Videos

Britt
Bocken
UHasselt

EU Green Deal: hoe om te gaan met onduidelijke regelgeving?

Hoe kunnen we het klimaatbeleid van de EU verfijnen om bossen beter te benutten voor het vastleggen en opslaan van koolstof? Dat is de vraag die Britt Bocken onderzoekt als ze de uitgebreide en complexe EU Green Deal - het klimaatbeleid van de EU - onderzoekt. Ze wil de complexiteit van deze regelgeving ophelderen en onderzoeken hoe landen als België de regels in de praktijk toepassen, om te zien of er ruimte is voor verbetering.
Imke
Hrycyk
UHasselt

Op zoek naar de beste fysieke training na een ruggenmergletsel

Elk jaar lopen wereldwijd tot een half miljoen mensen ruggenmergletsel op, wat vaak leidt tot gedeeltelijke of volledige verlamming van armen of benen. Opmerkelijk genoeg kan fysieke training helpen om beweging en spiercontrole te herstellen, zelfs in gedeeltelijk verlamde ledematen. Maar hoe werkt dit? Imke Hrycyk legt de wetenschap erachter uit. Kijk en leer meer!
Amber
Jans
UHasselt

Dementie: navigeren tussen liefde en wet

Amber Jans bestudeert dementie - niet als arts, maar als juridisch onderzoeker. Hoewel de diagnose dementie in de eerste plaats een medische kwestie is, heeft het ook belangrijke juridische gevolgen, vooral voor gezinnen. Jans onderzoekt de uitdagingen van het creëren van een rechtssysteem dat rekening houdt met de belangen van de persoon met dementie, hun echtgenoot en hun relatie als echtpaar.
Lindsay
Everaert
UHasselt

Beweging, dé brandstof voor succesvol leren!

Wist je dat je beter kunt concentreren en meer gemotiveerd bent als je leert terwijl je beweegt? Lindsay Everaert vertelt je waarom bewegen tijdens het leren zo effectief is én daagt je uit met een oefening in de video. Klaar om je hersenen uit te dagen?
Renu
Dayal
UGent

Gepersonaliseerde behandeling voor borstkanker: de juiste behandeling voor jou

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige overlevenden van borstkanker jaren na succesvolle radiotherapie een nieuwe kanker ontwikkelen? Elke persoon heeft een unieke biologie, die beïnvloedt hoe ze reageren op behandelingen zoals radiotherapie. Toch krijgen de meeste patiënten gestandaardiseerde behandelplannen. Maar wat als we behandelingen op maat konden maken voor elk individu? Kankeronderzoeker Renu Dayal werkt eraan om radiotherapie veiliger en persoonlijker te maken. Ze hoopt ervoor te zorgen dat elke patiënt lang na de behandeling beschermd blijft.
Elvira
Bytyqi
FWO
UGent

Genetisch bewerkte gist zorgt voor groenere producten

Wist je dat veel producten in je winkelkarretje 'surfactanten' bevatten? Zo zorgt dit 'magisch' ingrediënt voor schuimende zeep tot langer houdbare voeding! Maar wist je ook dat bijna de helft van de surfactanten uit aardolie komt? In haar onderzoek werkt bio-ingenieur Elvira Bytyqi aan een milieuvriendelijk alternatief: biosurfactanten! 🌱
Emma
De Beul
FWO
UGent

Gezonde suiker: een zoete droom of realiteit?

Iedereen houdt van suiker. Het is lekker zoet, maar gezond? Niet echt. Toch bestaan er ook gezonde suikers die minder calorieën bevatten, tandplak tegengaan of je darmflora stimuleren. Helaas zijn die zeldzaam in de natuur. Daarom onderzoekt bio-ingenieur Emma De Beul hoe we ongezonde suikers kunnen omzetten naar gezonde varianten – met behulp van slimme enzymen.
Anne-Sofie
De Rop
FWO
UGent

Bodembacteriën zijn onze verborgen apotheek

Wist je dat je tijdens een boswandeling eigenlijk over een verborgen apotheek loopt? De bodem zit tjokvol bacteriën en die bodembacteriën produceren van nature stoffen die als basis dienen voor antibiotica en andere geneesmiddelen. Anne-Sofie De Rop speurt deze onzichtbare apothekers op door bodemstalen te nemen, het DNA van de bacteriën te analyseren om zo nieuwe medicatie te ontdekken.
Kelly
Van Lancker
UGent

Nieuwe medicijnen ontwikkelen: minder toeval, meer precisie

Met betere statistiek zorgen voor betere resultaten in de gezondheidszorg voor iedereen. Dat is de missie van biostatisticus Kelly Van Lancker. In haar doctoraat gebruikt ze een statistische methode om geneesmiddelen sneller én goedkoper te ontwikkelen, met tot 25% minder proefpersonen.
Isabeau
De Bie
UGent

Hoe radiotherapie je geheugen beïnvloedt

Wat als een simpele schooldag als een mentale marathon aanvoelt? Voor heel wat kinderen die radiotherapie krijgen om een hersentumor te behandelen is dat de realiteit. Radiotherapie redt levens, maar brengt helaas ook neveneffecten met zich mee, zoals geheugen- en concentratieproblemen. Om dit tegen te gaan richt Isabeau De Bie haar pijlen op noradrenaline, een hormoon dat geheugen en aandacht opnieuw kan stimuleren. Met veelbelovende eerste resultaten!
Jasmine
Derop
UGent

Geen beschimmelde planten meer dankzij bacteriën?

Je kocht aardbeien in de supermarkt en wanneer je thuis in zo'n sappige aardbei wilt bijten, stoot je op een beschimmeld exemplaar in het bakje. Bah. Maar wist je dat de oplossing voor dit probleem misschien wel onder onze voeten ligt? Bio-ingenieur Jasmine De Rop (UGent) vertelt je hoe dat precies zit.
Stefanie
Gijsels
UGent

Hoe winnen we de strijd tegen zeldzame kankers zoals sarcoma?

Iedereen kent - helaas - borstkanker en longkanker, maar heb je ooit gehoord van sarcoma? Deze zeldzame kanker kan in het hele lichaam voorkomen en treft 1% van de kankerpatiënten. Omdat sarcoma zo zeldzaam is, zijn grote studies met patiënten moeilijk. Daarom ontwikkelt Stefanie Gijsels innovatieve modellen om tumoren in het labo na te bootsen en zo nieuwe behandelingen te testen.