Hoe je geboortegewicht jouw verdere leven beïnvloedt 👶 ⚖️

Share:

Over het onderzoek

Wist je dat geboren worden met een laag geboortegewicht (< 2,5 kg), het risico op een hartaanval verhoogt als je 50 jaar of ouder bent? Rossella Alfano (Uhasselt) onderzocht 500 pasgeborenen en ontdekte dat baby's met een laag geboortegewicht minder HDL-cholesterol hebben, algemeen bekend als 'goede cholesterol'. Een interessante bevinding, aangezien een hoog HDL-cholesterolgehalte bij volwassenen het risico op hartziekten vermindert.

Gezondheid
Rossella Alfano
UHasselt

Rossella Alfano is een medisch doctor, gekwalificeerd expert in Volksgezondheid. In 2017 vervoegde ze de Epidemiologiegroep van het Centrum voor Milieukunde aan de Universiteit Hasselt (België) met een doctoraatsbeurs van het Universitair Onderzoeksfonds, onder begeleiding van prof. Michelle Plusquin.

Haar onderzoeksinteresses omvatten epidemiologie, geboortecohortonderzoek, en 'omics'. Haar belangrijkste werk richt zich op de integratie van omics (epigenomics, transcriptomics, proteomics, en metabolomics) om de moleculaire basis van ziekte en gezondheid over de levensloop te begrijpen.

Gerelateerde video's