Videos

Margot
Geerinck
KU Leuven

De strijd tegen de zuidelijke groene stinkwants

We zitten met een klein (nu, ja) groen probleem: de zuidelijke groene stinkwants, een insect uit Ethiopië, is aan een opmars bezig in ons land. En dat is slecht nieuws voor onze groentetelers. Gelukkig werkt Margot Geerinck aan een oplossing. De hoofdrolspelers: sluipwespen & schimmels!
Bin
Luo
imec
KU Leuven

Laten we onze auto's bedekken met zonnepanelen

Heb je een elektrische auto? Dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om beschikbare laadplekken te vinden. Maar waarom bedekken we elektrische auto's niet met zonnepanelen, zodat ze zichzelf kunnen opladen met de kracht van de zon? Wel, omdat conventionele zonnepanelen die op daken worden gebruikt niet in onze auto's kunnen worden geïntegreerd. Elektrotechnisch ingenieur Bin Luo onderzoekt nieuwe zonnepanelen die geschikt zijn voor onze auto's.
Jose Maria
Cuevas
imec
KU Leuven

Meer zonne-energie voor een duurzamere toekomst

Het blijft een uitdaging om hernieuwbare, goedkope energie op een robuuste manier te produceren. Jose Maria Cuevas (Imec - KU Leuven - Energyville) kijkt naar een nieuw soort zonnecel die misschien kan helpen om dit voor elkaar te krijgen: de *even ademhalen* 3 Terminal Tandem Bifaciale Zonnecel 😅

3 terminal wat⁉️ Jose legt het je kristalhelder uit in deze video. 👏
Kobe
Coorevits
ILVO
KU Leuven

Slim emissies meten in melkveestallen

"Melk is goed voor elk", zo luidt het gezegde. Helaas zit er ook een luchtje aan melk. Zo produceren koeien ammoniak en methaan via hun adem en mest. Die schadelijke gassen komen vooral vrij wanneer de koeien op stal staan. In zijn doctoraat zoekt Kobe Coorevits naar een manier om de uitstoot van deze gassen op een nauwkeurige én betaalbare manier in melkveestallen te monitoren. Want, zo luidt een ander bekend gezegd, "meten is weten".
Nor
Kamariah
KU Leuven
VITO

Hoe mijnafval een tweede leven te geven

Wat als we mijnafval een tweede leven konden geven? Mijnbouw produceert veel afval. Dat mijnafval bevat nog enkele overgebleven waardevolle metalen. Nor Kamariah doet onderzoek naar nieuwe methodes om deze overgebleven metalen uit het mijnafval te halen en tegelijkertijd deze residuen ineens te reinigen. Dat proper mijnafval kan zo dan gerecycleerd worden als bouwmateriaal. 
Divyansh
Khurana
imec
KU Leuven

CO2 verminderen en tegelijk nuttige producten maken

"De broeikasgassen die we in de lucht pompen, werpen een dik deken over de hele planeet. Door deze broeikasgassen nuttig aan te wenden, wil mijn onderzoek helpen dit CO2-deken te verwijderen, wat tot een koelere toekomst voor ons allemaal." Divyansh Khurana (Imec - KU Leuven) vertelt je hoe hij dit wil bereiken.
Yannick
Wack
KU Leuven
VITO

Kunnen we onze huizen verwarmen zonder CO2 uit te stoten?

Hoorde je al over "warmtenetten"? Dit zijn netwerken van ondergrondse pijpleidingen die warm water van geothermische installaties naar huizen en gebouwen transporteren. Ze bieden een interessante en duurzame benadering van verwarming. Maar hoe groter het netwerk van te verwarmen huizen wordt, hoe complexer het wordt om handmatig een efficiënt warmtenet te ontwerpen. In zijn onderzoek wil Yannick Wack daar een oplossing voor vinden! 
Sophie
Leemans
KU Leuven

Infrastructuur voor versnipperde regio's: kwalitatief én duurzaam?

5 miljoen Vlamingen leven niet in een stadskern, maar in dorpen, stadsranden, verkavelingen of in linten. Die versnippering zorgt voor een grote uitdaging: hoe sluit je al die huizen aan op het rioleringsnetwerk en hoe zorg je voor een vlotte en duurzame mobiliteit? Moet iedereen dan maar naar de stad verhuizen? Neen, zo legt architecte en stedenbouwkundig ontwerper Sophie Leemans (KU Leuven) in dit filmpje uit.
Thijs
Vackier
KU Leuven

De grote gevolgen van kleine beestjes in ons voedsel

Je stootte er zonder twijfel ook al op bij het openen van je koelkast: een pakje kaas vol schimmel of een pot saus waarvan het deksel verdacht bol staat. De boosdoeners? Bacteriën, gisten en schimmels. Voedselproducenten proberen dit soort bederf zoveel mogelijk te voorkomen, door ervoor te zorgen dat een product zo weinig mogelijk micro-organismen bevat wanneer het de fabriek verlaat. Thijs Vackier (KU Leuven) werkt aan nieuwe reinigingsmiddelen die biofilms, beschermende mantels rond micro-organismen, in de voedselverwerkingsapparatuur beter kunnen afbreken.
Niels
Govaerts
KU Leuven
VITO

Het licht aanhouden met slimme nettarieven

Hoe voorkomen we stroompannes eens we massaal overschakelen op elektrische wagens? Met slimme nettarieven! Niels Govaerts (VITO - KU Leuven - EnergyVille) legt je uit hoe dat werkt.
Anastasia
Papangelou
KU Leuven

De voedselkring

Onze poep en plas zijn te kostbaar om te verspillen, meent Anastasia Papangelou. Net las de mest van dieren bevatten onze uitwerpselen bevatten fosfor, een nutriënt die als voedsel voor ons voedsel kan dienen. Daarom probeert Anastasia ervoor te zorgen dat het fosfor uit onze uitwerpselen een goede bestemming vindt.
Jinat
Hossain
KU Leuven

Hoe Bengalese vrouwen in de landbouw zich aanpassen aan klimaatverandering

Het land van de boeren aan de kust van Bangladesh staat bijna de helft van het jaar onder water. Om dit aan te pakken kweken Bengalese boeren hun groenten op 'drijvende boerderijen'. Jinat Hossain vertelt je meer over deze innovatieve techniek in de strijd tegen klimaatverandering.