Videos

Shana
Mertens
UGent

Een feedbackcultuur op maat van je organisatie

"Top presentatie gisteren! 👏 Maar die ene slide met al die cijfers kan nog wat duidelijker." Feedback op het werk is cruciaal voor je professionele groei. Maar het vragen en geven ervan is niet altijd makkelijk. Shana Mertens zoekt uit hoe organisaties ervoor kunnen zorgen dat feedback vragen, geven, ontvangen en gebruiken vanzelfsprekend wordt.
Bettina
De Ruyck

Hoe kijken aandeelhouders naar milieu- en sociale doelstellingen

Managers van grote bedrijven krijgen bonussen voor het behalen van financiële doelen, zoals het verhogen van de winst. Maar wat vinden aandeelhouders ervan om deze managers een bonus te geven voor milieu- en sociale doelen, zoals het verminderen van emissies of het verbeteren van het welzijn van werknemers? Dit is wat Bettina De Ruyck onderzocht. "Bonussen voor niet-financiële doelstellingen komen twee keer zo vaak voor in de beloning van managers in vergelijking met tien jaar geleden."
Stefan
Chichevaliev
VUB

Sociaal ondernemerschap - 's werelds remedie

Sociale ondernemingen, die werken aan het verlichten van maatschappelijke problemen zoals armoede, uitsluiting en vervuiling, staan voor veel uitdagingen. "Ze worden vaak niet erkend, niet gesteund en ondergewaardeerd", zegt Stefan Chichevaliev (VUB). Hij onderzoekt hoe het huidige bedrijfsklimaat de dagelijkse werking van sociale ondernemingen beïnvloedt. Zijn doel is uitzoeken wat deze ondernemingen nodig hebben om deze uitdagingen aan te gaan, zodat ze de meest kwetsbaren kunnen helpen.
Michiel
De Proost
VUB

Social egg freezing: goed voor de vrouwenemancipatie?

"Freeze your eggs, free your career", zo kopte businessmagazine Bloomberg Business enkele jaren geleden. De redenering: vrouwen zouden hun eicellen kunnen invriezen, om te focussen op hun carrière en later dan misschien nog een kind te krijgen. Klinkt goed voor de emancipatie van vrouwen, maar hoe denken vrouwen daar zelf over? Filosoof Michiel De Proost ging in gesprek met 21 vrouwen om daar zicht op te krijgen.
Viola
Darmawan
KU Leuven
Vlerick

Jonge professionals: moeten zij hun seniors imiteren?

Stel u twee senior auditors voor: de ene is zeer nauwgezet in zijn werk en volgt altijd de regels. De andere neemt graag shortcuts, door het niet zo nauw te nemen met de regels. Welke van deze twee zal een junior auditor dan imiteren? En hoe beïnvloedt dit de kwaliteit van zijn of haar werk? Dat onderzoekt Viola Darmawan (Vlerick Business School). Kom meer te weten in de video. 
Jolien
Stremersch
UGent

Hoe vind je een job die bij je past?

Veel CV's versturen biedt geen garantie op het vinden van een goede job. Toch focust heel wat onderzoek nog steeds op de kwantiteit van werkzoekgedrag, de tijd en moeite die werkzoekenden aan hun zoektocht spenderen. Jolien Stremersch (UGent) wil werkzoekenden slimmer naar een job laten zoeken, in plaats van harder.
Leslie
Held
UGent

Kunnen we trainen om gemakkelijk te schakelen tussen taken?

Stel je voor: thuis werken én op de kinderen passen. Geen gemakkelijke opgave, toch? Je moet constant je aandacht verleggen van de ene taak naar de andere. Maar kunnen we mensen ertoe brengen makkelijker te switchen tussen taken? Dat is wat psychologe Leslie Held (Universiteit Gent) uitzoekt.
Wannes
Slosse
UGent

Samen sterk: Congolese koffieboeren in conflictgebied

Hou jij ook zo van koffie? Heel wat goede koffie komt uit Kivu en Ituri, streken in Oost-Congo waar al jaren hevige gevechten plaatsvinden tussen rebellengroepen en de staat. Hoe slagen koffieboeren erin om ondanks die moeilijke situatie toch koffie te produceren en te verkopen? Coöperatieven spelen daarin een belangrijke rol, legt Wannes Slosse uit. 
Alessandra
Blona
KU Leuven

Wat is een weesgeneesmiddel?

Herinner je jou baby Pia nog? Zij leed aan de zeldzame spierziekte AMS en het geneesmiddel om haar te redden kostte liefst 1,9 miljoen euro. Stel dat jij de minister van Volksgezondheid zou zijn, zou jij het geneesmiddel van Pia terugbetalen? Ook als er daardoor geen budget meer overblijft voor een ander geneesmiddel waarmee je misschien 100 mensen kan redden?
Elizaveta
Sizova
KU Leuven

Bankrisico's ontmaskeren

In 2008 namen banken te veel risico's en logen zij over hun werkelijke toestand. Hun ineenstorting leidde tot een wereldwijde financiële crisis, die een enorme impact had op de samenleving. Dat is vandaag gelukkig niet langer het geval, toch? Of lijken banken alleen maar veiliger dan ze in werkelijkheid zijn? Dat is wat Elizaveta Sizova onderzoekt.
Elise
Pattyn
Arteveldehogeschool

Terugkeer naar het werk na langdurige ziekte 🎗 🏥 💼

In België zijn er elk jaar meer dan 25.000 mensen die na een kankerbehandeling terug aan het werk gaan. Toch zijn er heel wat werkgevers die niet goed weten hoe te reageren in zo'n situatie. Elise Pattyn en haar collega's werken aan tools om die terugkeer naar het werk vlotter te laten verlopen. 
Hannah
Van Borm
UGent

Aanwervingsdiscriminatie: van meten naar verklaren

Uit onderzoek is gebleken dat ouder zijn je kansen op de arbeidsmarkt bij het zoeken naar een baan aanzienlijk verlaagt. Waarom dit zo is, is in mindere mate onderzocht. Hannah Van Borm wil dit hiaat helpen vullen en onderzoekt waarom oudere sollicitanten te maken krijgen met leeftijdsdiscriminatie in het aanwervingsproces.