dus niet wordt ontwikkeld met toegankelijkheid in het achterhoofd, zal sommige informatie voor hen misschien helemaal niet beschikbaar zijn." Met haar onderzoek wil Olga Gkotosopoulou (VUB) het bewustzijn vergroten en organisaties helpen om informatie over onze persoonlijke gegevens toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. 
Lina
Jasmontaite
VUB

Individuen versterken door datalekken transparant te maken

Het lekken van persoonlijke gegevens mag niet licht worden opgevat: het kan leiden tot depressie, echtscheiding en zelfs de dood. Lijkt vergezocht? Niet echt, zoals het datalek van een Canadese overspelwebsite in 2015 aantoonde. Lina Jasmontaite (VUB) onderzoekt hoe bedrijven in Europa (moeten) omgaan met datalekken, sinds de invoering van de General Data Protection Regulation (GDPR) 4 jaar geleden. 
Eva
Van Hoey
FWO
UGent

Gendergeweld door de lens van de Latijns-Amerikaanse kroniek

"Muy exclusivo: las fotos del horror" bloklettert deze Argentijnse krant. Die kop verwijst naar de foto's van het dode lichaam van een jonge vrouw die de journalisten schaamteloos publiceerden. "Gelukkig bestaan er in Latijns-Amerika ook schrijvers die gendergeweld op een meer ethische manier beschrijven, in zogenaamde kronieken", stelt Eva Van Hoey (UGent - FWO) onderzoekt dit genre in haar doctoraat.
Orpha
de Lenne
FWO
KU Leuven

Hoe effectief zijn realistische modellen in advertenties nu echt?

Slanke topmodellen en gespierde hunks ruimen steeds vaker plaats voor realistische modellen in reclamecampagnes. Een goede evolutie, al is het niet duidelijk of deze campagnes wel voor een positiever lichaamsbeeld zorgen. Orpha de Lenne (KU Leuven - FWO) onderzoekt realistische advertenties om te achterhalen hoe ze ons echt beter kunnen doen voelen over ons eigen lichaam.