Videos

Nor
Kamariah
KU Leuven
VITO

Hoe mijnafval een tweede leven te geven

Wat als we mijnafval een tweede leven konden geven? Mijnbouw produceert veel afval. Dat mijnafval bevat nog enkele overgebleven waardevolle metalen. Nor Kamariah doet onderzoek naar nieuwe methodes om deze overgebleven metalen uit het mijnafval te halen en tegelijkertijd deze residuen ineens te reinigen. Dat proper mijnafval kan zo dan gerecycleerd worden als bouwmateriaal. 
Kevin
Van Daele
FWO
UAntwerpen
VITO

Hoe kunnen we CO2 recycleren?

Stel je voor dat we, in plaats van schadelijke CO2 uit te stoten in de atmosfeer, dit zouden kunnen recycleren en gebruiken om je toekomstige laptop of smartphone van stroom te voorzien. Dat is wat Kevin Van Daele onderzoekt. Hij ontwikkelt nieuwe katalysatoren om CO2 efficiënt om te zetten in mierenzuur, een waardevolle chemische stof die op een dag uw toekomstige elektronische apparaten kan aandrijven. 
Christophe
Gueibe
UHasselt

Hoe clandestiene kernproeven beter op te sporen

Wist je dat de aarde voortdurend wordt gemonitord om clandestiene kernwapentesten op te sporen? Helaas gooien ziekenhuizen en andere civiele toepassingen roet in het eten. Deze stoten ook radioactief xenongas uit in zeer kleine en ongevaarlijke hoeveelheden, maar dit blijkt genoeg te zijn om de detectie te verstoren. Christophe Gueibe onderzoekt hoe dit probleem kan worden opgelost, zodat we clandestiene kernwapentesten beter kunnen opsporen.
Yael
Hirschberg
UAntwerpen
VITO

Dementie opsporen via eiwitten

Elke 3 seconden krijgt iemand in de wereld de diagnose "dementie". Maar wat is nu de oorzaak? Dementie kan ontstaan door ziektes zoals Alzheimer & Parkinson. De enige manier om de precieze oorzaak te achterhalen is door het hersenweefsel van een patiënt te bestuderen na het overlijden 🧠 Yael Hirschberg hoopt een methode te ontwikkelen om dit vroeger te achterhalen, zodat een patiënt gerichte zorg kan krijgen nog voor de eerste verschijnselen van dementie optreden.
Koen
Wouters
UHasselt

Kunnen bacteriën de elektronische afvalberg verminderen?

In 2012 vonden wetenschappers interessante bacteriën in de modder van de Noordzee. Bij verder onderzoek bleken die bacteriën elektriciteit te geleiden, net als stroomkabeltjes. Maar hoe doen die bacteriën dat precies? En biedt dit potentieel voor meer propere elektronica? Dat zoeken Koen Wouters (UHasselt) en zijn collega's uit.
Philippos
Koulousakis
UHasselt

Oxytocine tegen dementie

Wat als je iemand met dementie zou kunnen helpen door hem een stevige knuffel te geven? Klinkt misschien gek, maar neurowetenschapper Philippos Koulousakis (UHasselt) legt uit waarom hij kijkt naar oxytocine, ook wel 'het knuffelhormoon' genoemd, om de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer een boost te geven.
Clement
Jacquot
VITO

3D-printen en katalysatoren om chemische productie te verbeteren 😋

Echte amandelen zijn duur. Daarom worden producten als marsepein soms gemaakt met synthetische amandelsmaak. Scheikundig ingenieur & marsepeinliefhebber Clement Jacquot vertelt je meer over zijn slimme idee om meer van deze synthetische amandelsmaak te produceren, op een veel snellere manier!
Yoran
De Vos
VITO

Een spons om klimaatverandering tegen te gaan 🧽 🌍

Zou het niet geweldig zijn als we een spons konden gebruiken om CO2 uit de lucht te halen en zo de opwarming van de aarde een halt toe te roepen? Dat is wat Yoran De Vos (VITO) hoopt te bereiken. Maar zijn spons lijkt in niets op een gewone keukenspons.
Ben
Rombaut
FWO
UHasselt

Alzheimer: op zoek naar de oorzaak

Bij Alzheimer beginnen microglia, de afweercellen die onze hersenen beschermen, plots zelf synapsen op te eten. 🧠 🍽 Ben Rombaut probeert uit te zoeken waarom dat gebeurt. Zo wil hij ervoor helpen zorgen dat we op onze oude dag allemaal bij de pinken kunnen blijven.
Awadesh
Mallik
FWO
imec
UHasselt

Diamanten kweken voor koele electronica

"Diamonds are a girl's best friend", zong Marlyin Monroe. Maar ook ingenieurs zijn er dol op, aldus Awadesh Malik (Universiteit Hasselt - imec - FWO). Hij legt je uit waarom dat zo is en hoe ingenieurs er zelfs in slagen om diamant te kweken in het lab.👨🏽‍🔬 💎
Pieter
Verding
FWO
UHasselt

Nooit meer vuile ramen!

Pieter Verding (Universiteit Hasselt) wil je het leven gemakkelijker maken. Zijn doel: ervoor zorgen dat je niet langer je ramen of brilglazen hoeft te kuisen. Hoe? Wel, door zelfreinigende coatings te ontwikkelen.
Robin
Bonné
FWO
UHasselt

Kan je een smartphone bouwen van bacteriën?

Vorig jaar ontdekten wetenschappers in de modder van de Noordzee bacteriën die stroom kunnen geleiden. Biofysicus Robin Bonné onderzoekt of we deze 'kabelbacteriën' kunnen gebruiken om er composteerbare elektronica mee te maken