Videos

Jara
Saluena
VUB

De toekomst kweken: materiaalinnovatie met zwammen

Je volgende jas zou wel eens van zwammen gemaakt kunnen zijn! Mycelium, het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen, biedt milieuvriendelijke alternatieven zoals leervervangers en vuurvaste isolatie. Maar omdat het een natuurlijk gekweekt product is, vormt de variabiliteit ervan een uitdaging voor fabrieken. Daarom onderzoekt Jara Saluena hoe meer consistente, duurzame myceliummaterialen te kweken.
Silke
Marynissen
FWO
VUB

Zit er muziek in detentie?

99% van de mensen in de gevangenis komt ooit vrij. Het is dus cruciaal om hen voor te bereiden op deze vrijlating. Muziek kan daarbij helpen, zo vertelt agoog Silke Marynissen (VUB - FWO) je in deze video.
Hanna
Buyssens
KU Leuven
Vlerick

Blockchain voor duurzaamheid?

Als we aan blockchain denken, denken we vaak aan Bitcoin en het hoge energieverbruik. Maar wist je dat de blockchain ook een tool kan zijn om duurzaamheid te bevorderen? In deze video legt Hanna Buyssens (Vlerick Business School, KU Leuven) uit hoe blockchain een digitaal register kan creëren van een product, van bron tot schap.
Janine Patricia
Santos
KU Leuven

Lokale tech-oplossingen voor mondiale uitdagingen: lessen van jonge innovators uit Lomé

Ousia and Afate, innovators from Lomé, Togo, created a 3D printer out of old computer parts, making their small city famous around the world. Their story is about more than just innovation; it also highlights the challenges that come with limited access to technology. In this video, Janine Patricia Santos (KU Leuven) describes how she spent 15 months in Lomé to learn how they overcome these obstacles. Their approach shows how local creativity can solve global issues like e-waste. 🌍
Carine
Assaf
KU Leuven

Vervoerbewijzen: betalen of niet betalen?

Kan en moet gratis openbaar vervoer werkelijkheid worden? In deze video onderzoekt Carine Assaf (KU Leuven) hoe een beleid de kloof kan dichten tussen de vraag naar gratis vervoer en de strategieën die vervoersmaatschappijen zoals MIVB hanteren om misbruik te voorkomen.
Pavlina
Podholova
Instituut Natuurwetenschappen

Grindbedden van België: een verborgen oase in gevaar

Grindbedden in de Belgische Noordzee barsten van het leven, maar de bodemsleepvisserij dreigt ze te veranderen in dorre woestijnen. In deze video legt Pavlína Podholová (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) uit hoe het vastleggen van de huidige toestand van deze riffen kan bijdragen aan het vormgeven van toekomstig beleid. Zo kunnen we deze belangrijke onderwaterhabitats beschermen en laten bloeien voor de volgende generaties!
Lisa-Marie
Hemerijckx
KU Leuven

Verstedelijking en voedselsystemen in het Globale Zuiden

Naarmate steden groeien, wordt het steeds moeilijker om voldoende voedsel voor iedereen te garanderen, vooral in snel ontwikkelende gebieden. In steden zoals Kampala, Oeganda, is het een uitdaging om de markten te bereiken door een ontoereikende infrastructuur en verkeersdrukte. Lisa-Marie Hemerijckx (KU Leuven) onderzoekt hoe mensen in deze snelgroeiende steden voedsel verkrijgen, om planners te helpen de voedselbeschikbaarheid te verbeteren en een duurzamere stedelijke groei te bevorderen.
Hamza
Aurangzeb
UGent
Vlerick

Drie pijlers voor het succes en de groei van startups

Wist je dat veel jonge bedrijven het niet langer dan vijf jaar volhouden? Hamza Aurangzeb (Vlerick Business School, UGent) onderzoekt wat ervoor zorgt dat jonge bedrijven meer kans maken om te bloeien en te groeien. Door ondernemers te interviewen, ontdekte hij drie essentiële fundamenten—reactievermogen, voorbereiding en prioritering—die bedrijven helpen flexibel te blijven en succesvol te zijn, zelfs in uitdagende tijden zoals de COVID-19-pandemie.
Ee Zin
Ong
Instituut Natuurwetenschappen

Drijvende zonnepanelen op de oceanen

In de nabije toekomst zullen er drijvende zonnepanelen worden geplaatst in de Noordzee, om zo de groene energieproductie te verhogen. Maar wat zal er gebeuren met de zeedieren die eronder leven? Dat is de vraag die Ee Zin Ong (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) onderzoekt. Door het effect van verschillende materialen van deze drijvende structuren op mariene organismen te bestuderen, wil hij helpen bij het ontwerpen van milieuvriendelijke zonnepanelen die energie opwekken zonder het zeeleven te schaden.
Ynke
Lariviere
UAntwerpen

Vaccinatie in de strijd tegen Ebola

Ebola is een extreem dodelijk virus. 1 op de 2 patiënten overleeft een besmetting niet. Het is cruciaal om zorgverleners, die aan de frontlinie staan, te beschermen tegen deze ziekte. Wist je dat er nu twee vaccins beschikbaar zijn die ingezet kunnen worden tijdens uitbraken? Maar wat als we zorgverleners preventief zouden vaccineren vóórdat ze in contact komen met het virus? Dat zocht Ynke Lariviere (UAntwerpen) uit.
Elien
Craenhals
UAntwerpen

Zorg op maat van kwetsbare jongeren

Veel jongeren in gemeenschapsinstellingen kampen met geestelijke gezondheidsproblemen, zoals de nood aan therapie of medicatie. Elien Craenhals (UAntwerpen) onderzoekt hoe deze instellingen jongeren de juiste zorg kunnen bieden. Met haar aanbevelingen wil ze kwetsbare jongeren helpen om weer toekomstperspectief te krijgen.
Pieter
Livens
UAntwerpen

De oren in ons hoofd haperen soms

Een gat in je kous 🧦, je geheugen 🧠, je hand 💸 ... We kennen het allemaal. Maar wat met een gat in het trommelvlies van je oor? 👂 "Je zou het niet verwachten, maar zulke gaten komen vaak voor, zeker na chronische oorontstekingen", zo vertelt Pieter Livens (UAntwerpen). Hij onderzoekt zulke gaten om te zien hoe we het trommelvlies vlot kunnen herstellen. Hear hear!