Videos

Zhao
Yuheng
VUB

De code van nierstenen kraken

Als kind had Zhao Yuheng (VUB) vaak pijnlijke nierstenen, waardoor ze geregekd naar het ziekenhuis moest. Nu is ze een chemicus die zich toelegt op het ontcijferen van deze kwalijke steentjes. Haar doel is om artsen te helpen nierstenen in een vroeg stadium te ontdekken en behandelingen op maat te maken, zodat miljoenen mensen onnodige pijn bespaard blijft.
Morten
Wilke
VUB

Ambiguïteit in financiële markten: zeilen door onbekende zeeën

Morten Wilke (VUB) was net 14 toen zijn moeder haar baan verloor tijdens de crisis op de financiële markten. Nu, als doctorandus in de economie, onderzoekt hij hoe we beter kunnen omgaan met onzekerheid in financiële markten. Door middel van levendige metaforen navigeert kapitein Wilke vakkundig door termen als 'risico' en 'ambiguïteit'. Zijn onderzoek helpt beleggers hun schip door de onbekende zeeën van de financiële markt te sturen. Hijs de zeilen!
Eliza
Van de Sande
FWO
VUB

Het mysterie van de cacaobestuivers ontrafelen

Het is bijna Sinterklaas, en voor velen in België betekent dat tijd voor ... chocolade! 🍫 Maar merkte jij ook al dat chocolade steeds duurder wordt? 💸 Eliza Van de Sande probeert het mysterie achter de cacaobestuivers te ontrafelen om de cacaoteelt efficiënter en goedkoper te maken...
Frederick
Van Gestel
VUB

Superkrachten bij hersenchirurgie: het onzichtbare zien

Tijdens zijn allereerste nachtdienst als hersenchirurg stond Frederick Van Gestel voor een ontmoedigende taak: het plaatsen van een levensreddende drain in het midden van de hersenen van een patiënt. Het deed hem afvragen: "Wat als ik futuristische röntgenvisie had om precies te zien waar ik heen moet?" Nu, tijdens zijn PhD, ontwikkelt Frederick precies dat.
Dora
Chigoho
VUB

Antilichamen van alpaca's tegen kanker

Wist je dat alpaca's meer zijn dan alleen maar schattig en pluizig? 🦙 Ze kunnen ons helpen om kanker te bestrijden! 🎗️ Ze maken nanobodies aan, speciale antilichamen die 10x kleiner dan gewone antilichamen, waardoor ze gemakkelijk verborgen kankercellen in het lichaam kunnen bereiken. Maar er zit een addertje onder het gras: nanobodies blijven vaak te lang in de nieren hangen, waardoor ze de nieren kunnen beschadigen. Dora Chigoho (VUB) probeert beter te begrijpen waarom dit gebeurt. Haar doel is om nanobodies te helpen ontwikkelen die kanker opsporen en helemaal niet in de nieren blijven hangen.
Hannelore
Geeraert
FWO
VUB

Bioplastics: de stretch naar duurzaamheid

Plastics zijn overal: van de plastic verpakkingen die ons voedsel veilig en vers houden, tot helaas de (micro)plastics die in onze zeeën en oceanen belanden. "We kunnen plastics niet vermijden, daarom moeten we ze verbeteren", stelt Hannelore Geeraert (VUB - FWO). Zo werkt ze met de hulp van bacteriën werkte ze aan biologisch afbreekbare bioplastics.
Jara
Saluena
VUB

De toekomst kweken: materiaalinnovatie met zwammen

Je volgende jas zou wel eens van zwammen gemaakt kunnen zijn! Mycelium, het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen, biedt milieuvriendelijke alternatieven zoals leervervangers en vuurvaste isolatie. Maar omdat het een natuurlijk gekweekt product is, vormt de variabiliteit ervan een uitdaging voor fabrieken. Daarom onderzoekt Jara Saluena hoe meer consistente, duurzame myceliummaterialen te kweken.
Silke
Marynissen
FWO
VUB

Zit er muziek in detentie?

99% van de mensen in de gevangenis komt ooit vrij. Het is dus cruciaal om hen voor te bereiden op deze vrijlating. Muziek kan daarbij helpen, zo vertelt agoog Silke Marynissen (VUB - FWO) je in deze video.
Hanna
Buyssens
KU Leuven
Vlerick

Blockchain voor duurzaamheid?

Als we aan blockchain denken, denken we vaak aan Bitcoin en het hoge energieverbruik. Maar wist je dat de blockchain ook een tool kan zijn om duurzaamheid te bevorderen? In deze video legt Hanna Buyssens (Vlerick Business School, KU Leuven) uit hoe blockchain een digitaal register kan creëren van een product, van bron tot schap.
Janine Patricia
Santos
KU Leuven

Lokale tech-oplossingen voor mondiale uitdagingen: lessen van jonge innovators uit Lomé

Ousia and Afate, innovators from Lomé, Togo, created a 3D printer out of old computer parts, making their small city famous around the world. Their story is about more than just innovation; it also highlights the challenges that come with limited access to technology. In this video, Janine Patricia Santos (KU Leuven) describes how she spent 15 months in Lomé to learn how they overcome these obstacles. Their approach shows how local creativity can solve global issues like e-waste. 🌍
Carine
Assaf
KU Leuven

Vervoerbewijzen: betalen of niet betalen?

Kan en moet gratis openbaar vervoer werkelijkheid worden? In deze video onderzoekt Carine Assaf (KU Leuven) hoe een beleid de kloof kan dichten tussen de vraag naar gratis vervoer en de strategieën die vervoersmaatschappijen zoals MIVB hanteren om misbruik te voorkomen.
Pavlina
Podholova
Instituut Natuurwetenschappen

Grindbedden van België: een verborgen oase in gevaar

Grindbedden in de Belgische Noordzee barsten van het leven, maar de bodemsleepvisserij dreigt ze te veranderen in dorre woestijnen. In deze video legt Pavlína Podholová (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) uit hoe het vastleggen van de huidige toestand van deze riffen kan bijdragen aan het vormgeven van toekomstig beleid. Zo kunnen we deze belangrijke onderwaterhabitats beschermen en laten bloeien voor de volgende generaties!