Videos

Céline
Wessa
UAntwerpen

Waarom werken antidepressiva niet bij iedereen?

Artsen kiezen dan vaak voor therapie en medicatie, vaak antidepressiva. Toch reageert één derde van de patiënten niet echt op die antidepressiva. Voor hen biedt een combinatie met ook ontstekingsremmers mogelijk wel soelaas. Hoe dat zit, vertelt Céline Wessa (UAntwerpen) jou in deze video.
out
Saelens
UAntwerpen
VUB

Lessen uit ons steenkoolverleden

Sinds we aan het einde van de 18e eeuw massaal voor steenkool kozen, zijn we nooit meer van fossiele energie afgeraakt. Waarom hebben we die stap ooit gezet? Om dat te weten te komen duikt Wout Saelens (UAntwerpen - VUB) in het verleden. Via inventarissen bestudeert hij de inboedel, denk aan haardvuren, kachels en fornuizen, van 18e eeuwse huizen.
Caroline
Bossuyt
UAntwerpen

X-stralen scanners: de detectives van de haven

Elke dag komen in de haven drugs, wapens en andere gesmokkelde goederen binnen, verstopt in containers. Helaas kan de douane momenteel nog geen 10% van alle containers controleren. Daar willen Caroline Bossuyt en haar collega's verandering in brengen. Hoe? Met x-stralen scanners, de toekomstige vliegensvlugge detectives van de haven.
Joyce
Bosmans
UAntwerpen

Alzheimer brengt je uit balans

Alzheimer tast niet enkel het geheugen aan, maar ook het evenwicht en oriëntatievermogen. "Mensen met Alzheimer bewegen trager en onveiliger, waardoor ze een groter risico lopen om te vallen en botbreuken op te lopen dan hun gezonde leeftijdsgenoten", zo vertelt Joyce Bosmans. Haar pleidooi? Verwijs mensen met Alzheimer sneller door naar de kinesitherapeut om hun evenwicht te trainen.
Leonore
Vander Donck
UAntwerpen

Hoe vagina-vriendelijk is jouw ondergoed?

Wist je dat liefst 3 op de 4 vrouwen tijdens hun leven wel eens last hebben van een vaginale schimmelinfectie? Maar speelt het type ondergoed dat ze dragen daarin een rol? Dat zoekt Leonore Vander Donck (UAntwerpen) uit.
Tim
Boogaerts
UAntwerpen

Het riool als spiegel van de samenleving

Tim Boogaerts (UAntwerpen) duikt voor zijn onderzoek in het riool. "Waarom zou je dat doen?", horen we je denken. Wel, omdat rioolwater een schat aan informatie biedt over het gebruik van drugs, alcohol en medicijnen in onze samenleving. Hoe dat precies zit, legt Tim je in deze video uit.
Thomas
De Kerf
UAntwerpen

Ontdek een verborgen wereld met de hyperspectrale camera

Bijen, slangen, of vogels: zij zien dingen die wij, mensen, niet zien. Tot nu, want met de hyperspectrale camera's overtreffen we binnenkort het hele dierenrijk, zo vertelt Thomas De Kerf jou in deze video!
Rani
Kronenberger
VUB

Snelle en furieuze harten: op zoek naar een remedie

Eén op de 100 mensen lijdt aan een chronische hartaandoening. Hun hart slaat bijvoorbeeld zelfs in rust te snel, waardoor deze patiënten volledig uitgeput raken. Gelukkig kan een operatie helpen, maar de ingreep is riskant en kan leiden tot schade aan het hart. Om dit risico uit te sluiten, wenden Rani Kronenberger en haar collega's zich tot 3D-printen ...
Aarushi
Caro
KU Leuven
VUB

Eierstokkanker: onszelf behandelen met onze cellen!

Elke 3 minuten sterft er ergens ter wereld een vrouw aan eierstokkanker. "Eierstokkanker is heel geniepig. De meeste patiënten reageren positief op de therapieën die ze in eerste instantie krijgen, maar uiteindelijk komt de kanker terug en is hij veel agressiever. Als gevolg daarvan sterft één op de twee eierstokkankerpatiënten binnen 5 jaar na de diagnose." Maar wat als we eierstokkanker zouden kunnen behandelen met een nieuwe therapie waarbij onze cellen worden gebruikt?
Flore
Van Maldeghem
FWO
VUB

Ruimtestof op je dak

Af en toe slaat er een meteoriet in op aarde, wat dan het wereldnieuws haalt. Maar wist je dat er op onze aarde eigenlijk een constante regen is van micrometeorieten? Dat zijn meteorieten kleiner dan 2 mm, die je, mits goed zoeken, op jouw plat dak kan terugvinden. Wat maakt micrometeorieten zo interessant, dat VUB-onderzoeker Flore Van Maldeghem er zelfs voor naar het verre Antarctica reist? Dat vertelt ze jou in deze video.
Carmen
Mazijn
VUB

Hoe slimme algoritmen onaanvaardbare patronen leren

Je volgende sollicitatie voor een job of aanvraag voor een lening zou wel eens door AI beoordeeld kunnen worden. Maar wat als deze AI een bias heeft is en ten onrechte redeneert dat vrouwen niet geschikt zijn voor de job of dat alleenstaanden geen lening zouden moeten krijgen? Carmen Mazijn ontwikkelde een techniek om discriminerende AI-modellen te detecteren.
Zoé
Jardon
VUB

Hoe kunnen we vliegtuigonderdelen slim en gezond maken?

Stel je een wereld voor waarin vliegtuigen niet alleen gecontroleerd worden, maar ons ook zelf kunnen vertellen hoe het met hen gaat! VUB-onderzoeker Zoé Jardon wil van deze droom werkelijkheid maken door slimme metalen onderdelen te ontwikkelen. Zulke slimme onderdelen kunnen zelf vertellen of ze in goede staat zijn of niet, en ons informeren over een probleem en waar het zich voordoet.