Videos

Ann
Vanderheyden
Instituut Natuurwetenschappen

Welkom bij onze identificatiedienst voor diersoorten

Wist je dat er ontelbaar veel soorten muggen zijn, waarvan sommige gevaarlijke ziekten kunnen overbrengen? Het identificeren van deze kleine beestjes - of welke soort dan ook - is geen gemakkelijke taak, zelfs niet voor ervaren biologen. Gelukkig kunnen Ann Vanderheyden en haar collega's van de zogenaamde 'Species Identification Service' helpen🕵️‍♂️🔍
Bob
Rumes
Instituut Natuurwetenschappen

Geluid van windmolenparken beïnvloedt zeezoogdieren in de Noordzee

Wist je dat van alle landen ter wereld België het grootste deel van zijn zeebodem gebruikt voor windmolenparken? Dit geluid verstoort het zeeleven, zoals bruinvissen in de Noordzee. Bob Rumes gebruikt onderwatermicrofoons om onderwatergeluid en het effect ervan op bruinvissen te bestuderen.
Enis
Ukshini
UAntwerpen

De ziel van de saxofoon ontcijferen met een robot: de kracht van het mondstuk

De saxofoon, een Belgische uitvinding van Adolphe Sax, nadert zijn 180e verjaardag, maar de evolutie is de afgelopen 100 jaar tot stilstand gekomen. Tot nu! Enis Ukshini bouwde een saxofoonrobot, een volautomatische saxofoonvirtuoos. De robot helpt hem bij het bestuderen van een klein onderdeel dat essentieel is voor het unieke geluid van de saxofoon: het mondstuk met het vibrerende riet.
Wenjian
Hu
KU Leuven
VITO

CO2 efficiënter omzetten

De stijging van het CO2-niveau heeft veel schadelijke gevolgen voor onze planeet. Een deel van de oplossing is het opvangen en omzetten van CO2-emissies in waardevolle chemicaliën en brandstoffen. Wenjian Hu legt uit hoe deze CO2-omzetting werkt. Hij wil dit proces efficiënter te maken, zodat de technologie van het lab naar grote industriële installaties kan verhuizen.
Praharsh
Pai Raikar
VITO

Hoe verspilde warmte nuttig te gebruiken

Industrieën produceren enorme hoeveelheden verspilde warmte: naar schatting 67% van alle energie die wereldwijd wordt opgewekt, gaat verloren in de vorm van warmte! Wat als we deze industriële afvalwarmte zouden kunnen gebruiken om onze huizen te verwarmen? Hiervoor optimaliseert Praharsh Pai Raikar het ontwerpproces van warmtewisselaars. Warmte wat? Hij vertelt je er meer over in deze video.
Alejandro
Correa Rojo
UHasselt
VITO

Wat vertellen mijn genen over mij en mijn gezondheid?

Waarom worden sommige mensen elke maand verkouden, terwijl anderen immuun lijken, zelfs in de winter? 🤧 "Het antwoord ligt in onze genen," zegt Alejandro Correa Rojo. "Ieder van ons draagt een unieke genetische code met zich mee, die kan vertellen hoe je op een ziekte reageert." Na het bestuderen van het DNA van duizenden mensen ontwikkelde Alejandro een Genetic Risk Score. Dit ene getal vertelt hoe groot je risico is op een bepaalde ziekte in vergelijking met anderen. Meer in de video.
Joni
Dehaspe
VITO

Drinkwaterbronnen aan de monitor

Waar komt het schone, drinkbare water dat uit onze kranen stroomt eigenlijk vandaan? "In Vlaanderen winnen we ons drinkwater uit diverse ruwwaterbronnen, zoals ondergrondse reserves, kanalen en rivieren. Dit water wordt vervolgens grondig gezuiverd door drinkwatermaatschappijen, zodat het veilig is voor consumptie," legt VITO-onderzoeker Joni Dehaspe uit. Zij vertelt waarom het belangrijk is om de ruwwaterkwaliteit continu in real-time te monitoren.
Samanwitha
Kolli
KU Leuven
VITO

Je telefoon koel houden dankzij 3D-printen

Elk apparaat, van je telefoon tot raketten in de ruimte, wordt warm en moet afkoelen. Om te voorkomen dat je toestellen oververhit raken, spelen warmtewisselaars en koellichamen een cruciale rol bij het absorberen en afvoeren van warmte. Maar hoe kunnen we deze systemen nog beter maken? Samanwitha Kolli gaat voor een koele oplossing met 3D-printtechnologie!
Andrea
Rodriguez Carrillo
UAntwerpen
VITO

Chemische verontreinigende stoffen in je lichaam opvolgen

Chemische verontreinigende stoffen zoals PFAS of UV-filters zijn alomtegenwoordig. Ze worden gebruikt in cosmetica, speelgoed of verpakkingsmateriaal voor voedsel. Maar we begrijpen niet hoe ze het menselijk lichaam beïnvloeden omdat we geen duidelijk beeld hebben van hun interactie in het lichaam. Daarom wil Andrea Rodriguez Carrillo de reis volgen die chemische stoffen afleggen vanaf het moment dat ze je lichaam binnenkomen.
Omar
Martinez
KU Leuven
VITO

Duurzame recyclage van kostbare metalen

Wist je dat 1 op de 4 producten om je heen edelmetalen bevat? Denk maar aan je telefoon, laptop of auto. "Aangezien deze metalen zeldzaam en duur zijn, hebben we dringend betere manieren nodig om ze te recycleren", zegt Omar Martinez (VITO - KU Leuven). Zijn doctoraat heeft geleid tot een baanbrekende oplossing: hij ontwikkelde een nieuwe, duurzame methode, GDEx genaamd, die het mogelijk maakt om deze edele metalen selectief terug te winnen, met een efficiëntie van bijna 100%.
Dries
Heylen
UHasselt
VITO

Hoe de volledige kracht van biomoleculen benutten

Weet je wat er met je bloedstaaltje gebeurt na een bezoek aan de dokter voor controle? Je bloed wordt getest op veelvoorkomende biomoleculen zoals cholesterol, glucose of vitamine D. Maar moderne technologie maakt het mogelijk om verder te testen dan deze 'basismoleculen', waardoor je enorme hoeveelheden gegevens verkrijgt. Dries Heylen ontwikkelt visualisaties en analysetechnieken om onderzoekers wegwijs te maken in deze complexe gegevens, zodat ze beter begrijpen welke specifieke biomoleculen gelinkt zijn aan ziekten en welke biomoleculen dus cruciaal zijn om te controleren.
Nico
Peiren
ILVO

Koeien werken mee aan de klimaatoplossing

Koeien laten heel wat boeren. In die boeren zit methaan, een krachtig broeikasgas dat, net zoals CO2, de aarde doet opwarmen. Kunnen we koeien minder methaan laten produceren? "Ja, door hun voeder aan te passen", zo legt Nico Peiren (ILVO) uit. Zo slagen ze er bij ILVO in om koeien tot 26% minder methaan te laten uitstoten.