Videos

Ee Zin
Ong
Instituut Natuurwetenschappen

Drijvende zonnepanelen op de oceanen

In de nabije toekomst zullen er drijvende zonnepanelen worden geplaatst in de Noordzee, om zo de groene energieproductie te verhogen. Maar wat zal er gebeuren met de zeedieren die eronder leven? Dat is de vraag die Ee Zin Ong (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) onderzoekt. Door het effect van verschillende materialen van deze drijvende structuren op mariene organismen te bestuderen, wil hij helpen bij het ontwerpen van milieuvriendelijke zonnepanelen die energie opwekken zonder het zeeleven te schaden.
Ynke
Lariviere
UAntwerpen

Vaccinatie in de strijd tegen Ebola

Ebola is een extreem dodelijk virus. 1 op de 2 patiënten overleeft een besmetting niet. Het is cruciaal om zorgverleners, die aan de frontlinie staan, te beschermen tegen deze ziekte. Wist je dat er nu twee vaccins beschikbaar zijn die ingezet kunnen worden tijdens uitbraken? Maar wat als we zorgverleners preventief zouden vaccineren vóórdat ze in contact komen met het virus? Dat zocht Ynke Lariviere (UAntwerpen) uit.
Elien
Craenhals
UAntwerpen

Zorg op maat van kwetsbare jongeren

Veel jongeren in gemeenschapsinstellingen kampen met geestelijke gezondheidsproblemen, zoals de nood aan therapie of medicatie. Elien Craenhals (UAntwerpen) onderzoekt hoe deze instellingen jongeren de juiste zorg kunnen bieden. Met haar aanbevelingen wil ze kwetsbare jongeren helpen om weer toekomstperspectief te krijgen.
Pieter
Livens
UAntwerpen

De oren in ons hoofd haperen soms

Een gat in je kous 🧦, je geheugen 🧠, je hand 💸 ... We kennen het allemaal. Maar wat met een gat in het trommelvlies van je oor? 👂 "Je zou het niet verwachten, maar zulke gaten komen vaak voor, zeker na chronische oorontstekingen", zo vertelt Pieter Livens (UAntwerpen). Hij onderzoekt zulke gaten om te zien hoe we het trommelvlies vlot kunnen herstellen. Hear hear!
Ilke
Van Tente
UAntwerpen

Vaccineren met een neusspray

Verslaan we de volgende pandemie met een neusspray? Wel als het van Ilke Van Tente afhangt. Zij werkt aan nieuwe vaccins in de vorm van neusspray. Want waarom vaccins via injecties, en dus in het bloed, toedienen als virussen zoals het COVID-virus ons lichaam binnendringen via de neus?
Elke
Godden
UAntwerpen

De Nutri-Score: (g)een marketingstunt

Helpt de Nutri-Score ons gezondere voedingskeuzes maken of is het gewoon een marketingstunt? Dat zoekt Elke Godden (UAntwerpen) uit aan de hand van experimenten. Ze vertelt je er meer over in deze video.
Eva
Lion
UAntwerpen

Witte bloedcellen ombouwen om kanker te bestrijden

Wist je dat onderzoekers witte bloedcellen in het lab kunnen ombouwen om zo kanker te bestrijden? 🧫 Professor Eva Lion (UAntwerpen) vertelt in deze video hoe ze haar wetenschappelijke gereedschapskist bovenhaalt om witte bloedcellen met de juiste tools uit te rusten. 🛠️ Move over Roger van Dobbit TV!
Claudio Peter
D'Incal

Van DNA-fout tot breinchaos

Een nieuwe studie over het Helsmoortel-Van der Aa syndroom, een zeldzame genetische aandoening die de ontwikkeling van de hersenen beïnvloedt, biedt hoop via een neusspray die het zogenaamde ADNP eiwit bevat. Claudio D'Incal bootste deze aandoening na bij muizen en ontdekte zo defecten in de hippocampus en de hersencelstructuur, hersenregio's verantwoordelijk voor leren en geheugen. Eerste tests met de spray in muizen zijn bemoedigend. Het lijkt erop dat deze spray zou kunnen helpen om de ADNP-niveaus in de hersenen te herstellen en zelfs het leren te vergemakkelijken.
Ugur
Kilic
FWO
KU Leuven

Bekabeld voor herstel na een beroerte

Zal een miniatuurapparaatje geïmplanteerd in de hersenen slachtoffers van een beroerte helpen bij hun herstel? Dat is wat Ugur Kilic (KU Leuven - FWO) onderzoekt in haar doctoraat. Ontdek meer in deze video!
Jasper
Smet
FWO
KU Leuven

Fitness in de wetenschap: spieren kweken in het lab

Jasper Smet wil menselijke spieren kweken in het lab om mensen met spierziekten en -blessures te helpen. Door kleine spierpartjes samen te voegen, wil hij realistische menselijke spiermodellen maken. Deze zouden gebruikt kunnen worden om de werking van spieren te ontrafelen, het effect van medicijnen te testen en op een dag transplantaties uit te voeren bij mensen met ernstige spierblessures.
Anne-Astrid
Agten

Reanimatietraining verbeteren met virtual reality

Zou jij in staat zijn om te reanimeren als een dierbare plotseling in elkaar zakt door een hartstilstand? Niet genoeg mensen zijn goed getraind in reanimatie; zelfs als ze dat wel zijn, voelen ze zich vaak terughoudend om te handelen in situaties met veel stress. "Standaard reanimatietraining wordt gedaan op een mannequin en bereidt je niet voor op een echte noodsituatie, vol stress en chaos", zegt Anne-Astrid Agten. Ze wil dit veranderen door gebruik te maken van virtual reality.
Una
Ivkovic
FWO
KU Leuven

Wat als tanden zichzelf konden genezen?

Wist je dat wereldwijd één op de vier kinderen tijdens het opgroeien een traumatische verwonding aan het gebit oploopt? De huidige behandelingen voor deze verwondingen zijn niet optimaal en duurzaam en maken de tand broos, wat kan leiden tot tandverlies. Maar wat als tanden zichzelf konden genezen? Dat is waar Una Ivkovic haar tanden in zet: een hydrogel die stamcellen naar de verwonding leidt om nieuw tandweefsel aan te maken en de beschadigde tand te herstellen 🦷