Industriële hennep's onverwachte vrienden

Share:

Over het onderzoek

Wist je dat hennep een veelbelovend, milieuvriendelijk alternatief is voor een breed scala aan producten? Helaas is het niet eenvoudig om hennep van hoge kwaliteit te kweken die voldoet aan de eisen van de industrie. Daarom wendt Leila Paquay (Universiteit Hasselt) zich tot schimmels en bacteriën om hoogwaardige hennep te helpen kweken.

----

Is hennep hetzelfde als marihuana?
Hennep en marihuana behoren beide tot het geslacht Cannabis. Sommige wetenschappers zijn van mening dat het twee verschillende soorten zijn, terwijl andere geloven dat het verschillende types van de soort Cannabis Sativa zijn. Wat zeker is, is dat je niet high kan worden van hennep; je zal eerder sterven door de rookinhalatie vooraleer je begint te trippen. 

Hennep bevat doorgaans een zeer lage hoeveelheid THC, de molecule die verantwoordelijk is voor de psychotrope effecten van marihuana. In Europa is de hoeveelheid THC in hennep beperkt tot 0,2%. Ter vergelijking, in marihuana gaat het tot 30%! Om ervoor te zorgen dat de wetgeving wordt nageleefd, mogen Europese boeren alleen rassen telen die door de EU zijn goedgekeurd. Bovendien moeten de boeren in België een vergunning aanvragen om hennep te telen en wordt het THC-gehalte bij de bloei getest.

 

Duurzaamheid
Landbouw
Leila Paquay
UHasselt

Leila Paquay verbindt haar kennis in ecologie met haar bio-informatica-expertise opgedaan tijdens twee masters, aan de Université de Liège en aan de KULeuven. Haar huidige doctoraatsonderzoek aan de UHasselt is gebaseerd op haar engagement om bij te dragen tot het ontstaan van een duurzame intensieve landbouw: haar onderzoek richt zich op het begrijpen hoe micro-organismen ons kunnen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit en opbrengst van hennepvezels. 

Gerelateerde video's