Videos

Ugur
Kilic
FWO
KU Leuven

Bekabeld voor herstel na een beroerte

Zal een miniatuurapparaatje geïmplanteerd in de hersenen slachtoffers van een beroerte helpen bij hun herstel? Dat is wat Ugur Kilic (KU Leuven - FWO) onderzoekt in haar doctoraat. Ontdek meer in deze video!
Jasper
Smet
FWO
KU Leuven

Fitness in de wetenschap: spieren kweken in het lab

Jasper Smet wil menselijke spieren kweken in het lab om mensen met spierziekten en -blessures te helpen. Door kleine spierpartjes samen te voegen, wil hij realistische menselijke spiermodellen maken. Deze zouden gebruikt kunnen worden om de werking van spieren te ontrafelen, het effect van medicijnen te testen en op een dag transplantaties uit te voeren bij mensen met ernstige spierblessures.
Una
Ivkovic
FWO
KU Leuven

Wat als tanden zichzelf konden genezen?

Wist je dat wereldwijd één op de vier kinderen tijdens het opgroeien een traumatische verwonding aan het gebit oploopt? De huidige behandelingen voor deze verwondingen zijn niet optimaal en duurzaam en maken de tand broos, wat kan leiden tot tandverlies. Maar wat als tanden zichzelf konden genezen? Dat is waar Una Ivkovic haar tanden in zet: een hydrogel die stamcellen naar de verwonding leidt om nieuw tandweefsel aan te maken en de beschadigde tand te herstellen 🦷
Thomas
Konings
KU Leuven

Op zoek naar buitenaards leven op een exoplaneet

Bestaat er buitenaards leven? Tot heden heeft Thomas Konings nog geen buitenaardse buren ontdekt. Maar hij zoekt naarstig verder. Die zoektocht naar buitenaards leven start bij het zoeken naar bewoonbare planeten. Thomas en z'n collega's kijken hiervoor naar exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel. Maar hoe bestudeer je planeten die miljarden kilometers van ons verwijderd zijn? Dat legt Thomas je helder uit in deze video.
Anugrah
Santoso
KU Leuven

Moet je alweer plassen?

Ken je het gevoel dat je moet plassen terwijl je 20 minuten geleden nog naar de wc bent geweest? Dan heb je misschien last van een overactieve 'blaas'. Het probleem zit niet zozeer in je blaas, maar ruim een meter hoger, want het zijn je hersenen die bepalen wanneer je moet plassen. Anugrah Santoso gaat op zoek naar abnormale hersenpatronen die kunnen leiden tot deze terugkerende drang om te plassen.
Charlotte
De Schepper
KU Leuven

Klimaatverandering heeft een impact op ons bier

Zomer, zon en een koud biertje. ☀️ 🍺 De perfecte combinatie voor bierliefhebbers. Maar wist je dat het veranderende klimaat brouwers voor uitdagingen stelt? Het beïnvloedt het zetmeel, een belangrijk bestanddeel van de gerst waarvan bier wordt gemaakt. Daardoor krijg je van dezelfde hoeveelheid gerst minder alcohol en dus minder bier. Gelukkig ontwikkelt bio-ingenieur Charlotte De Schepper enkele nieuwe strategieën om met de veranderende zetmeeleigenschappen om te gaan. Proost! 🍻
Nicholas
Cauwenberghs
KU Leuven

Hart- en vaatziekten opsporen in de supermarkt

3 miljard keer. Zo vaak klopt een hart gemiddeld in een mensenleven. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Liefst één op de 10 Belgen sterft vroegtijdig aan een hart-en vaatziekte. Daar wil Nicholas Cauwenberghs wat aan doen. Zo wil hij medisch ongeschoolde vrijwilligers inschakelen om met een gebruiksvriendelijke kit in de supermarkt jouw risico op hart- en vaatziekten te helpen bepalen.
Ann
Vanderheyden
Instituut Natuurwetenschappen

Welkom bij onze identificatiedienst voor diersoorten

Wist je dat er ontelbaar veel soorten muggen zijn, waarvan sommige gevaarlijke ziekten kunnen overbrengen? Het identificeren van deze kleine beestjes - of welke soort dan ook - is geen gemakkelijke taak, zelfs niet voor ervaren biologen. Gelukkig kunnen Ann Vanderheyden en haar collega's van de zogenaamde 'Species Identification Service' helpen🕵️‍♂️🔍
Bob
Rumes
Instituut Natuurwetenschappen

Geluid van windmolenparken beïnvloedt zeezoogdieren in de Noordzee

Wist je dat van alle landen ter wereld België het grootste deel van zijn zeebodem gebruikt voor windmolenparken? Dit geluid verstoort het zeeleven, zoals bruinvissen in de Noordzee. Bob Rumes gebruikt onderwatermicrofoons om onderwatergeluid en het effect ervan op bruinvissen te bestuderen.
Wenjian
Hu
KU Leuven
VITO

CO2 efficiënter omzetten

De stijging van het CO2-niveau heeft veel schadelijke gevolgen voor onze planeet. Een deel van de oplossing is het opvangen en omzetten van CO2-emissies in waardevolle chemicaliën en brandstoffen. Wenjian Hu legt uit hoe deze CO2-omzetting werkt. Hij wil dit proces efficiënter te maken, zodat de technologie van het lab naar grote industriële installaties kan verhuizen.
Praharsh
Pai Raikar
VITO

Hoe verspilde warmte nuttig te gebruiken

Industrieën produceren enorme hoeveelheden verspilde warmte: naar schatting 67% van alle energie die wereldwijd wordt opgewekt, gaat verloren in de vorm van warmte! Wat als we deze industriële afvalwarmte zouden kunnen gebruiken om onze huizen te verwarmen? Hiervoor optimaliseert Praharsh Pai Raikar het ontwerpproces van warmtewisselaars. Warmte wat? Hij vertelt je er meer over in deze video.
Alejandro
Correa Rojo
UHasselt
VITO

Wat vertellen mijn genen over mij en mijn gezondheid?

Waarom worden sommige mensen elke maand verkouden, terwijl anderen immuun lijken, zelfs in de winter? 🤧 "Het antwoord ligt in onze genen," zegt Alejandro Correa Rojo. "Ieder van ons draagt een unieke genetische code met zich mee, die kan vertellen hoe je op een ziekte reageert." Na het bestuderen van het DNA van duizenden mensen ontwikkelde Alejandro een Genetic Risk Score. Dit ene getal vertelt hoe groot je risico is op een bepaalde ziekte in vergelijking met anderen. Meer in de video.